Het advies van Aardbeiplantje.nl is om maximaal 4-5 aardbei planten/powerplants in de bakken te zetten. Eigenschappen: Kleur: zwart. Inhoud: 11 liter.
Aardbei heeft ook wel de bijnaam, zomerkoninkje. Rijpe aardbeien zijn dieprood en vol zoet van smaak. Een standaard bakje weegt 500 gram.
Wanneer je je aardbeien in je moestuin gaat planten, hou je ongeveer 30 cm aan tussen de planten en ongeveer 60 cm tussen de verschillende rijen. Eventueel kan je de planten reeds onderdompelen in water voordat je ze in de grond plaatst. Maak een voldoende breed plantgat en zorg ervoor dat de plant niet te diep staat.
2. Aardbeien kweken op het balkon. Gelukkig kunnen aardbeien ook goed gedijen in bakken en potten, ideaal voor mensen met een balkon of beperkte ruimte. Het is belangrijk om lichtzure, humusrijke tuinaarde te gebruiken voor het planten in potten.
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Om zelf je plant te vermeerderen, laat je de uitlopers best lopen op vrije grond of in een bloempot. Zo zullen ze voldoende sterk zijn tegen eind augustus zodat je ze kunt afknippen van de moederplant. Ze hebben dan wortels gevormd die sterk genoeg zijn om zelf te overwinteren.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
Het advies van Aardbeiplantje.nl is om maximaal 4-5 aardbei planten/powerplants in de bakken te zetten. Eigenschappen: Kleur: zwart.
Aardbeien zaaien doe je het beste eind februari binnen in een zaaitray. In de herfst zijn de plantjes dan groot genoeg om in de tuin uit te planten. De zomer daarna kun je oogsten. De eerste oogst zal vrij klein zijn.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Leg er een bedje van stro of DCM Castanea Coverchips onder, zo blijven de vruchten proper en droog, en is er minder kans op rotten, in een natte lente. En jij hebt minder last van onkruid. Let op voor slakken, die zijn dol op aardbeien!
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Maak de planten klaar
Plant slechts drie aardbeienplanten per vierkante voet grond (pot van 12 inch bij 12 inch). Aardbeienplanten houden niet van drukke omstandigheden. Meet het oppervlak van de container om te bepalen hoeveel ruimte deze zal hebben (zolang de container niet scherp taps toeloopt.)
Aardbeien worden meestal verkocht per flat ( 8 quarts ), "box" (4 tot 5 quarts), pond, quart of pint, maar recepten vragen meestal om cups. Hier is een handige referentiegids om te weten hoeveel cups er in een pond, pint of quart van gemiddelde bessen zitten.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Maak je moestuin winterklaar
Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen. Tot slot verdeel je flink wat compost tussen de overgebleven plantjes.
Aardbeien lusten wel wat voeding. Ze vinden compost en/of oude stalmest, ondergewerkt in het nieuwe aardbeienbed erg prettig; het verbetert de grond, structuur, geeft wat voeding, etc..
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal (let op: geen mest toevoegen bij het planten van de aardbeienplanten).
Onthoud wel dat de keus in methode geheel aan jou is, maar om een zinvolle oogst te hebben je 6 aardbeiplanten per persoon moet telen. Dit kan wellicht als veel klinken, maar geen stress aangezien je heel veel aardbeiplanten kan laten groeien in de ontwerp van de manieren.
Stap 1: Zoek een geschikte plek. Aardbeiplanten staan heel graag in de zon. Stap 2: Maak een plantgat met een steekschop of spade waar de plant met de wortels recht naar beneden in kan staan. Stap 3: Houd een afstand van 25-30 cm tussen de planten aan.
De beste containers voor aardbeien zijn relatief groot met veel oppervlakte. Omdat aardbeien ondiep wortelen, hoeven containers niet diep te zijn. Containers van ten minste 12 inch in diameter en 8 inch diep zijn het beste.
'Maxim' is een zeer grote aardbei (soms tot 8cm … De Lambada is een aardbei met een hele unieke zoete smaak en een vrij hoge productie.
Plant de aardbeien niet te diep en zorg dat alleen de wortels onder de grond zitten en het hart van de plant boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem met stro of mulch om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen en gaan rotten en om de groei van onkruid tegen te houden.
Bij de bemesting van aardbeien geldt de vuistregel: een derde vóór de bloei, twee derde na de oogst. In augustus (aan het einde van de maand) is de jaarlijkse hoofdbemesting in het aardbeienbed aan de beurt, zodat de planten nog tot in de herfst krachtig groeien en nieuwe bloemuitlopers vormen voor het volgende jaar.