Onderzoek toont aan dat ouderen die veel pure chocolade eten minder kans hebben op dementie. Dit komt door de antioxidanten die in cacao zitten; die gaan het risico op het krijgen van dementie tegen.
Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie. Verzadigde vetzuren en transvetten aanwezig in melk(producten), vlees(waren), gebak en fast food zijn schadelijk voor de hersenen.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Ook de negatieve eigenschappen van chocolade hebben we voor je op een rijtje gezet: Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade. Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht; Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Voordelen van pinda's voor de ziekte van Alzheimer en dementie
Pinda's zijn een uitstekende bron van niacine en een goede bron van vitamine E, twee voedingsstoffen waarvan is aangetoond dat ze de ziekte van Alzheimer en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang kunnen voorkomen .
Diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor dementie. Daarnaast lijken vezels ook nog bij te dragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook ontstekingen spelen vaak een rol bij dementie.
Koffie. In sommige kleine onderzoeken leek het zo te zijn dat cafeïne de kans dat je dementie krijgt, vermindert. Een groot Nederlands onderzoek liet geen positief effect zien.
Uit het laatste onderzoek van Harvard, gepubliceerd in een recent nummer van het tijdschrift Neurology, bleek dat cacaoconsumptie het denkvermogen en het geheugen verbetert , evenals iets dat 'neurovasculaire koppeling' wordt genoemd - waarbij de bloedstroom in de hersenen verandert als reactie op hersenactiviteit - wat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere ...
Integendeel, chocolade bevat veel suiker en verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol in het bloed verhoogt en daarmee juist het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Het is bovendien een caloriebom. Dat geldt ook voor raw chocolate.
Chocola blijkt namelijk goed te zijn voor je geheugen. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de stof flavanol, een antioxidant dat in chocolade zit, leeftijdsgebonden geheugenverlies vermindert. Dat meldt het blad Nature Neuroscience.
Uit onderzoek blijkt dat het stimuleren van hersenen positieve effecten heeft op mensen met dementie. Denk bij activiteiten aan bezigheidstherapie, puzzels maken of aan spellen voor ouderen met dementie. De effecten zijn merkbaar. Het verlies aan denkvermogen gaat langzamer.
Volgens de onderzoekers verhoogde het risico op dementie in de groep die veel gesuikerde frisdrank dronk (minstens 20% van hun calorieopname per dag). In die groep steeg het risico op dementie met 80%.
het sociale aspect speelt een grote rol. Daarom zie je dat mensen met dementie kunnen verlangen naar de eetmomenten: het zijn momenten van aandacht. Het eten zelf is dus eigenlijk van ondergeschikt belang.
Er zijn veel verschillende soorten dementie en ze zijn allemaal progressief. Dit betekent dat de symptomen in het begin relatief mild kunnen zijn, maar dat ze na verloop van tijd erger worden, meestal over meerdere jaren .
Al deze voedingsmiddelen bevorderen de gezondheid van de hersenen en verminderen leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Voedingsmiddelen zoals walnoten, amandelen, pinda's, sojabonen, linzen, lijnzaad en pompoenpitten zijn allemaal goede keuzes om toe te voegen aan uw dieet als u deze voordelen wilt behalen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet. Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht, een risicofactor voor hart- en vaatziekten . Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.
Chocolade bevat een chemische verbinding genaamd fenylethylamine (PEA) waarvan bekend is dat het de dopaminegehaltes verhoogt in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor plezier en beloning . Dit is waarom chocolade gevoelens van plezier en geluk kan triggeren.
Donkere chocolade kan ook de werking van uw hersenen verbeteren. Onderzoeken tonen aan dat het eten van cacao met veel flavanolen de bloedstroom naar de hersenen bij jongvolwassenen kan verbeteren. Dit kan verklaren waarom het dagelijks eten van cacao de aandacht, het verbale leren en het geheugen lijkt te verbeteren ( 17 ).
Antioxidanten in cacao
Zij wijzen op het effect van de cacaoboon: er zitten geen vaste cacaobestanddelen in witte chocolade, maar wel in zwarte. De antioxidanten die erin zitten, meer bepaald de flavonoïden, zouden de concentratie en de werking van het geheugen verbeteren.