Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Er zijn geen limieten voor het eten van nitraatrijke groente. Je kunt dus best elke dag wat spinazie nemen. Voor je gezondheid is het wel belangrijk om te variëren en veel verschillende soorten groente te eten. Zo krijg je van elke soort groente weer andere gezonde voedingsstoffen binnen.
Toch was het jarenlang het advies om spinazie maximaal twee keer per week op het menu te zetten. De reden hiervoor was dat spinazie veel nitraat bevat. Nitraat kan omgezet worden in de schadelijke stof nitriet, en in kankerverwekkende nitrosamines.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Bladgroenten: Groenten zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan vitamines en antioxidanten die de leverfunctie kunnen helpen verbeteren. Citrusvruchten: Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan vitamine C, wat ontstekingen en oxidatieve stress in de lever kan helpen verminderen.
Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten. Tip: eet ook andere groente, want in sla zitten niet zo heel veel vitamines.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
Als u een vegetarisch dieet volgt, in de overgang bent of gewoon zeker wilt weten dat u calcium goed opneemt, kunt u het beste geen zuivelproducten mengen met oxalaatrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, bieten, boerenkool, prei en peterselie.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen. Het ei helpt ook om de maaltijd completer te maken en geeft extra smaak aan de spinazie.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Verhitten voor ijzer, calcium en vitamine A
Gekookte spinazie levert drie keer zoveel bètacaroteen, een antioxidant die in vitamine A wordt omgezet. Door spinazie te verhitten breek je ook het oxaalzuur in de donkere groente af, dat (net als vezels) het lichaam belemmert mineralen op te nemen.
Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Een ontbijt met eieren en spinazie kan een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en kan u helpen uw dagelijkse voedingsaanbevelingen te halen . Spinazie bevat veel calcium, ijzer, magnesium en vitamine A. Eieren bevatten vitamine B-12 en vitamine D. Probeer uw dag te beginnen met dit voedzame ontbijt.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A, een belangrijke vitamine voor de instandhouding van je gezichtsvermogen en het gezond houden van je huid. Thiamine is onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
# Ontbijt is een fantastisch moment om spinazie te eten. Het bevat veel vezels en weinig calorieën. # Vanwege het hoge energiegehalte is spinazie een zeer bevredigend voedsel, als je spinazie eet voor de lunch samen met een groot aantal andere groenten en een paar stukken mager vlees om de balans te behouden.
Hieronder staan ​​een paar combinaties die Ayurveda als slechte combinaties aanbeveelt: 1. Spinazie met tomaat: Deze combinatie kan nierstenen veroorzaken, omdat beide rijk zijn aan oxalaat en daardoor calciumoxalaatstenen kunnen vormen .
In het verleden werd in onderzoeken geadviseerd om geen nitraatrijke groenten met vis te combineren. Het nitraat in deze groenten kan worden omgezet in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. Met name in combinatie met vis en schaaldieren kunnen deze stoffen zich vormen.
Groenten die veel nitraat bevatten zijn bijvoorbeeld spinazie, sla, bietjes en bleekselderij. Het nitraat in spinazie zou in combinatie met vis ongezonde stoffen vrijmaken. Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend is.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Groene bladgroenten als spinazie en boerenkool bevatten omega 3 en antioxidanten die helpen om ontstekingen in het lichaam aan te pakken. Beide groenten kun je ook heel goed rauw eten, bijvoorbeeld in een salade voor de lunch.
Dit komt omdat het een bron is van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine K en foliumzuur (vitamine B9). Vitamine A speelt verschillende belangrijke rollen in je lichaam. Het is bijvoorbeeld goed voor ogen en huid omdat het het behoud van een normaal gezichtsvermogen en een normale huid ondersteunt.
Net als andijvie, rode bietjes en venkel bevat spinazie nitraat. Bij verhitting wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet, dat schadelijk kan zijn voor je lichaam. Om deze reden wordt geadviseerd om niet meer dan 2 keer per week veggies met veel nitraat te eten.