Vlees zomaar op het aanrecht laten ontdooien is geen goed idee. Zelfs als het midden van het vlees nog bevroren is, kunnen de buitenste randen al warmer dan 5˚C zijn, de temperatuur waarop bacteriën gaan groeien. Om deze reden is het ook geen goed idee om vlees onder een warme kraan te ontdooien.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft. Je kunt dus niet echt aangeven hoelang het ontdooien duurt. De meeste stukken zijn echter in 1 dag ontdooit. Na het ontdooien kun je het vlees gebruiken in het gerecht naar keuze.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Ontdooien in de koelkast
Op deze manier loopt de kerntemperatuur van het vlees mooi naar de 0 graden (en vervolgens door naar 3-4 graden). Zo blijft het vlees van optimale kwaliteit. Heb je weinig tijd? Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling.
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
Zodra ze echter beginnen te ontdooien en warmer worden dan 40 °F, kunnen bacteriën die mogelijk al aanwezig waren voor het invriezen, zich gaan vermenigvuldigen. Bederfelijke voedingsmiddelen mogen nooit op het aanrecht of in heet water worden ontdooid en mogen niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard.
Dompel het vlees, in de verpakking, onder in het water . Ververs het water regelmatig. Uw steaks zouden binnen 45 minuten tot 2 uur klaar moeten zijn om te koken. Vergeet niet dat het water koud moet zijn; warm water gebruiken is misschien sneller, maar creëert een omgeving die perfect is voor bacteriën.
Patricia Schutte, voedingsdeskundige: Het is niet persé ongezond als vlees tijdens het bereiden deels nog is bevroren, als je er maar voor zorgt dat de binnenkant goed gaar wordt. Het probleem is alleen dat dit wel meer tijd en vaardigheid kost, want de buitenkant moet niet verbranden terwijl de binnenkant nog rauw is.
- Niet ontdooien op het aanrecht/keukenblad en vlees nooit onbedekt laten tijdens het ontdooien. - Vlees nooit langer dan twee uur op kamertemperatuur bewaren . Volgens de USDA, Food Safety and Inspection Service, bevindt dit vlees zich in de 'gevarenzone' boven 50 °F, waar bacteriën elke 20 minuten kunnen verdubbelen.
Sous Vide Hot-Thaw-methode
Dompel bevroren biefstuk, afgesloten in een afsluitbare zak, onder in een pan gevuld met 4 liter water. Plaats een dompelcirculator in de pan, stel deze in op 140°F en zet hem aan. Een biefstuk van 1 inch en 1 pond zou in ongeveer 8 minuten volledig moeten ontdooien .
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Ontdooien in een magnetron gaat snel maar heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. De kwaliteit blijft het beste als je de biefstuk op de traditionele manier laat ontdooien in de koelkast.
Beefsteak bereiden in de pan
Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de steak een half uur voor het bakken uit de verpakking.
Nadelen: "Laat rundergehakt of ander bederfelijk voedsel nooit langer dan twee uur op kamertemperatuur staan", zegt Julie Garden-Robinson, voedingsdeskundige aan de North Dakota State University. Bevroren rundergehakt langer dan twee uur laten staan is onveilig.
Verwarm een sous vide waterbad tot 131F graden. Doe de bevroren steaks in een vacuümzak met het zout en de peper, verdeel de kruiden zoveel mogelijk . Sluit de zak. Kook gedurende 3 uur.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe. Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Een van de grote voordelen van sous vide koken is het optimaal benutten van uw kooktijd. Door porties vlees, vis, gevogelte of groenten tegelijk te koken, ze vervolgens snel af te koelen en in te vriezen voor later gebruik, kan het avondeten snel klaar zijn als u moe en hongerig thuiskomt.
Technisch gezien kunt u warm water gebruiken om het ontdooiproces te versnellen, maar we raden doorgaans af om heet water te gebruiken. Veiligheidsopmerking: Het wordt altijd aanbevolen om vlees dat in water of op het aanrecht is ontdooid, onmiddellijk te koken en niet terug in de koelkast te leggen of opnieuw in te vriezen, tenzij het is gekookt .
Een gebraad van 2-4 pond duurt ongeveer 4-5 dagen. Zet het, nadat het ontdooid is, ongeveer 30 tot een uur op het aanrecht om op kamertemperatuur te komen en kook het dan!
Je denkt misschien zelfs dat het een goed idee is om een bevroren stuk vlees in de zon te laten ontdooien. Maar NEE, dit is GEEN goed idee. Je kunt het vacuüm verpakte eiwit beter in een kom met koud water leggen , of nog beter, onder stromend koud water uit je gootsteen.
Nooit ontdooien op het aanrecht of op andere locaties . Het is het beste om vooruit te plannen voor langzaam, veilig ontdooien in de koelkast. Om rundvlees in koud water te ontdooien, verwijder de verpakking niet. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is of doe het in een lekvrije zak.
Klinkt slim, maar het is niet veilig . Alle voedingsmiddelen die kunnen bederven, zoals rauw of gekookt vlees, gevogelte en eieren, moeten ontdooien bij veilige temperaturen. Wanneer bevroren voedsel warmer wordt dan 40 graden of langer dan 2 uur op kamertemperatuur is, bevindt het zich in de gevarenzone, waar bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
Koudwatermethode: Voor deze veilige ontdooimethode begint u met het vullen van een grote kom met koud kraanwater. Dompel het vlees, terwijl het nog in de originele verpakking zit of in een ander type lekvrije verpakking, onder in het koude water . Gebruik een bord of een ander zwaar voorwerp om het vlees te verzwaren zodat het volledig ondergedompeld blijft.