Wanneer je aardbeien schoonmaakt, spoel je ze eerst en snij je dan het kroontje – oftewel de steelaanzet met blaadjes – eraf.
Aardbeien zijn sappig, zoet en heuse vitaminebommetjes. Maar wist je dat een mysterieus onderdeel van deze zomerse vrucht vaak over het hoofd wordt gezien? We hebben het over het groene kroontje bovenop elke aardbei. Het blijkt namelijk dat je het kroontje van de aardbei niet moet verwijderen, maar juist moet eten.
De kroon is een korte stengel waar bladeren zich ontwikkelen op punten die knopen of hulpknoppen worden genoemd . Nieuwe bladeren ontwikkelen zich met een knop in de oksel van elk blad (hulpknoppen). Deze hulpknoppen blijven onontwikkeld, groeien en vormen uitlopers of groeien uit tot een zij- of takkroon.
De plant vormt uitlopers waaraan weer planten gevormd worden. Gezonde planten kunnen tot 10 uitlopers vormen. Voor de normale teelt in de vollegrond worden deze planten eind juli en begin augustus uitgepoot. Het daaropvolgende jaar kunnen dan van deze planten aardbeien geoogst worden.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Over de nummer 1 is iedereen het eens: de biologische Elianny van telers Erik Smeenk en Wilma Kraaij uit Wehl. Peter van de Ven: 'bijzonder lekkere aardbei, erg prettig in de mond, een volle smaak waarin je de complexiteit van de bodem proeft. ' Beute: 'Een aardbei met meerdere smaaklagen.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Het groene bladachtige deel bovenop een aardbei wordt de " kelk " genoemd.
De aardbeienplant heeft een korte, verdikte stengel (een zogenaamde “kroon”) die aan het bovenste uiteinde een groeipunt heeft en aan de basis wortels vormt (fig.
Waarom de aardbei 'aardbei' heet
Een aardbeiplant (in Vlaanderen: 'aardbezie') groeit dicht bij de grond, vandaar dat 'aard'. Men denkt dat het naamdeel 'bei' is ontstaan uit het Franse 'baie' dat weer aan het Latijnse 'baca' is ontleend en 'bes' betekent. Fragaria komt van 'fragrans' (Latijn: lekker geurend).
Maak een kan of fles vol ijskoud water en stop de aardbeienkroontjes daarin. Na een paar minuten krijgt het water al een heerlijk fruitsmaakje. Perfecte manier om er ook meteen voor te zorgen dat je dagelijks genoeg water binnenkrijgt.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om minimaal twee porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op minimaal 200 gram fruit. Je zou alleen aardbeien kunnen eten om aan dat advies te voldoen, maar door ook voor andere fruitsoorten te kiezen, krijg je ook andere voedingsstoffen uit fruit binnen.
Strik, Extension berry crops professor, Oregon State University Archiefexemplaar. Voor de huidige versie, zie: https://catalog.extension.oregonstate.edu/ec1307 Pagina 2 2 Het doppen of pellen van een aardbeivrucht betekent het verwijderen van de groene stengel en het bladachtige deel dat aan de bes vastzit .
Waarom aardbeien pellen? Pellen houdt in dat de groene steel, bekend als de kelk, van de aardbei wordt verwijderd. In tegenstelling tot het simpelweg afsnijden van de steel van de bes, verspilt de pellenmethode niet de bovenkant van de bes en blijft er meer van het fruit behouden .
Kroon. De aardbeienplant groeit vanuit een dichte "kroon" aan de basis van de grond . De bladeren, vruchten, uitlopers en wortels groeien allemaal vanuit de kroon. Aardbeien worden meestal geplant als slapende kale wortelkronen met slechts een paar bladeren en een klein wortelstelsel.
Aardbeienkroontjes zitten vol belangrijke vitamines. Zo zou het eten van aardbeienkroontjes pijn in de gewrichten verminderen en een positief effect hebben op de maag- en darmwerking.
Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar. Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen.
De kleine bruine structuren die op het oppervlak van de aardbei aanwezig zijn, zijn honderden vruchtjes, die elk een enkel zaadje omsluiten . Elk van deze zaadjes ontwikkelt zich vanuit een enkel vruchtbeginsel, en de wand van dat vruchtbeginsel ontwikkelt zich tot de verharde en dunne bedekking, wat het vruchtje is.
Aardbeien beginnen te rijpen vanaf eind mei, maar wanneer het veel regent kunnen slakken opduiken en alvast beginnen smullen van deze lekkernijen. Het is ongeloofelijk wat slakken (en ook andere insecten) op 1 nacht kunnen opeten. Ze kruipen op de aarbeien en vreten er gaten in.
De Korona aardbei is de zoetste aardbeiensoort met uitstekend aardbeien aroma. Zeer geschikt ras voor de volle grond en geeft mooie grote en donkerrode smakelijke vruchten. Korona is goed bestand tegen ziekten. Dit ras adviseren wij voor de moestuin.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.