Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen. Vlekken: verwijder zware vlekken op katoen of stoffen door ze in een sterke oplossing van sodakristallen te weken.
Je kan preimineervlieg voorkomen door prei onder gaas te telen. De beste manier om schade te voorkomen bij late herfstprei en winterprei, is deze afdekken met fijnmazig insectengaas (maaswijdte: 0.80 x 0.80 mm). Klimaatdoek en het gewone insectengaas met een maaswijdte van 1.30 x1. 30 volstaat niet.
Wordt de prei pas in januari – februari geoogst, dan gebruik je in het najaar best een traagwerkende stikstofmeststof. Een najaarsbemesting kan bijvoorbeeld met Sulfammo. Dit is een traagwerkende meststof waarin ook zwavel zit.
De prei goed vochtig houden tijdens de groei, helpt om de schade van de preimotlarven te beperken. Na het bevochtigen lavameel over de prei stuiven. Deze maatregels zorgen ervoor dat de prei goed kan doorgroeien en een sterk, hard blad krijgt waardoor de plant de schade van de preimot beter kan doorstaan.
Wetenschappers hebben onderzocht en bewezen dat baksoda helpt tegen schimmels en parasieten op diverse planten en bloemen. Bij appels, pompoenen, komkommers, (stok)rozen heeft het reeds bewezen effect. Ook tegen grauwe schimmel en de buxusmot werkt het goed.
Baking soda voegt zout toe aan de grond, waardoor de alkaliteit stijgt tot een niveau dat te hoog is voor de meeste planten . Een hoge pH kan de wortels ervan weerhouden andere belangrijke voedingsstoffen uit de grond op te nemen die nodig zijn voor een optimale gezondheid. Overmatig gebruik kan ervoor zorgen dat planten verwelken, uitdrogen en doodgaan.
Om een oplossing te creëren die ziektes voorkomt en behandelt, voegt u een afgestreken eetlepel baking soda , een theelepel plantaardige olie en een kleine hoeveelheid milde zeep toe aan een gallon water en spuit u de tomatenplanten met deze oplossing. Dit moet regelmatig opnieuw worden aangebracht om de efficiëntie te behouden.
Prei geeft de voorkeur aan rijke, goed doorlatende grond. Ze hebben dagelijks minimaal acht uur fel zonlicht nodig. Veel variëteiten hebben een lange groeiperiode van 120 tot 150 dagen nodig, maar nieuwere soorten hebben soms maar 90 dagen nodig om volwassen te worden.
Wilde preibladeren die krullen kunnen een stil maar dramatisch protest zijn tegen temperatuurwoedeaanvallen . Te warm en de bladeren proberen zich los te maken van de hitte, krullen alsof ze een zonnebrand vermijden. Te koud en ze kruipen dicht tegen elkaar aan, krullen in zichzelf alsof ze zich schrap zetten voor een sneeuwstorm.
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.
BEMESTING: Prei heeft veel stikstof nodig. Geef planten ongeveer 3 weken na het planten een aanvullende voeding met vloeibare visemulsie of andere meststof ; blijf daarna elke 3-4 weken bemesten. Als u een droge korrelmeststof gebruikt, geef deze dan goed water.
Zaai dun, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben om na enkele weken te kiemen. Weer enkele weken later hebben de 2 tot 3 mm dikke minipreitjes dan ruimte om verder groeien. Het gaat bij prei allemaal niet zo snel, dus zorg dat je het zaaibed goed onkruidvrij houdt.
Kalk: een must in de moestuin
Groenten, de meeste bessen (behalve blauwe bessen) en fruit- en notenbomen houden van licht kalkrijke grond. Kolen maar ook sla, spinazie, selder en prei groeien het best met wat extra kalk.
Om preiplanten succesvol te telen zal je de prei regelmatig moeten bemesten met mest met een hoog stikstofgehalte. Preiplanten hebben de mest nodig om de bladeren te laten groeien. Er zijn drie soorten prei: zomerprei, herfstprei en winterprei.
Te veel schaduw, vooral als de dagen in de winter korter worden, kan ervoor zorgen dat prei spichtig wordt met dunne stengels die vatbaar kunnen zijn voor plagen zoals bladluizen. Prei kan ook in potten worden gekweekt; zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen elke zaailing voor een goede stengelontwikkeling.
Ze worden vaak tijdelijk gekweekt in een zaaibed en vervolgens getransplanteerd naar hun uiteindelijke positie op een grotere afstand, om optimaal gebruik te maken van de beschikbare grond . Voor lange witte stelen, plant ze diep en stapel aarde rond ze terwijl ze groeien. U kunt prei oogsten in elke gewenste grootte.
De volwassen preimot is een onopvallende kleine (5-6mm) bruine mot. De larven (rupsen) voeden zich met het gebladerte, de stengels en de bollen van prei en verwante planten, waaronder ui en sjalot.
Het eerste wat u moet doen om te voorkomen dat prei doorschiet, is op het juiste moment planten . Hoewel prei vriestemperaturen kan overleven, is de kans groter dat ze later zaad gaan vormen als ze worden blootgesteld aan vriestemperaturen. Dit betekent dat u prei moet planten nadat de dagtemperaturen constant boven de 45 graden F zijn.
Planten kunnen effectief worden beschermd door ze te bedekken met een insectenwerend gaas , op momenten dat de volwassen vliegen actief zijn en eieren leggen. De piekactiviteit van volwassen vliegen is van maart tot april en van september tot november.
Ideale bemesting voor de preiteelt
prei groeit minder goed als er in het voorjaar onverteerde stalmest of veel plantenresten in de grond gebracht wordt.
Prei houd van een vruchtbare vochtige bodem, en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als we geen stalmest hebben.
Daarnaast heeft prei veel voeding nodig, maar niet teveel vers materiaal omdat dat insecten aantrekt.
Baking soda is een zout, en alle zouten, samen met andere mineralen in overmaat , kunnen schadelijk zijn voor de plantengroei . Zout werkt als een droogmiddel op planten en veroorzaakt verwelkte bladeren, groeiachterstand en uiteindelijk de dood. Gezonde planten kunnen snel achteruitgaan door een overmaat aan zouten.
Heb je last van onkruid tussen de tegels, dan kun je daar baking soda overheen strooien. Het onkruid zou hierdoor een stuk minder moeten worden, of zelfs verdwijnen.
Baking soda (natriumbicarbonaat) is een effectief en goedkoop antischimmelmiddel dat gemakkelijk verkrijgbaar is in de supermarkt. Het is een organisch en milieuvriendelijk middel tegen zwarte vlekken en schimmelziekten zoals echte meeldauw . Schimmels kunnen planten snel beschadigen en ervoor zorgen dat planten verwelken en sterven.