Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen. Meestal is het zelfs zo dat er meer vitamines in de bladeren zitten dan in de groenten zelf.
N.B.: Als je gekochte broccoli gele bloemetjes heeft, dan komt dat omdat hij in de aarde sneller is gaan verouderen door te weinig water of te weinig voedingsstoffen of teveel warmte. Deze broccoli is met bloemetjes en al prima te eten.
U zult misschien verbaasd zijn als u hoort dat u de broccolibloemen ook kunt eten als ze eenmaal open zijn . Broccoli raabs zijn de kleine bloeiende toppen van broccoli en ze worden beschouwd als een culinaire traktatie! U kunt ze sauteren met wat EVOO, zout en peper; ze rauw eten; of ze in uw volgende stoofpot gooien.
Bloei geeft het einde van de levenscyclus van de broccoli aan ; het is de laatste bloei van de plant voordat deze zaad vormt. Deze fase geeft aan dat de plant energie verschuift van het produceren van de eetbare kroon naar voortplanting.
Broccoli
Echt niet slecht voor je. Maar broccoli kan wel zorgen voor een opgeblazen gevoel.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten. Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken .
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Soms schiet de tuin door, niet door bliksem of enge geluiden, maar door stress. Broccoli (Brassica oleracea var. italica) staat erom bekend dat het schiet, of zaad schiet, als het weer warm wordt . De Romeinen noemden broccoli "de vijf groene vingers van Jupiter."
Helaas worden de bladeren bitter en oneetbaar zodra de plant is doorgeschoten .
🥦 Waarom worden mijn broccolibladeren geel? Voedingstekorten veroorzaken gele bladeren; bodemtests sturen de bemesting. Geef water in evenwicht; over-/onderwatering leiden beide tot vergeling. Bestrijd plagen en ziekten met biologische en chemische methoden.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Als ze gebloeid hebben, is dat de laatste fase in de cyclus. Ik neem aan dat het op dit moment van het jaar broccoli was die uitliep, in dat geval worden de stengels geoogst als ze waarschijnlijk maximaal 5-6 inch lang zijn. Maar je kunt ze nog steeds eten, inclusief de bloemen , je zult alleen merken dat de stengels een beetje taai zijn!
Snijd de broccoliroosjes met een scherp mes van de hoofdstengel in hapklare stukken. Zowel de roosjes als de stelen zijn volkomen veilig om te eten . De stelen kunnen echter draderig en taaier zijn om te kauwen.
Maar eigenlijk zijn alle bovengrondse delen eetbaar, dus ook de bladeren en de stelen.
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten.
Zoeter en malser dan broccoli, gebruikelijke kookmethodes zijn sauteren, stomen, koken en roerbakken. Je kunt de hele bos eten - bladeren, stengel en af en toe gele bloemen .