Niet-gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast, en tot 1 jaar in de vriezer bewaren.
Je kunt spinazie invriezen in een ziplock zakje of in een herbruikbaar plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt de spinazie na ontdooien weer voor de tweede keer opwarmen.
De spinazie is slap, verkleurt of verspreidt een zure geur. Dit bederf herken je met je zintuigen: kijk, ruik goed of proef. Hoe weet ik of spinazie uit een pot niet goed meer is? Spinazie is beschimmeld of verkleurd.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Het Voedingscentrum raadt aan om eenmaal bereide spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren. Lees hier meer manieren hoe je spinazie kan bereiden.
Tekenen van bedorven spinazie
Kleurverandering: Verse spinazie moet een levendige groene kleur behouden. Als de spinazie geel, bruin of donker lijkt, kan deze bedorven zijn . Textuur: Bedorven spinazie wordt vaak slijmerig of extreem papperig als het ontdooid is.
Voorbereiding. Als u bevroren spinazie eenmaal hebt geopend, kunt u deze maximaal vier dagen in de koelkast bewaren voordat u deze weggooit. Spoel bevroren spinazie niet af voor gebruik, omdat deze al is schoongemaakt.
Diepvriesfruit en -groenten zijn een geweldige manier om gezonde voedingsstoffen aan uw dieet toe te voegen. Ze kunnen echter na verloop van tijd hun voedingswaarde en smaak verliezen. Het eten van diepvriesfruit en -groenten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kan leiden tot voedselvergiftiging .
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Feit: Diepvries spinazie even rijk aan vitaminen als 'verse'
Of de spinazie nu uit een blik, pot of uit de diepvries komt, het bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten, zegt voedingsexpert Van der Vossen. Diepvriesspinazie wordt bijvoorbeeld direct na de oogst ingevroren.
"Je kunt gerust zeggen 'dagen', maar niet langer dan een week voor de meeste gekoelde producten. Voor ingeblikte en droge producten in de voorraadkast is dat maanden tot jaren. Ik zou zeggen dat je de houdbaarheidsdatum in de koelkast niet moet overschrijden voor vlees/vis/gevogelte. Ze kunnen echter wel drie maanden goed blijven als ze goed worden bewaard in de vriezer , maar wel van goede kwaliteit", aldus Jones.
Spinazie koken
Zodra het is geslonken, is het gaar. Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.
Om te weten of rauwe spinazie nog goed is, kun je kijken naar de bladeren. Wanneer ze een andere kleur krijgen, slap worden of een zurige geur krijgen, kun je ze beter niet meer eten.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Doe de spinazie in diepvrieszakken , haal er zoveel mogelijk lucht uit, sluit ze af en vries ze in. Het is nog beter om de spinazie in kleine, eenpersoonszakken te verdelen.
Groenten en bladgroenten
In feite hebben fruit en groenten een aantal uitbraken van voedselvergiftiging veroorzaakt , met name sla, spinazie, kool, selderij en tomaten ( 10 ). Groenten en bladgroenten kunnen besmet raken met schadelijke bacteriën, zoals E. coli, Salmonella en Listeria.
Die verpakkingen met slamixen, spinazie en rucola zijn prima om te eten na de houdbaarheidsdatum . Als de bladeren verwelkt zijn, snijdt u die stukjes er gewoon af voor gebruik. Maar als uw bladgroenten beginnen te rotten (denk aan papperige, slijmerige bladeren), is het tijd om ze weg te gooien.
Voedsel kan er nog prima uitzien en ruiken, zelfs nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, maar het product is dan niet meer veilig om te eten . We kunnen de insecten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken niet zien of ruiken. Fabrikanten zijn verantwoordelijk voor de beslissing of ze een houdbaarheidsdatum of een houdbaarheidsdatum op hun producten zetten.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen.
Om de kwaliteit optimaal te houden adviseren wij u om het product direct na ontvangst in de vriezer te leggen. Ontdooide producten zijn in de gesloten verpakking in de koelkast (4 °C ) enkele dagen houdbaar.
Nadat de spinazie gekookt is, is deze 2-4 dagen houdbaar in de koelkast. Als u gekookte spinazie na deze tijd eet, loopt u meer risico op voedselvergiftiging.
Spinazie en rode biet bevatten beide veel methylverbindingen, die trimethylamine vrijgeven, wat vervolgens via zweet wordt uitgescheiden en een visachtige geur afgeeft . Walgelijk!
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Deskundigen van het National Cancer Institute zeggen dat het weliswaar veilig is om verbrand voedsel te eten, maar dat er nog zoveel onbekend onderzoek is over dit onderwerp. Het is echter het beste om het met mate en in kleine hoeveelheden te consumeren .