Tomaat. Tomaten zijn plantkundig gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel een groente.
Tuinbouwkunde: tomaat is groente
Binnen de tuinbouwkunde beschouwen we namelijk alles wat aan een kruidachtige plant groeit als groente. Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. En aangezien tomaat groeit aan een kruidachtige plant, is deze rode vrucht tuinbouwkundig gezien een groente.
Bijvoorbeeld, tomaten, avocado's, aubergines, komkommers, groene paprika's, courgettes, pompoenen en andere worden door botanici geclassificeerd als fruit omdat ze het vlezige plantendeel zijn dat de zaden omringt. Echter, voor nutritionele en culinaire doeleinden worden deze voedingsmiddelen beschouwd als groenten in plaats van fruit.
Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.
Een bes is een niet-openspringende (niet uit elkaar splijtende) vrucht die afkomstig is van een enkele vruchtbeginsel en waarvan de hele wand vlezig is . Bessen zijn niet allemaal klein en ze zijn niet allemaal zoet. Verrassend genoeg worden aubergines, tomaten en avocado's botanisch geclassificeerd als bessen.
Komkommers zijn een ander soort bes , ook al lijken ze meer op een groente! "Komkommers zijn 'pepos. ' Interessant genoeg zijn pompoenen, courgettes, sinaasappels, mandarijnen, citroenen, limoenen, cantaloupe's en watermeloenen ook pepos," zegt Hultin. En het zijn bessen, omdat ze één enkel vruchtbeginsel hebben.
De cherrytomaat wordt beschouwd als een botanische variëteit van de gecultiveerde bes , Solanum lycopersicum var. cerasiforme.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Binnen de tuinbouw wordt paprika daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Paprika's groeien namelijk aan een kruidachtige plant. Een andere tuinbouwkundig argument dat paprika een groente is, is dat een paprika aan een eenjarige plant groeit.
Ja, het komt vaak voor dat avocado's verkeerd worden geclassificeerd vanwege hun overheersende gebruik in hartige culinaire gerechten, waardoor velen ze als groente bestempelen. Botanisch gezien vallen ze echter ondubbelzinnig onder de fruitcategorie .
Wat is het verschil? Fruit en groenten bestaan uit verschillende delen van de planten waaruit ze groeien. Fruit komt van het bloeiende deel van een plant en bevat zaden. Groenten daarentegen zijn de eetbare delen van een plant, zoals de bladeren, stengel, wortels en bollen .
Eigenlijk zijn tomaten zowel fruit als groente.
In deze zaak uit 1893 betoogde Nix dat omdat tomaten botanisch gezien als fruit werden geclassificeerd, hij de groentebelasting niet hoefde te betalen. Hoewel het Hooggerechtshof de botanische oorsprong van de tomaat als een "vrucht van de wijnstok" erkende, werd de classificatie ervan uiteindelijk als groente beoordeeld.
Ten eerste is alles wat de zaden van de plant bevat een vrucht, geen groente. Deze categorie omvat items die velen als groenten beschouwen, waaronder pompoen, tomaten, komkommers, pepers, aubergine en avocado's . Ja, pompoenen zijn een vrucht!
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.
Wist je dat olijven vruchten zijn? Een olijf is geen groente, maar wel een fruitsoort. De olijfboom is een prachtige boom en hij levert je bovendien ook nog eens heerlijke vruchten op.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
AVOCADO'S ZIJN SUPERGEZOND
Zo bevatten avocado's meer kalium dan bananen, namelijk zo'n 14% van de ADH. Bananen, die ook vol met het mineraal zitten, bevatten 10% van de ADH. Potassium (kalium) is belangrijk voor een gezonde normale bloeddruk. En dát is weer zinvol omdat het de kans op een hartaanval reduceert.
De aardappel is een groente. Je eet de vruchten van een plant die in het geval van een aardappel toevallig onder de grond groeien. Dat doet een wortel, een knolselderij en zelfs een pinda ook, dus zo bijzonder is dat niet.
Aardappelen zijn voedzame knollen die onder de grond aan de aardappelplant groeien.
Rijst is een graansoort. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Zilvervliesrijst bevat vezels en is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen. Zilvervliesrijst is een volkoren graanproduct.
Hoewel voedingsdeskundigen aubergines, paprika's, pompoenen, kalebassen en tomaten als groenten beschouwen, categoriseren botanisten ze als fruit en zijn ze ook bessen . Meloenen, pompoenen en kalebassen zijn bessen die pepos worden genoemd.
Omdat ze weinig calorieën bevatten en veel voedingsvezels, zijn cherrytomaatjes ideaal voedsel dat kan worden opgenomen in een maaltijdplan voor gewichtsverlies . Ze bevatten ook weinig natrium en veel water en vezels, waardoor u verzadigd blijft, ongewenste hongergevoelens worden onderdrukt en de totale calorie-inname gedurende de dag wordt verminderd.
Tomaten en druiven zijn bessen die genetisch verwant zijn en daarom zouden ze in hun ontwikkeling tot vlezige vruchten, op zijn minst gedeeltelijk, een aantal bestanddelen moeten delen.