Bewaar vlees goed verpakt op de koudste plaats in je koelkast. Dat geldt ook voor vlees dat je marineert. Let erop dat er geen vleesvocht kan lekken op andere voedingsmiddelen. Gemalen of gehakt vlees is doorgaans 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen.
Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen. Gebruik een koelbox of koeltas als je inkopen doet op warme en/of zonnige dagen.
Je kunt het vlees bereiden om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt blijft het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. In de diepvries is bereid vlees en vis zeker nog drie maanden goed te bewaren.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Ik bewaar jus net zolang als het vlees in de koelkast, uiterlijk 2 dagen.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Informatie. Jus kan veilig in de koelkast worden bewaard gedurende drie tot vier dagen . Als u het niet binnen die tijd gebruikt, kunt u het vier tot zes maanden invriezen.
Begin met het beoordelen van de staat van uw jus door te kijken naar visuele signalen zoals textuur en kleur. Abnormaal zachte, slijmerige, beschimmelde of verkleurde jus betekent dat deze bedorven is.
TWEE UUR is de MAXIMALE tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen op kamertemperatuur mogen zijn (EEN UUR bij temperaturen van 90 graden F en hoger). Dit IS INCLUSIEF de tijd dat ze op tafel staan tijdens uw maaltijd. Slechts ÉÉN bacterie, die elke 20 minuten verdubbelt, kan in 7 uur groeien tot meer dan 2.097.152 bacteriën!
Rond de 0° C: Bederfelijke voedingsmiddelen zoals vis, vlees, zeevruchten en worst bewaart u in de koudste zone van de koelkast, het BORA Fresh zero-gedeelte. Ook groenten, fruit, eieren en zuivelproducten zijn in deze zone langer houdbaar.
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
USDA raadt aan om gekookt rundvlees binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken , gekoeld bewaard (40°F of minder). Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet. USDA raadt aan om gekookte restjes binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken.
Tip: maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende weer langzaam op.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
In de koelkast is een stoofpot tot een week houdbaar.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
Volgens de FDA Food Code moeten alle bederfelijke voedingsmiddelen die geopend of bereid zijn, na maximaal 7 dagen worden weggegooid . Restjes mogen niet langer dan dat in uw koelkast blijven. Sommige voedingsmiddelen moeten zelfs vóór de 7 dagen worden weggegooid.
Zoals bij de meeste gekookte voedingsmiddelen, kun je vlees wat al gebakken of gebraden is maximaal drie tot vier dagen in de koelkast bewaren.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Runderstoofpot is een van die gerechten die vaak de volgende dag nog lekkerder smaakt , nadat de smaken een nacht in de koelkast hebben gestaan. Genoeg maken voor restjes is een must!
Stoofschotels bewaren en opwarmen
Stoofpot is een ideaal gerecht om van tevoren te maken. Volg deze richtlijnen om stoofpot vers en klaar voor opwarmen te houden: Dek goed af wanneer het volledig is afgekoeld en bewaar het tot 3 dagen in de koelkast.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.