Witte- en rodewijnazijn zou bijna standaard in je voorraadkast moeten staan. Je gebruikt ze een beetje zoals wijn en kiest de soort in functie van je gerecht. Voor een frisse, lichte saus gebruik je eerder wittewijnazijn. Om een zware, donkere saus op te frissen is rodewijnazijn dan weer ideaal.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Witte wijnazijn komt goed tot zijn recht bij bittere groenten als spuitjes of koolsoorten. Uiteraard kun je deze wijnazijn ook gebruiken als basis in vinaigrettes, marinades, soepen en sauzen. Rode wijnazijn smaakt heerlijk in marinades, sauzen en stoofpotjes.
Azijn die op een zodoende natuurlijke manier is ontstaan wordt natuurazijn genoemd, alle soorten azijn die voor kookdoeleinden worden gebruikt zijn natuurazijnen. Wie azijn al eens geproefd heeft kan beamen dat azijn meestal een complexe smaak heeft met een overheersend 'zuurtje'.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Hoewel je rode of witte wijnazijn in bijna elk recept kunt gebruiken dat om wijnazijn vraagt, is witte wijnazijn iets veelzijdiger omdat het kleurloos is. Dat betekent dat het ideaal is voor ingemaakte groenten en pan-sauzen die je dezelfde kleur wilt laten behouden.
Toepassingen van verdunde schoonmaakazijn
Het gebruik van verdunde schoonmaakazijn is net zo gevarieerd als het onverdunde product. Je kunt het gebruiken voor alles, van inductie kookplaat schoonmaken tot het verwijderen van kalkaanslag op douchekoppen.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Ongeacht of u de azijn verhit of niet, kies voor een hoogwaardige azijn zonder toevoegingen of namaaksmaakstoffen . Deze kunnen namelijk een metaalachtige smaak toevoegen die opvalt bij rauwe bereidingen, maar sterker wordt bij het koken.
Witte- en rodewijnazijn zou bijna standaard in je voorraadkast moeten staan. Je gebruikt ze een beetje zoals wijn en kiest de soort in functie van je gerecht. Voor een frisse, lichte saus gebruik je eerder wittewijnazijn. Om een zware, donkere saus op te frissen is rodewijnazijn dan weer ideaal.
Dus vanuit dat perspectief zijn alle azijnen gezond als ze in een kleine hoeveelheid als smaakmaker worden gebruikt, merkt Politi op. Balsamicoazijn is de beste keuze als je op zoek bent naar een supermarktoptie met de meeste polyfenolen; rode wijnazijn is een goede tweede, voegt Johnston toe.
Witte azijn is geweldig voor het verwijderen van kalkaanslag, ontvetten en desinfecteren. Appelazijn: Deze heeft een licht fruitige geur en wordt ook vaak gebruikt voor schoonmaken. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als witte azijn en kan worden gebruikt voor glasreiniging, ontgeuring en meer.
Om zware aanslag snel en effectief aan te kunnen pakken is er azijnzuur 20%. Deze oplossing is dus twee keer zo sterk als schoonmaakazijn. Daarnaast is er nog azijnzuur 80%. Van zichzelf is dit veel te sterk om mee te werken, dus zal je zelf eerst even moeten verdunnen.
De blauwe hand azijn is een 100% natuurlijk product. Het wordt gebrouwen op authentieke wijze en ontstaat door omzetting, met natuurlijke kiemen, van alcohol in azijn.
Gedestilleerde witte azijn
Dit soort azijn is een van de meest veelzijdige. Er zijn verschillende culinaire toepassingen voor de intense, scherpe smaak van witte azijn. Witte azijn is een ingrediënt in ketchup en wordt ook gebruikt voor het hardkoken van eieren en om aardappelpuree een helderwitte kleur te geven.
Zowel champagne- als wittewijnazijn zijn heerlijk in saladevinaigrettes, hollandaisesaus, bearnaisesaus, geëmulgeerde dressings en mayonaise, en in beurre blanc bij vis.
Ja, dat kan.
Gebruik azijn als een natuurlijke wasverzachter in combinatie met een mild wasmiddel zoals Neutral.
Een nieuwe jeans met een mooie donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut natuurazijn laten weken. Dit fixeert de kleuren, waardoor ze minder snel vervagen of afgeven. Dit proces kun je later zo nu en dan herhalen om het effect te behouden.
Gebruik gewone witte azijn. Witte azijn wordt ook wel natuurazijn genoemd. Deze soort azijn is effectief tegen kalk en veilig voor de meeste wasmachines. Azijn is ook milieuvriendelijk en zacht voor je wasgoed.
Sommige soorten azijn kunnen ook een goede bron van antioxidanten zijn . Hoe donkerder de azijn, hoe meer antioxidanten er in de vloeistof achterblijven. Donkere azijnen zijn over het algemeen minder verfijnd dan lichtere azijnen, met gezonde verbindingen in de vloeistof die de smaak en kleur beïnvloeden.
Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.