Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
Slecht nieuws voor wie al eens een klassieker lust, want mayonaise is zeker niet de gezondste keuze. “Als we puur naar de calorieën kijken, dan is dat ketchup. Het bevat geen vet en 1 gram vet bevat 9 kilocalorieën, een gram suiker bevat 'slechts' 4 kilocalorieën. Dus als we daarop afgaan, wint ketchup.
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Tomatenketchup is niet alleen gezond. Er zit ook veel suiker en zout in. Hier moet je niet te veel van binnen krijgen. Eet het daarom met mate.
Het rode goedje is veel minder calorierijk en vet dan andere sauzen. Het is wel vrij suikerrijk, maar juist op dat vlak scoort de enige concurrent (curry) nog slechter. Mayonaise is met afstand de ongezondste keuze, dus de eindrangschikking is als volgt.
Zo op de eerste oogopslag is Yogonaise de gezondste keuze, gezien daar minder verzadigd vet in zit. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
1. Griekse yoghurt met minder vet . Griekse yoghurt met minder vet heeft de dikte die nodig is om je ingrediënten bij elkaar te houden, zonder het vetgehalte van mayonaise op oliebasis. Een kopje gewone Griekse yoghurt met minder vet bevat 4,7 gram vet — minder dan de helft van het vetgehalte in een enkele eetlepel mayonaise.
Volgens experts zit er in de winkel gekochte tomatenketchup een hoop chemicaliën en conserveringsmiddelen , die op verschillende manieren schadelijk zijn. Ze worden alleen gebruikt om de smaak van ketchup te verbeteren. Het bevat grote hoeveelheden suiker, zout, fructose, conserveringsmiddelen en glucosestroop.
Gustatory Sweating (Frey's Syndrome) Het is niet ongewoon om te zweten wanneer u heet of gekruid voedsel eet. Het is logisch... als het eten of drinken van een bepaald voedsel uw lichaamstemperatuur verhoogt, dan zal uw lichaam proberen zichzelf af te koelen door te zweten .
Wie kiest voor tomatenketchup in plaats van frietsaus bij z'n patatje om calorieën te besparen, komt er bedrogen uit. Want al zit er geen vet in ketchup, suiker des te meer! Daarom komt Heinz nu met tomatenketchup met 50% minder suiker én zout.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Slanke mayonaise
Maar wil je afvallen? Weet dan dat er in mayonaise best wat calorieën zitten (128 kcal in 1 eetlepel). Dan blijft met oog op de lijn halvarine de beste keuze. Al heb je natuurlijk wel slanke mayonaises, waar minder vet en dus calorieën in zitten.
Ketchup is dus de gezondste keuze over je patat. Vanwege de suikers kun je de fles beter niet helemaal leeg knijpen, maar het is wel verreweg de minst ongezonde optie. Benieuwd wat de gezondste snack van de snackbar is? Ook dat zochten we voor je uit.
Eet je liever helemaal geen mayonaise, dan kun je deze op twee manieren vervangen in je yoghurtdressing: door mosterd of door olijfolie. Je zult ook recepten voor yoghurtdressing vinden waarbij de lepel mayonaise vervangen is door een lepeltje mosterd. Als je van de smaak houdt is dat een slim idee.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Het kenmerkende symptoom van het syndroom van Frey is gustatoir zweten. Hierbij zweet u overmatig op de wangen, het voorhoofd en rond de oren kort na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, met name voedingsmiddelen die een sterke speekselreactie veroorzaken, zoals zure, pittige of zoute voedingsmiddelen.
Tomaten pseudoallergie
Het meest voorkomende scenario is een klein kind dat een rode blos op zijn gezicht krijgt na het eten (of rommelig proberen te eten) van tomatenketchup of een vergelijkbare saus. Het is het directe contact op de huid van de chemicaliën en zuurgraad in de saus die de reactie in de gevoelige huid van het kind veroorzaakt .
Gustatorische hyperhidrose is een vorm van focale hyperhidrose die zich uit in roodheid van het gezicht en overmatig zweten van het voorhoofd, gezicht en hoofdhuid na het ruiken aan of eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals zure of pittige voedingsmiddelen, koffie en chocolade.
Mayo bevat meer vet dan ketchup . Ketchup is een caloriearm condiment, gemaakt van tomaten, azijn, zout, peper en specerijen. Het bevat 15 calorieën per eetlepel en vitamine A en C. Vergeleken met mayonaise bevat ketchup geen vet en veel minder calorieën per eetlepel, mayo bevat 103 calorieën, 12 gram vet.
Ketchup, augurken, olijven, sojasaus, hete sauzen en teriyakisaus hebben een hoog natriumgehalte en moeten worden vermeden . Restaurants, waaronder fastfood, voegen veel zout toe aan hun eten, dus probeer ze te vermijden of vraag of uw maaltijd zonder zout kan worden bereid. Het is belangrijk om voedsel met gezonde vetten te selecteren.
Vanwege de hoeveelheid olie die wordt gebruikt om mayonaise te maken, bevat het veel calorieën en moet het in kleine hoeveelheden worden gebruikt. In de winkel gekochte versies kunnen ongezonder zijn dan zelfgemaakte versies, omdat ze vaak veel extra ingrediënten bevatten, waaronder toegevoegde suiker en zout .
Overmatige consumptie van omega-6's kan het lichaam aanzetten tot de productie van pro-inflammatoire chemicaliën . Deze vetzuren zijn te vinden in oliën zoals maïs, saffloer, zonnebloem, druivenpit, soja, pinda en groente; mayonaise; en veel saladedressings.
Canola-olie, avocado-olie en olijfolie mayonaise zijn beschikbaar als "gezondere" opties . Beide bevatten meer hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, maar de calorieën zijn hetzelfde. Bovendien combineren versies op basis van olijfolie vaak olijfolie met andere plantaardige oliën, zodat de smaak niet te overheersend is.
Griekse yoghurt bevat meer eiwitten en minder calorieën
Met 10 gram eiwit en 110 calorieën per portie van 1/2 kopje is gewone Griekse yoghurt (gemaakt met volle melk) een geweldige bron van eiwitten (zowel caseïne als wei), terwijl mayonaise slechts 1 gram eiwit per 1/2 kopje bevat - en niet te vergeten 771 calorieën.