Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola.
Wit uitgeslagen chocolade ziet er niet lekker uit, maar in principe kun je het gewoon eten. De wittige waas is geen schimmel en brengt je gezondheid niet in gevaar. Een bloem heeft echter wel invloed op de kwaliteit van het product. Zo kan de chocolade wat korreliger of vettiger aanvoelen, of minder intens smaken.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Het is gemaakt van cacaoboter, suiker, melkpoeder en smaakstoffen. De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas. Dit noem je fatbloom of vetrijp.
Als u vage plekken op het oppervlak van de chocolade waarneemt, kan dit schimmel zijn . Schimmel kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder groen, wit, blauw of zelfs zwart. Terwijl witte chocolade van nature een witte of lichte uitstraling heeft, zijn ongebruikelijke kleuren op donkere of melkchocolade waarschijnlijk schimmel.
Kun je chocolade eten die bloeit? Chocoladebloei ziet er misschien onsmakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, omdat de smaak en textuur beide in gevaar kunnen komen. "Bloom ontdoet de chocolade meestal van enkele van zijn meest aangename eigenschappen", zegt Laiskonis.
Hoe ziet verlopen chocolade eruit? Er zijn verschillende indicatoren die erop wijzen dat chocolade slecht is geworden. Deze omvatten een dof uiterlijk, een witachtige film op het oppervlak (bekend als chocoladebloei), een ranzige geur of een zure smaak .
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed gegeten worden . Vanwege hun hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolaatjes misschien niet zo lang houdbaar als puur, maar hun levensduur is nog steeds niets om aan te ruiken - je kunt verwachten dat je er nog eens ongeveer 8 maanden uit kunt halen.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Chocolade bevat theobromine, en dit veroorzaakt een overdreven stimulatie van het hart, het ademhalingsstelsel en het centraal zenuwstelsel. Afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid kunnen de gevolgen mild tot ernstig zijn, soms zelfs fataal. 2. Waarom is chocolade niet giftig voor mensen?
Zo kun je het verschil zien tussen schimmel en bloei: Beschimmelde chocolade heeft witte pluisjes die boven het oppervlak groeien en zullen wazig aanvoelen . Bloomed chocolade heeft een kalkachtige laag of grijs/witte strepen op het oppervlak en voelt glad aan.
Het is volkomen veilig, maar de oppervlaktetextuur kan eronder lijden . Meestal wordt het veroorzaakt door onjuiste opslag. Ik vermoed dat Charlie Taylor je vraag al heeft beantwoord (chocolade kan bloeien; schimmel is uiterst onwaarschijnlijk), maar voor het geval dat niet het geval is: als je daadwerkelijk beschimmelde chocolade hebt gegeten, zoek dan medische hulp van een arts.
Chocolade kan verschillende hoeveelheden schimmels en schimmels bevatten . Maar dat betekent niet dat een beetje pure chocolade je niet tevreden stelt EN je voedingsstoffen geeft!
Indien ongeopend en op de juiste manier bewaard, is pure chocolade 2 jaar houdbaar (vanaf de dag waarop deze is gemaakt). Indien geopend, maar nog steeds goed bewaard, is de vuistregel één jaar. Wat betreft melk- en witte chocoladerepen wordt de beschikbare tijd gehalveerd. Eén jaar indien ongeopend en op de juiste manier bewaard, en 6-8 maanden indien op de juiste manier geopend en bewaard.
Het heet “bloeien”, het is vrij natuurlijk en veilig om te eten . Het is precies wanneer de suiker of het vet naar buiten migreert, hetzij doordat het in een warmere ruimte wordt bewaard of doordat het nat wordt.
Deze coating wordt "chocoladebloei" genoemd en ziet er natuurlijk uit. Hoewel het product hierdoor iets anders kan smaken, is het niet schadelijk. Er zijn een paar redenen waarom chocoladebloei kan optreden: Als chocolade tot een hoge temperatuur wordt verwarmd, smelt de cacaoboter erin en scheidt zich van de rest van de ingrediënten .
Geniet snel van uw koekjes om de kans op schimmelvorming te verkleinen. Hoewel de meeste koekjes binnen een paar dagen na het bakken het lekkerst zijn, kan het invriezen hun houdbaarheid verlengen. Concluderend: hoewel cookies onder de juiste omstandigheden inderdaad kunnen beschimmelen , kunnen proactieve maatregelen het risico aanzienlijk verminderen.
Truffels: binnen 14 dagen. Gevulde/gevormde chocolade: binnen 6 weken . Tabletten/repen, mendiants, drinkchocolade/cacaomixen & vaste chocolade: binnen 6 maanden.
Schimmels ontstaan door condensatievocht.
Op zich is condensatievocht geen groot probleem voor mogelijke schimmelvorming, zolang de vochtige ruimte voldoende geventileerd wordt. Op die manier kan het opgehoopte vocht de woning verlaten.
De witte waas kan ontstaan zijn door kristallen die aan de oppervlakte ontstaan zijn door het smelten en weer stollen van cacaoboter. Ook de suiker in chocola kan deze witte waas veroorzaken. De smaak zal ook iets minder zijn. Als je de chocolade gaat smelten zal de witte waas ook weer verdwijnen.
Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade. Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
Bloom is slechts een scheiding van cacaoboter of suiker in de chocolade , er is dus niets gevaarlijks aan. Als je het niet erg vindt om een chocoladeproduct te eten dat een klein verschil in uiterlijk heeft, eet dan je chocolade weg.