Gepureerd eten bestaat uit zacht en kleingesneden voedsel. Het kan bijvoorbeeld worden gepureerd met een vork of lepel. Het zijn zijn hapklare stukjes die zacht, mals en vochtig zijn. Kauwen is vereist en het kan worden gegeten met een vork.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Hoe pureer je voedsel? Elk voedsel dat je kunt blenden tot een gladde, puddingachtige textuur zonder klontjes is geschikt voor deze manier van eten. Hak grotere stukken voedsel in kleinere stukken en doe ze in een blender of keukenmachine . Mogelijk moet je vloeistof toevoegen, zoals sap of bouillon, om de juiste dikte te krijgen.
Kies voedsel dat gemakkelijk te pureren is. Vermijd voedsel dat vezelig is, zoals selderij en uien; voedsel met noten of zaden; en voedsel met een taaie schil . Verwijder alle pitten, botten, zaden, schillen of andere taaie of oneetbare delen voordat u uw voedsel pureert.
Een gepureerd dieet kan mensen met verschillende aandoeningen helpen, waaronder: Tandheelkundige problemen, ontbrekende tanden of na een orale operatie . Mond-, keel- of slokdarmkanker of -infectie .
Het is een goede basis voor romige desserts of soepen. Soepele bonendips of hummus zijn andere opties. Pindakaas en andere soorten notenboter zijn zacht genoeg om op te nemen in een gepureerd dieet, maar ze zijn vaak dik .
Verwijder de schil, zaden, botten en andere taaie delen van ingrediënten die moeilijk glad te blenden zijn. Kook alle ingrediënten tot ze zacht zijn en makkelijk in kleine stukjes te hakken zijn die beter blenden. Verwerk het voedsel met een keukenmachine tot het een fijne textuur heeft. Voeg indien nodig kleine hoeveelheden vloeistof toe.
Sommige mensen met slikproblemen kunnen broodproducten alleen eten als ze gepureerd zijn . Gepureerde voedingsmiddelen zijn zacht, vochtig en glad. Ze hebben de uitstraling en textuur van een pudding of mousse en ze blijven bij elkaar. Gepureerde voedingsmiddelen mogen niet klonterig, dun of vloeibaar zijn.
Gekookte granen (geen noten of zaden): havermout, rijst- of tarwegriesmeel Gebruik jus, bouillon of saus om rijst of pasta te pureren. Gebruik melk of room om pindakaas- en jamsandwiches, muffins of andere gebakken producten te pureren.
Melk en zuivelproducten
Ricottakaas. Gesmolten of gepureerde kaas gebruikt als saus of als ingrediënt in toegestane voedingsmiddelen . Slagroomkaas en zure room gebruikt als smaakmakers of in toegestane voedingsmiddelen. IJs, bevroren yoghurt, gelato, milkshakes en smoothies.
Kun je vlees pureren in een blender? Ja, je kunt mals vlees pureren of fijnhakken in een blender in plaats van een vleesmolen te gebruiken om de gladde textuur te krijgen die nodig is om gehaktbrood, hamburgers of zelfs Zweedse gehaktballen te maken. Het is aan te raden om kip, rund en varkenshaas in kleine stukjes te snijden voordat je ze gaat blenden.
De sleutel is om je gekookte vlees te koelen en het te pureren als het koud is . Door wat vloeistof aan het vlees toe te voegen, krijg je een smakelijkere textuur.
Voeding rijk aan tryptofaan: bananen, bruine rijst, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, haver, linzen, kikkererwten. Om dopamine aan te maken heeft je lichaam ook het aminozuur tyrosine nodig. Tyrosine komt voor in amandelen, avocado, sesamzaadjes, pompoenzaadjes, peulvruchten, noten, tofu, vlees, vis en ei.
Wat kun je beter niet eten? Mocht je erg veel pijn hebben, dan helpt het volgens Chern altijd om je mond even te spoelen met warm, zout water. Dingen die je beter niet kunt eten, zijn voedingsmiddelen die tussen je tanden kunnen gaan zitten, zoals bijvoorbeeld zaadjes of pitten.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.
Vette vis kan worden gemengd in saus of gepureerde aardappel. Eieren Eieren mengen niet goed en kunnen het beste worden vermeden . Als u gepocheerde eieren gebruikt, mengen ze het beste. Meng met melk, gesmolten boter, room of saus tot een gladde massa.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Maaltijden pureren:
Deze voedingsmiddelen omvatten hoofdgerechten zoals pastagerechten, gekookt vlees en ingeblikt voedsel (soep, chili en stoofschotels) . Sommige zeer zachte voedingsmiddelen zoals rijpe bananen, goed gekookte aardappelen en avocado kunnen met een vork of stamper tot een gladde massa worden geprakt. Een kleine hoeveelheid vloeistof kan worden toegevoegd om het voedsel glad en smeuïg te maken.
Neem ½–1 kop (125–250 ml) gekookt voedsel en snijd of breek het in kleine stukjes. 2. Voeg 1 eetlepel (15 ml) vloeistof toe. Vloeistoffen zoals bouillon, gesmolten boter, jus, sap, zachte margarine, melk, saus en water kunnen worden gebruikt om uw voedsel te pureren.
Hoe kan ik extra voeding toevoegen aan mijn eten? kaassauzen. Voeg 1-2 handenvol geraspte kaas, of extra roomkaas, room, boter, margarine of mayonaise toe aan warme groenten, aardappelen, stoofschotels, soepen en sauzen. Voeg extra suiker, room, siroop, jam, honing, stroop of chocoladepasta toe aan puddingen, dranken en ontbijtgranen .
Andere calorieboosters voor een gepureerd dieet
Magere gedroogde melkpoeder kan worden toegevoegd aan warme ontbijtgranen, soep, aardappelpuree en yoghurt . Olie, zoals olijfolie of plantaardige olie, bevat 50 calorieën per theelepel en is goed voor het koken van vlees en groenten. U kunt ook avocado toevoegen aan gepureerde groenten of granen om de calorieën te verhogen.
Gebruik calorierijke tussendoortjes zoals chocolade, kaas worst, vis en noten. Neem regelmatig melkproducten als tussendoortje. Kies voor volle melkproducten en volvette kaas. Beleg uw brood extra dik met kaas en/of vleeswaren.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Roerbak in een koekenpan of in de magnetron tot het mengsel de consistentie van zachte vla heeft; ongeveer 1 min. in de magnetron. 3. Doe het eimengsel in een blender of keukenmachine met witbrood; pureer tot het een gladde vla-achtige consistentie heeft, maar niet droog of kruimelig is .