Zet je hem als een boeket met de steel naar beneden in een beker met water of wikkel je de broccoli in vochtig keukenpapier, dan is dat drie tot vijf dagen." Wil je de broccoli liever invriezen? "Blancheer hem dan eerst even. Dan kun je hem tot wel twaalf maanden bewaren.
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Wil je dat de groente in optimale conditie blijft? Snijd de roosjes eraf, besproei ze met water, rol ze in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Maak de broccoli niet te nat, dat bevordert de groei van schimmel.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Op de juiste manier bewaard, blijven vers gesneden broccoli, bloemkool en spruitjes ongeveer 4 dagen houdbaar . Verwijder na het spoelen van de groenten zoveel mogelijk vocht voordat u ze opbergt. Door een gespoelde broccoli of bloemkool in roosjes te snijden, kan vocht ontsnappen en wordt bederf voorkomen.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Broccoli en bloemkool: kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen en in roosjes worden gesneden . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Spruitjes: spruitjes kunnen uitdrogen, dus snijd ze indien mogelijk in plakjes.
Bedek de container goed met plasticfolie zodat er geen lucht bij kan komen (waardoor de broccoli kan uitdrogen) en zet het geheel in de koelkast om het koud te houden . Je kunt gesneden broccoli ook bewaren in een luchtdichte voedselcontainer, zoals een weckpot.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Verse broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als het goed bewaard wordt . "Voor gesneden broccoli zou ik zeggen niet langer dan 4 dagen voor optimaal gebruik," zegt Amidor. "Maar het is het beste om de hele broccoli vlak voor het koken of eten af te snijden om de voedingsstoffen te behouden."
Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Broccoli is ook een goede bron van kalium, magnesium, en foliumzuur. Rauwe broccoli is gezond en voedzaam, je kunt rauwe broccoli verwerken in een salade of ermee kaasfonduen. Velen vinden rauwe broccoli heerlijk in combinatie met een dipsaus. Chinese kool – is een groentesoort die vaak rauw gegeten wordt.
Net zoals een bos bloemen, zet je de stronk van de broccoli met de steel naar beneden in een schaal met ongeveer een centimeter water op de bodem. De roosjes moeten omhoog staan, dus buiten de schaal. Zet de schaal met broccoli in de koelkast. Op deze manier blijft broccoli vijf tot zeven dagen vers.
🥦 Ondanks dat de groentjes beschadigd worden bij het snijden en schillen, kan je voorgesneden groenten toch bewaren, maar enkel op voorwaarde dat ze zoveel mogelijk van licht en lucht afgeschermd worden. Je bewaart ze ook best in de koelkast (temperatuur van 4 tot 7°C).
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem . De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast.
De twee-uursregel . Gekookt voedsel kan maar zo lang in de gevarenzone blijven voordat het onveilig wordt om te eten. Havern legt uit: "De maximale tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen in de gevarenzone kunnen blijven, is twee uur. Na twee uur moet het voedsel worden geconsumeerd, correct worden bewaard of worden weggegooid.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
De kooktechniek waarbij groenten in gezouten kokend water worden voorgekookt tot ze knapperig en mals zijn en ze vervolgens direct in ijswater worden gedompeld, wordt blancheren genoemd. Het werkt voor bijna alle groenten en kan tot een dag of twee van tevoren worden gedaan — geweldig voor maaltijdvoorbereiding.
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
Dit is niet alleen mijn favoriete manier om broccoli te koken, maar ook ZO handig voor het voorbereiden van maaltijden. Blancheer je broccoli gewoon met ½ eetlepel diamantkristal koosjer zout per kopje water, schrik het in een ijsbad en droog het volledig voordat je het 5-6 dagen in de koelkast bewaart.