Kruisbesmetting ontstaat door bijvoorbeeld met dezelfde vork rauw vlees in de pan te leggen en gare groente te proeven, of gaar vlees uit de pan te halen. Een ander voorbeeld van kruisbesmetting is als gaar vlees na het braden wordt teruggelegd op de snijplank waarop het rauwe vlees is gekruid.
Kruisbesmetting treedt op wanneer je een besmet product bereidt of bewaart en de bacteriën van dat product op een ander product brengt. Dat gebeurt als je het besmette product tegen een ander product aanlegt, maar het kan ook indirect gebeuren, via de handen, het keukenmateriaal, het aanrecht, de koelkast enzovoort.
Kruisbesmetting treedt bijvoorbeeld op als rauwe producten en gegaarde producten niet (goed) gescheiden worden. Hierbij kunnen micro-organismen die aanwezig zijn op het rauwe product worden overgedragen op de gegaarde producten.
Een kruisbesmetting lijkt niet zo erg, maar dit kan het wel degelijk zijn. Als de bacterie de gelegenheid krijgt om in het voedsel verder te groeien dan kun je daar flink ziek van worden. Voedsel dat bacteriën bevat ziet er vaak nog gewoon goed uit.
Deze kruisreactie ontstaat omdat het immuunsysteem soms geen onderscheid kan maken tussen eiwitten die sterk op elkaar lijken. Dit kan tussen voedingsmiddelen onderling of tussen voedingsmiddelen, en pollen en/of tussen voedingsmiddelen en latex. Een kruisreactie moet door middel van onderzoek worden aangetoond.
Kruiscontact vindt plaats wanneer één voedingsmiddel in contact komt met een ander voedingsmiddel en hun eiwitten mengen. Als gevolg hiervan bevat elk voedingsmiddel kleine hoeveelheden van het andere voedingsmiddel. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat ze meestal niet te zien zijn. Zelfs deze kleine hoeveelheid voedingseiwit heeft reacties veroorzaakt bij mensen met voedselallergieën !
Kruiscontact kan optreden door incidenteel contact met keukengerei, potten en pannen en bereidingsoppervlakken . Blootstelling aan het milieu kan optreden door besmetting van oppervlakken en wordt algemeen verondersteld te gebeuren door inademing van allergenen. Dit is met name een zorg op school en in vliegtuigen.
Enkele voorbeelden zijn: Rauw vlees aanraken en vervolgens groenten of andere kant-en-klare voedingsmiddelen hanteren zonder tussen de taken door je handen te wassen . Een met voedsel bevuilde schort of handdoek gebruiken om je handen af te vegen tussen het hanteren van verschillende voedingsmiddelen. Niet van handschoenen wisselen tussen het hanteren van verschillende voedingsmiddelen.
Er zijn drie hoofdtypen kruisbesmetting: voedsel-op-voedsel, apparatuur-op-voedsel en mensen-op-voedsel. Bij elk type worden bacteriën overgedragen van een besmette bron naar niet-besmet voedsel.
(medisch) Is een infectie dat doorgegeven/veroorzaakt wordt door een tussenpersoon/voorwerp dat een persoon besmet.
Voedsel-op-voedsel besmetting, waarbij besmet voedsel in contact komt met ander voedsel. Kruisbesmetting via materialen, zoals het gebruik van een snijplank die eerder is gebruikt voor het snijden van rauwe kip, waardoor ziekteverwekkers zoals Campylobacter kunnen worden overgedragen naar andere voedingsmiddelen.
Kruisbesmetting ontstaat als niet hygiënisch gewerkt wordt. Voorbeelden: Als je met een vork eerst rauw vlees aanraakt, en daarna met dezelfde vork bereide groente aanraakt. Als je met een spatel in een pan met rauwe kip roert, en daarna met dezelfde spatel ook in de bereide kip roert.
