Wanneer chocolade te maken krijgt met die temperatuurschommelingen, zal de cacaoboter in de chocolade smelten en terug naar de oppervlakte komen, zonder dat er iets aan de smaak verandert. Dit is het witte laagje rond de chocolade. Niet meer en ook niet minder. Wit uitgeslagen chocolade kan je dus zeker nog opeten.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Over het algemeen gesproken, ja . De wikkels zijn voedselveilige materialen en de chocolade zelf ondergaat geen schadelijk chemisch proces wanneer het smelt. Dat gezegd hebbende, als het smelt en weer stolt, zullen de textuur en het uiterlijk er enorm onder lijden.
Neem een vel bakpapier waarop je het glas of kommetje met chocola of candy melts leeg giet. Met een spatel smeer ik het uit tot een redelijk dunne laag zodat het snel uithardt. Eenmaal uitgehard snij je het met een mes in blokjes en kun je ze prima bewaren tot je ze de volgende keer weer nodig hebt.
Je kunt het ook als drip langs een taart gebruiken. Chocoladesaus, arretjescake, bonbons, chocoladerepen, chocolade eieren en desserts zijn lekkernijen die je met gesmolten chocolade kunt maken. Daarnaast kun je met gesmolten chocolade ganache maken of de chocolade gebruiken voor een chocolade fondue.
Fruit: Aardbeien, bananen, sinaasappels, kiwi, ananas, frambozen, bosbessen, appelschijfjes, kersen, druiven en gedroogd fruit zoals abrikozen. Gebak: Wafels, pannenkoeken, churros, donuts, croissants en marshmallows. Koekjes: Shortbread, digestives, gingerbread en lange vingers.
Let op dat de chocolade niet aanbrandt
Chocolade brand daarom dus snel aan, houd het daarom altijd goed in de gaten bij het smelten. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer chocolade aanbrandt? Als chocolade te heet wordt, gaat het schiften. De chocolade wordt dan brokkelig en verliest zijn smaak.
Als u uw chocoladefondue van tevoren maakt of restjes wilt opwarmen, kunt u deze voorzichtig opwarmen op 50% vermogen in de magnetron, regelmatig roeren tot het is opgewarmd . U kunt chocoladefondue ook opwarmen in een slowcooker op LAAG, regelmatig roeren tot het is opgewarmd en vervolgens de slowcooker op de WARM-stand zetten.
Ja, het is mogelijk om chocolade die eerder is gesmolten opnieuw op te warmen . Laat de chocolade volledig afkoelen en bewaar hem vervolgens in een luchtdichte container, op een koele plek in uw keuken of in de koelkast. U kunt hem dan later opnieuw smelten met behulp van de gebruikelijke stappen.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
Wat gebeurt er als je gebloeide chocolade eet? Er gebeurt niets, chocoladebloei is volkomen veilig om te eten . Het is alleen niet esthetisch aantrekkelijk. Er zijn twee soorten chocoladebloei, maar geen van beide is schadelijk.
Vastgelopen chocolade ontstaat wanneer de chocolade die je smelt in contact komt met vocht . Chocolade zelf bevat geen vocht, dus het toevoegen van een kleine hoeveelheid vloeistof kan het smeltproces verstoren.
Door een koelkast te gebruiken, kunt u de uithardingstijd voor chocolade met ongeveer de helft verkorten . Afhankelijk van het type chocolade waarmee u werkt, kan de uithardingstijd worden teruggebracht tot slechts 10-20 minuten. Het gebruik van uw koelkast om gesmolten chocolade te laten uitharden is een effectieve optie wanneer u het uithardingsproces wilt versnellen.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
"Idealiter moet chocolade worden bewaard bij 68ºF, maar alles tussen 65ºF en 70ºF is goed," zegt ze. Ze vervolgt met te zeggen dat het bij het bewaren van chocolade het beste is om het uit de buurt te houden van warmtebronnen en direct licht , evenals extreme vochtigheid en sterke geuren, zoals een kruidenkast.
Snelle oplossingen
Begin met het toevoegen van een eetlepel warm water aan het mengsel, roer voorzichtig om de zijdezachte consistentie te herstellen . Mocht de chocolade in zijn vastgelopen toestand blijven, voeg dan een vleugje gesmolten boter of kokosolie toe - de geheime wapens van de culinaire alchemisten.
In plaats van room, gesmolten chocolade, olieresten uit pannen en ander servies en andere vette substanties door de gootsteen te gieten, kunt u ze beter wegvegen met een papieren handdoek, zodat u ze gemakkelijk in de vuilnisbak kunt gooien . In het geval van grotere hoeveelheden kunt u ze in een wegwerpcontainer gieten en ze vervolgens in de ...
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Efficiënte schoonmaak: Het schoonmaken van de fontein kan een uitdaging zijn, dus wees voorbereid met plastic zakken voor het vervoeren van niet-schoongemaakte onderdelen. Hergebruik van chocolade: Chocolade kan worden hergebruikt , maar het heeft drie vijanden: water, fruit en lucht. Bescherm chocolade tegen vocht en lucht om de kwaliteit te behouden.
Vanwege mogelijke verontreinigingen en de kans dat uw chocolade niet meer perfect is, kunt u die zak restjes het beste in de koelkast bewaren. Gekoeld is de chocolade een paar maanden houdbaar.
Oververhitte chocolade
Overmatige hitte kan ervoor zorgen dat de cacaodeeltjes van de chocolade gaan klonteren, wat resulteert in een klonterige textuur . U kunt dit klonteren voorkomen door uw chocolade niet bloot te stellen aan directe hitte, zoals wanneer u deze in een hete pan legt of te lang in de magnetron zet.
Gelukkig is dat niet nodig, want je kunt gesmolten chocolade prima laten stollen. Het is niet heel erg lekker om gestolde chocolade te eten, maar je kunt het heel goed opnieuw smelten en dit weer gebruiken voor het maken van bonbons en andere chocolade creaties.
De juiste temperatuur
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
Chocolade vaste stoffen en droge ingrediënten verbranden als ze worden verhit tot 130 graden . Het resultaat is een droge, verkleurde pasta. Er is geen mogelijkheid om verbrande chocolade te herstellen, dus wees voorzichtig bij het verwarmen in een au bain-marie of magnetron.