Verspilling komt het meest voor bij huishoudens met (jonge) gezinnen. Ook jongere consumenten verspillen relatief veel. Of je werkt lijkt ook gerelateerd aan voedselverspilling. Toch is er nog veel onduidelijk als het gaat om wie de grote verspillers zijn.
Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland.
Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 254 miljoen ton broeikasgassen. Wereldwijd waren de drie landen met de hoogste voedselverspilling in 2021, namelijk met de meeste voedselverspilling afkomstig van huishoudens, China (bijna 92 miljoen ton), India (bijna 69 miljoen ton) en de Verenigde Staten van Amerika (bijna 20 miljoen ton) .
Voedselverspilling: tijdens productie én in huis
Gelukkig wordt een deel van de verliezen van de boer tot aan de winkel nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer. Maar het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis. Dat verspilde eten belandt dus ongebruikt in de afvalbak.
In 2022 gooiden Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon weg. Dat is 23% minder dan in het ijkjaar 2015. Toch lijkt de dalende trend nu te stagneren. Daarom is meer actie nodig vanuit de hele voedselketen om de Nederlander te helpen thuis minder voedsel te verspillen.
Verspilling komt het meest voor bij huishoudens met (jonge) gezinnen. Ook jongere consumenten verspillen relatief veel. Of je werkt lijkt ook gerelateerd aan voedselverspilling. Toch is er nog veel onduidelijk als het gaat om wie de grote verspillers zijn.
Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild. De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land een grote verspiller en verspilt 33,4 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel.
Hier is wat 'voedsel' om over na te denken: terwijl de wereld elk jaar ongeveer 2,5 miljard ton voedsel verspilt, gooien de Verenigde Staten meer voedsel weg dan enig ander land ter wereld: bijna 60 miljoen ton - 120 miljard pond - elk jaar.
Na een uitgebreide analyse van het afvalbeheer in 38 landen komt Turkije herhaaldelijk naar voren als de grootste afvalproducerende natie ter wereld.
Frankrijk . In 2016 heeft de Franse overheid voedselverspilling in supermarkten in feite verboden.
Op retailniveau kunnen defecten aan apparatuur (zoals defecte koelopslag), te veel bestellen en het verwijderen van onvolmaakte producten leiden tot voedselverlies. Consumenten dragen ook bij aan voedselverlies wanneer ze meer kopen of koken dan ze nodig hebben en ervoor kiezen om de extra's weg te gooien (zie Buzby et al (2014)).
De redenen voor voedselverspilling zijn heel verschillend: teveel gekocht, te lang bewaard of toch niet lekker, een miskoop. Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander gemiddeld ruim 33 kilo eten weg. Dat komt neer op zo'n 140 euro die in de afvalcontainer gaat.
In de VS wordt elke dag ongeveer 150 miljoen kilo aan voedsel verspild.
Volgens het rapport leeft meer dan 40% van de mensen met acute honger in slechts vijf landen: Afghanistan, DR Congo, Ethiopië, Nigeria en Jemen. Mensen in zeven landen hadden in 2022 te maken met hongersnood, armoede of acute honger: Somalië, Afghanistan, Burkina Faso, Haïti, Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen.
De wereldburgers die per persoon gemiddeld het minste vlees nuttigen zijn Indiërs. Zij eten ongeveer in gelijke mate graanproducten en groenten/fruit/zetmeelproducten; groepen die hun dieet voor het grootste deel vormen.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
1. Nauru (200 toeristen) Op Vaticaanstad en Monaco na is Nauru het kleinste land ter wereld en met een bescheiden aantal toeristen van 200, is het ook nog eens het minst bezochte land ter wereld.
Duitsland heeft het hoogste recyclingpercentage ter wereld. Het land recycleert een indrukwekkende 66,1% van zijn afval.
Als land produceert de VS meer afval dan enig ander land ter wereld: 2,0 kg vast gemeentelijk afval (MSW) per persoon per dag. Vijfenvijftig procent daarvan wordt als huishoudelijk afval beschouwd.
In heel Europa produceert Duitsland de meeste huishoudelijke voedselverspilling, maar gemiddeld produceert elke persoon per jaar 75 kilo voedselverspilling.
De Verenigde Staten (196,0 miljard dollar in 2021) was de grootste landbouwexporteur, gevolgd door Nederland (125,2 miljard dollar in 2021). Nederland exporteert veel eigen landbouw, maar dankt zijn hoge exportpositie ook aan wederuitvoer en de verwerking van landbouwimport voor de eigen export.
In Roemenië en Bulgarije vindt de meeste verspilling plaats in de huishoudens en voedselindustrie.
Supermarkten verkochten in 2022 gemiddeld 98,62% van al het voedsel dat werd aangeboden. Dat betekent dat 1,38% van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling* in supermarkten met 13,8% afgenomen ten opzichte van 2020 en met 17,4% sinds 2018.
De meest verspilde vaste voedingsmiddelen zijn: brood (21% van de totaal verspilde hoeveelheid, zie tabel 1), zuivelproducten (15%), groente (11%), fruit (9%) en aardappelen (8%) . Vlees is uit de top 5 . In 2016 was de top 5: brood 22%, zuivel 17%, groente 14%, fruit 12% en vlees 7% .