Hoe pel je een zachtgekookt ei? Om het ei te pellen, giet je er eerst koud water overheen om het gemakkelijker te maken. Tik vervolgens zachtjes op het ei op een hard oppervlak om de schaal te breken. Begin met het pellen van het bredere deel van het ei, waar meestal een luchtzak zit.
Heeft u maar 1 ei gekookt, dan kunt u dit in een glas met koud water doen, dat u met uw hand op de bovenkant goed schudt. Of gebruik er een afsluitbaar potje voor, zoals een oude jampot. Dat is laten schrikken en schudden ineen en het zorgt ervoor dat de schaal er vervolgens gemakkelijk vanaf komt.
Voeg de eieren voorzichtig toe aan het kokende water en kook ze 5 minuten. Doe de eieren vervolgens in het ijsbad en wacht 1 minuut. Haal de eieren eruit en pel ze . Geniet ervan zoals je wilt!
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Als je het ei onder koud stromend water houdt of in een kom water dompelt, helpt dit om de schaal te verwijderen. Gebruik bij het hardkoken van eieren altijd eieren die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, omdat ze gemakkelijker te pellen zijn dan verse eieren. Bewaar hardgekookte eieren in de koelkast in hun schaal en gebruik ze binnen een week.
Het idee is dat je een hardgekookt ei in een glas met water stopt, je hand bovenop het glas legt en daarna de boel flink schudt. Na een paar seconden kun je de schil zo van het ei laten glijden.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Azijn – Door azijn aan het water toe te voegen worden de schelpen zachter en zijn ze gemakkelijker te pellen . Ik heb appelazijn gebruikt omdat ik dat meestal bij de hand heb, maar witte azijn werkt ook. Zeezout – Door het water te zouten wanneer je eieren zacht kookt, worden de eiwitten sneller gaar en voorkom je dat de dooiers te gaar worden.
Wanneer de timer afgaat, haal je de eieren uit het hete water en doe je ze meteen in het ijsbad. Laat ze minstens 3 minuten afkoelen. Pel tot slot de eieren! Tik op de onderkant van een zachtgekookt ei om een beetje van de schaal te verwijderen .
Het is belangrijk om ze eerst op kamertemperatuur te brengen en ze dan te gebruiken. Als je koude eieren direct in heet water legt om te koken, is de kans groot dat ze barsten. Dit komt doordat de gassen opwarmen en uitzetten in de schaal en de druk vergroten, waardoor ze barsten .
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Pel tips: schudden, rollen, lepel.
Doe een deksel op het pannetje en schud hard. Hierdoor breekt de schil en zal deze loskomen van het ei. Met als resultaat elke keer een mooi gepeld ei, en een mini workout (win-win!) Het rollen van je ei is ook een optie.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
IJsbadje. Schep je eitjes uit het kokend water en leg ze rechtstreeks in ijskoud water. Dat stopt het kookproces én zorgt ervoor dat het eiwit niet aan de schelp gaat plakken.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.