Gezonde wortels zijn wit en stevig, terwijl rotte wortels een beetje papperig en bruin zijn. Verwijder voorzichtig alle ongezonde wortels. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mes of snoeischaar zodat je geen schimmel en andere bacteriën overbrengt naar de gezonde wortels.
Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, gaat het probleem niet vanzelf over.
Wortels die bedorven of bedorven zijn, hebben meestal een geur, een slijmerige textuur of een donkere verkleuring . Ze kunnen ook verwelkt of zacht zijn. Als u schimmel op wortels ziet groeien, gooi ze dan weg. De witte blos die zich op wortels vormt, is een teken dat uw wortels uitdrogen.
Wortelrot kun je eenvoudig behandelen met bodemverbeteraars. Op deze manier wordt de plant via de grond weer hersteld. Je kunt de bodemverbeteraars van Pireco in diverse formaten verkrijgen en je hebt de keus tussen vloeibaar of korrels.
Het beste wat u kunt doen is de plant uit de pot halen, de aangetaste delen van de plant verwijderen (inclusief de wortels) en verpotten in verse compost. Als de rot zichtbaar is op de meeste wortels en bladeren van de plant, is het onwaarschijnlijk dat u de plant kunt redden .
Hoe bestrijd je wortelrot
Probeer eerst de beschadigde of aangetaste wortels zorgvuldig te verwijderen. Gezonde wortels zien er wit en stevig uit, de bruine, slijmerige wortels kun je verwijderen met een schaar. Zorg dat de schaar schoon en scherp is om verdere infectie te voorkomen.
De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dit zijn vluchtige verbindingen die, samen met suiker, wortels hun natuurlijk zoete maar licht bittere smaak geven. Wanneer terpenoïden echter in overmatige hoeveelheden voorkomen en niet langer in balans zijn met suiker, geven ze deze wortelgroenten die onaangename zeepachtige smaak .
Wortels die zowel papperig als slijmerig zijn , moeten absoluut onmiddellijk worden weggegooid .
Wortels die aangetast zijn door rot zijn erg kwetsbaar en kaneel zal wortelsterfte veroorzaken door uitdroging. In essentie zal het behandelen van wortelrot met kaneel de wortelsterfte versnellen en dus de dood van de hele plant.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Planten verschillen van dieren in het algemeen en van voelende, gewervelde dieren in het bijzonder. Planten hebben namelijk geen centraal zenuwstelsel, geen hersenen en geen zenuwen. Deze eigenschappen hebben ze ook niet nodig. Planten voelen daarom geen pijn en kunnen ook niet bewust op externe prikkels reageren.
De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen. Ook kun je ze in plakjes snijden en bijvoorbeeld meewokken in een gerecht.
Vlekken van verschillende groottes komen voor op de stengel, op of nabij het grondniveau en op de wortels . Deze vlekken kunnen variëren in kleur van grijs, bruin, zwart of zelfs felrood. Vaak veroorzaken deze schimmels dat de uiteinden van vezelige wortels vergaan. Verwelking, afsterven en slechte vitaliteit zijn veelvoorkomende symptomen.
Knip de rotte wortels af met een gesteriliseerde schaar — denk aan een operatie, niet aan een knipbeurt. Gooi de oude grond weg; die is aangetast. Als je nog genoeg gezonde wortels over hebt, verpot ze dan in een verse, goed drainerende mix. Overweeg voor extra zekerheid een fungicide dip, maar reken er niet op dat het een wondermiddel is.
Je moet je wortels in de koelkast bewaren, maar hoe je ze bewaart kan een verschil maken. Rauwe wortels blijven, als ze goed worden bewaard, meestal zo'n 3 tot 4 weken vers in de koelkast . Als je wortels in plakjes of gehakt zijn, kun je ze in de koelkast bewaren en blijven ze ongeveer 2 tot 3 weken goed.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Eerder is aangetoond dat de bittere smaak van wortelrassen verband houdt met een hoog gehalte aan fytochemicaliën zoals polyacetylenen [20]; daarom vermoeden we dat de bittere en sterk smakende groenten van betere kwaliteit zijn (hoger gehalte aan voedingsstoffen/fytochemicaliën) en daarom gezonder.
Zoals je waarschijnlijk al dacht, zijn beschimmelde wortels niet veilig om te eten en moeten ze meteen worden weggegooid. Sommige mensen raden aan om de beschimmelde delen af te snijden en de rest van de groente te gebruiken, maar dat is geen goed idee. Beschimmeld voedsel draagt vaak veel bacteriën met zich mee, die je potentieel erg ziek kunnen maken .
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen. Eieren zijn minder kwetsbaar qua houdbaarheid dan we denken.
Gezonde wortels zijn wit en stevig, terwijl rotte wortels een beetje papperig en bruin zijn. Verwijder voorzichtig alle ongezonde wortels. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mes of snoeischaar zodat je geen schimmel en andere bacteriën overbrengt naar de gezonde wortels.
Stengelrot is in Nederland de meest voorkomende schimmelziekte bij maïs. De ziekte wordt veroorzaakt door Fusariumschimmels. Bij ernstige aantasting verrot het merg van de stengelvoet. De stengels sterven hierdoor vroegtijdig af en knikken vaak vlak boven de grond om.