De sappige vrucht uit Nieuw-Zeeland staat bekend als echte vitamine C-bom en dus perfect voor wat extra weerstand in het najaar. Alleen is de kiwi al ruim twee weken uit de supermarkten verdwenen. Tenminste, als het om de groene - en meest gegeten - variant gaat. Dit is waarom.
Dat ligt aan een slechte oogst. “De kiwi's die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder”, zegt een groenteboer tegen de krant. De slechte oogst is te wijten aan een aantal overstromingen en aardverschuivingen.
Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron. Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, verder aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E.
Er kunnen bestrijdingsmiddelen in de schil zitten. Als je een keer een kiwi met schil eet is dit niet direct een probleem. Kies dan wel het liefst voor een biologische kiwi. Ook voor andere fruitsoorten geldt dat je de schil soms beter niet kan eten.
Maar waarom is dat prijsverschil eigenlijk zo groot? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Kiwi kan allergische reacties veroorzaken zoals slikproblemen (dysfagie), braken en galbulten bij mensen die allergisch zijn voor de vrucht . Zwangerschap en borstvoeding: Kiwi is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wanneer het in voedselhoeveelheden wordt ingenomen.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Bovendien vertoonden kiwi's antitrombotische effecten en verlaagde het antioxidantrijke dieet de bloeddruk bij hypertensieve personen. Kiwi's, en mogelijk ook antioxidantrijke voedingsmiddelen, kunnen dus een potentiële rol spelen bij de preventie van CVD's.
Het fruit lijkt het bloed te verdunnen , waardoor het risico op stolsels afneemt en het vetgehalte in het bloed dat blokkades kan veroorzaken afneemt, zonder het cholesterolgehalte negatief te beïnvloeden. Dergelijke effecten zijn vergelijkbaar met die van een dagelijkse dosis aspirine, aanbevolen door artsen om de gezondheid van het hart te verbeteren.
Citroen/Kiwi
Zure vruchten zoals citroen en kiwi verbeteren de productie van spijsverteringsenzymen in de pancreas en houden op deze manier de klier gezond en zorgen voor een soepel spijsverteringsproces. Met zijn ontstekingsremmende eigenschappen wordt zoethoutwortel gebruikt om pijn en zwellingen in verband met de pancreas te verminderen.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Net zoals andere voedingsmiddelen zoals zure kersen en zomerfruit, bevatten kiwi's serotonine, antioxidanten en vitamines zoals foliumzuur en vitamine B. Deze stoffen spelen een neurobiologische rol bij het slaapproces.
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
Kiwi, de Vitamine C bom!
Vitamine C beschermt je lichaamscellen tegen schade, is nodig voor de vorming van bindweefsel, is nodig voor de opname van ijzer en helpt mee aan het in stand houden van je weerstand en zorgt ervoor dat je gezond blijft. Vooral dat laatste punt is iets wat in deze tijd een grote rol speelt.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Renger Witkamp, hoogleraar Voeding aan de Wageningen Universiteit, legt het uit in Het Parool: “De gouden kiwi is hier het vitamine C-bommetje, met 135 milligram per 100 gram. Meer dan de groene dus, maar ook daar is het gehalte – 79 milligram per 100 gram – behoorlijk hoog.”
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang.