Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
De enige manier om erachter te komen of een mango rijp is, is door te voelen. Als de vrucht een beetje meegeeft, is hij klaar om gegeten te worden. Als de mango te zacht aanvoelt, is hij overrijp.
Je hebt mango's met een groen, geel, oranje, rood of bontgekleurde schil. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de mango. Het vruchtvlees van een rijpe mango is zacht, zoet en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna boterzacht.
Hoe herken je een rijpe mango? De kleur is niet belangrijk: de ene soort is roder dan de andere en er bestaan ook gele mango's. Sommige mango's gaan bij de steelaanzet heerlijk geuren als ze perfect rijp zijn: maar niet alle soorten. Dus daar heb je eigenlijk ook niet veel aan.
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Bewaar onrijpe mango's op kamertemperatuur . Mango's mogen niet in de koelkast worden bewaard voordat ze rijp zijn. Mango's rijpen verder op kamertemperatuur en worden zoeter en zachter in de loop van meerdere dagen. Om het rijpen te versnellen, doe je mango's in een papieren zak op kamertemperatuur.
Vermijd het eten van meer dan één onrijpe mango per dag, omdat het keelirritatie en/of indigestie kan veroorzaken als het in overmaat wordt gegeten. Vermijd ook het drinken van koud water direct erna, omdat het het sap stolt, waardoor het risico op irritatie toeneemt.
Een rijpe mango voelt zachter aan, terwijl een onrijpe een stevige schil heeft . Je kunt de mango ook zachtjes aandrukken, maar druk niet hard genoeg, want je wilt de mango niet deuken. Inspecteer voorzichtig van alle kanten en kies zachtere mango's die van alle kanten glad zijn en geen gaatjes of sneden hebben.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Mango's kunnen geplukt worden als ze rijp zijn . Ze zijn nog hard als ze groen zijn. De grootte van de vrucht, de vorm van het uiteinde van de steel en de verandering in de kleur van de vrucht kunnen worden gebruikt om te controleren of de vrucht rijp is. Een andere techniek, genaamd drogestoftesten, vergelijkt het gewicht van vers gesneden mango met het droge gewicht.
De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
De schil van een mango is ongeveer 2 mm dik, glad en glanzend. Wanneer de vruchten rijp zijn, zijn ze groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De mango smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur.
Mango smaak
Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna boterzacht. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
Verpak de mango dan in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Gesneden mango is nog twee tot vier dagen in de koelkast houdbaar. Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.
Slaap lekker hapje
Tryptofaan is een eiwit wat je uit je eten kan halen. Zo zijn zilvervliesrijst, nootjes, zaadjes en tropische vruchten zoals kokos, banaan, mango en ananas rijk aan tryptofaan. In je lichaam wordt tryptofaan onder andere omgezet in melatonine.
Je beste gok is om de mango altijd met je vingers te voelen . Als je er zachtjes in knijpt, zou een mango die rijp is en klaar om te eten, licht moeten meegeven aan de druk. Als hij hard is als een steen, is hij nog niet rijp.
Knijp zachtjes in de mango. Hij moet een beetje meegeven. Als hij stevig en solide is, alsof je een steen probeert te knijpen, is hij onrijp .
Snijd de mango met schil en al net naast het midden langs de pit. Doe dit ook met de andere kant. Nu kun je het beste met een scherp mesje de mango op het vruchtvlees horizontaal en verticaal insnijden. Let er op dat je niet door de schil heen snijdt.
Maar in Aziatische landen, waar veel mensen waakzaam zijn over voedselverspilling, worden onrijpe mango's die vroeg van de boom vallen, gebruikt in augurken, sauzen en geweldige salades . Groene mango's hebben knapperig vruchtvlees dat lekker cruncht.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
De vrucht biedt potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder ondersteuning van het immuunsysteem, spijsverteringsstelsel en ogen . Het kan ook verbeteringen in de gezondheid van hart en huid ondersteunen. Het eten van mango's kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij sommige personen of, in zeldzame gevallen, leiden tot allergische reacties.