Volgens diëtist Pieter Brughmans kunnen eieren perfect deel uitmaken van een evenwichtig en gezond ontbijt. “Maar combineer ze met andere dingen. Een gezond ontbijt bestaat uit verschillende bouwstenen, zoals eiwitten, goede vetten, langzame koolhydraten en vezels.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben. Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is.
Eieren zijn ook een geweldige bron van vitamine A, D en B12, evenals choline, een voedingsstof die essentieel is in veel stappen van het metabolisme. Behalve het cholesterolgehalte is één ei een gezonde optie voor ontbijt, lunch of diner .
Eieren leveren essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen . Regelmatig eieren eten kan u helpen een uitgebalanceerd dieet te behouden. Het eiwit en de dooier bevatten zes gram hoogwaardige eiwitten, die alle negen essentiële aminozuren bevatten. Eieren zijn ook een uitstekende bron van essentiële vitaminen en mineralen.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Eén groot ei bevat ongeveer 186 mg cholesterol, waarvan alle in de dooier zit. Als uw dieet weinig andere cholesterol bevat, is het volgens sommige onderzoeken een prima keuze om maximaal één ei per dag te eten . Als u van eieren houdt, maar niet van de cholesterol, gebruik dan alleen het eiwit.
Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Probeer eieren te eten in combinatie met andere voedingsrijke voedingsmiddelen, zoals groenten, salades en volkoren granen .
Dat gezegd hebbende, ze bevatten veel verzadigd vet en cholesterol , dus het is iets om op te letten als je hartziekten hebt of een verhoogd risico loopt om ze te ontwikkelen. Voor mensen met hartziekten kan het beperken van dooiers en het eten van meer eiwitten een goede optie zijn als je graag dagelijks eieren eet.
Wat is de gezondste manier om eieren te eten voor het ontbijt? De algemene aanbeveling is om gebakken eieren te vermijden, omdat ze een hoger caloriegehalte hebben, en in plaats daarvan de voorkeur te geven aan gekookte, gepocheerde of roerei versies . Omeletten zijn ook prima, zolang ze maar niet gevuld zijn met kaas en overtollige boter.
Eieren zijn een goede bron van eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen, terwijl havermout veel vezels bevat en de hele ochtend voor energie kan zorgen.
Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste. Dit vertaalt zich door in de prijs in de winkel. Biologische eieren zijn het duurst, scharreleieren het voordeligst.
Vitamines en mineralen begrijpen
Het bevat ook de aanbevolen minimale en maximale hoeveelheden die u zou moeten consumeren, evenals goede voedselbronnen van elk. Hoewel recente studies nog steeds geen consistent antwoord bieden, ondervindt de gemiddelde gezonde persoon waarschijnlijk geen schade van het eten van maximaal zeven eieren per week .
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.