Kruisbesmetting is de onbedoelde overdracht van bacteriën, virussen of andere micro-organismen van het ene object naar het andere, met al zijn schadelijke effecten. Dit is absoluut een heel belangrijk thema in zorgomgevingen, zoals ziekenhuizen, de thuiszorg, de ouderenzorg, etc.
Kruisbesmetting kan bijvoorbeeld plaatsvinden wanneer rauw voedsel (zoals kip) in aanraking komt met of druppelt op bereid of kant-en-klaar voedsel (zoals sla), of wanneer voedsel wordt bewaard in een verpakking die niet goed is schoongemaakt en ontsmet .
Bovendien kan het gebruik van dezelfde snijplanken, messen of keukengerei voor zowel rauw als gekookt voedsel bijdragen aan kruisbesmetting. Onvoldoende handen wassen of voedsel hanteren zonder de juiste bescherming verhoogt het risico op het introduceren van verontreinigingen.
Kruisbesmetting ontstaat door bijvoorbeeld met dezelfde vork rauw vlees in de pan te leggen en gare groente te proeven, of gaar vlees uit de pan te halen. Een ander voorbeeld van kruisbesmetting is als gaar vlees na het braden wordt teruggelegd op de snijplank waarop het rauwe vlees is gekruid.
Waarom is kruisbesmetting gevaarlijk? Door kruisbesmetting is het mogelijk in contact te komen met bacteriën die niet voldoende verhit zijn, of allergenen waarvoor iemand allergisch is. Bijvoorbeeld, er ligt een met salmonella besmette kip in de koelkast.
Veelvoorkomende besmettingsbronnen zijn voedselbereidingsoppervlakken, snijplanken, messen en keukengerei, doeken en handen. Rauw voedsel dat op gekookt voedsel druppelt, kan ook besmetting veroorzaken. Dit gebeurt vaak in de koelkast, waar voedsel onbedekt is en rauw voedsel boven gekookt voedsel wordt geplaatst.
Kruisbesmetting is wat er gebeurt als bacteriën of andere micro-organismen onbedoeld van het ene object naar het andere worden overgebracht . Het meest voorkomende voorbeeld is de overdracht van bacteriën tussen rauw en gekookt voedsel. Dit wordt gezien als de oorzaak van de meeste voedselinfecties.
Behalve slachtdieren is er ook 'ongedierte' zoals ratten, muizen, vliegen, kakkerlakken en meeuwen die voor besmetting van voorwerpen en voedsel kunnen zorgen. Niet alleen door hun uitwerpselen , maar ook door van rauw voedsel of feces naar al bereid voedsel te vliegen of te lopen en deze door contact te besmetten.
Kruisbesmetting wordt veroorzaakt door verschillende veiligheids- en schoonmaakprotocollen die niet correct worden gevolgd. Er zijn verschillende schoonmaaknormen op basis van de omgeving waarin u werkt. Kruisbesmetting kan bijvoorbeeld in huizen plaatsvinden tijdens het koken of schoonmaken .
Om kruisbesmetting te voorkomen:
Was keukengerei, snijplanken en kookpannen met water en zeep voor en na gebruik . Gebruik apart keukengerei en borden voor allergievrije voedingsmiddelen. U kunt een andere kleur gebruiken voor veilige keukengereedschappen. Kook eerst allergievrije voedingsmiddelen als u meerdere gerechten moet koken.
Het gebruik van gewone frituurpannen, snijplanken en serveergerei kan kruiscontact van het allergeen met voedsel veroorzaken dat normaal gesproken onschadelijk zou zijn. Wees voorzichtig bij het hanteren van veelvoorkomende allergenen en let op wat het oppervlak heeft aangeraakt.
Koekjes bakken op een bakplaat en deze vervolgens gebruiken om zuivelvrije koekjes te bakken . Dezelfde tang gebruiken om vis te hanteren als om groenten te hanteren. Je handen niet wassen na het hanteren van noten. Pindakaas smeren met een mes, het niet goed schoonmaken en het vervolgens gebruiken om jam te smeren.