Thoolse horeca-ondernemers eten het smerigste gerecht ter wereld voor het goede doel. THOLEN - Surströmming. Het meeste smerig ruikende gerecht ter wereld, als we de kenners mogen geloven. Het betreft een Zweedse delicatesse dat gefermenteerde haring in blik betreft.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend.
Je moet het namelijk wel durven: de beroemde gegiste haring uit Zweden eten. Hierbij een lesje in surströmming eten. Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. Surströmming is een traditioneel gerecht uit Noord-Zweden dat ontstond in de 16e eeuw toen Zweden een zouttekort had.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Maden in je kaas
Casu Marzu is namelijk schapenkaas met maden er in! Op het Italiaanse eiland Sardinië laten ze een kaasvliegje in de rijpe kaas eitjes leggen. Als deze eitjes uitkomen, gaan de larfjes, de maden, de kaas opeten en poepen ze er in. En dit eten ze op, met de maden er nog in.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
world's most expensive burger
The Golden Boy is een hamburger van 5000 euro gemaakt met 100 procent Wagyu A5 vlees met onder meer Beluga kaviaar, king crab, Spaanse Paleta Ibérico, witte truffel, Engelse cheddar en barbecuesaus gemaakt met Kopi Luwak koffie en Schotse Macallan whisky.
Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.
Hákarl in IJsland
Gemaakt van de Groenlandse haai, is het vlees giftig als het vers is, dus om het te kunnen eten, laten IJslanders het maandenlang in de grond rotten en dan nog een paar maanden in de elementen drogen. Het is een walgelijk gerecht voor veel beginners; het eten ervan zonder te kokhalzen is wat de mannen van de jongens onderscheidt.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
Eet geen vlees (rund, varken, schaap of kip) in China, Mexico, Guatemala of Thailand.
De luchtkwaliteit in Nederland behoort tot de slechtste van Europa. Met België en Luxemburg heeft Nederland de hoogste gemiddelde uitstoot van stikstofdioxide (NOx) per km2. De concentratie fijnstof ligt in Nederland 25% hoger dan het Europese gemiddelde.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
tonijn oogbollen
Voor de mensen die al moeite hebben met het eten van een rauwe octopus of andere vis is dit gerecht al helemaal niks want in delen van Japan kan u verse tonijn oogbollen kopen. Eerste worden de oogbollen gekookt om vervolgens met peper en zout op smaak gebracht te worden.
Surströmming, de gefermenteerde vis uit Zweden , ruikt heel erg, smaakt heel zout en gefermenteerd en heeft een kleverige textuur. Surströmming is misschien wel het ultieme walgelijke voedsel. Walging heeft een heel belangrijke evolutionaire functie, het waarschuwt ons voor vreemde voedingsmiddelen die potentieel gevaarlijk of dodelijk kunnen zijn.
Na het Khmer Rouge-regime en de hongersnood heeft Cambodja meer vreemde gerechten dan waar ook ter wereld. Noem een insect, van kakkerlak tot tarantula, en de Cambodjanen eten het! Er wordt gezegd dat de meeste insecten naar chips smaken. De enige die ik heb geprobeerd die ik een beetje lekker vond, was een tarantula.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
In 2040 eten we vooral lokale, seizoensgebonden en plantaardige producten. Dat betekent dat we minder dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en zuivel eten. We stemmen de vraag naar en het aanbod van voedsel beter op elkaar af waardoor we bijna geen verpakkingsafval hebben en geen onnodige producten verbouwen.
Dagelijkse kost tussen 1700 en 1950
Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen. Behalve je rijkdom, bepaalde de plaats waar je woonde het menu.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
Volgens de meeste metingen is Delhi het ergst vervuilde gebied ter wereld.
Casu marzu kent vele namen: casu martzu, casu modde, casu cundídu en casu fràzigu. Maar je ziet hem waarschijnlijk niet zo snel in de winkelrekken liggen. De Italiaanse overheid en de EU verbieden namelijk de verkoop van deze kaas. Dat komt omdat ze de maden, jawel maden, die in de kaas zitten, zien als besmetting.