Met zijn zure karakter lost azijn deze hardnekkige vlekken op als een pro. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft azijn ook desinfecterende krachten, waardoor het een uitstekende keuze is voor het schoonmaken van oppervlakken en het bestrijden van ziektekiemen.
Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk.
Natuurazijn is een basisproduct in je keukenkast. Het heeft een heleboel nuttige toepassingen in het huishouden. Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat appelazijn een effectief ontstekingsremmend middel is bij mensen , of dat het kan helpen bij de behandeling van artritissymptomen. Dit betekent dat het moeilijk is om te weten welke effecten het heeft.
Azijnzuur in een concentratie van 1-3% wordt toegepast als desinfecterende oplossing voor gebruik in wonden. Het verlaagt de zuurgraad (pH) en remt daarmee de groei van een aantal micro-organismen, zowel bacteriën als schimmels. Het is met name effectief tegen de bacterie Pseudomonas.
Azijn of azijnzuur is misschien niet zo aantrekkelijk als honing of controversieel als stamceltherapie, maar dit eeuwenoude middel wordt al lang gebruikt bij wondverzorging en wondgenezingsprotocollen vanwege het therapeutische succes dat het boekt dankzij de antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen .
Hou er rekening mee dat schoonmaakazijn iets heel anders is dan natuurazijn. Schoonmaakazijn is niet geschikt voor consumptie, ook niet als je de oplossing verdunt.
Azijnbaden kunnen helpen de pH-waarde van de huid in evenwicht te brengen .
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Ontstekingen kunnen bestreden worden met ontstekingsremmende middelen. Vaak worden deze al toegepast voordat de oorzaak van de ontsteking weg is, om de symptomen (waaronder pijn) weg te nemen.
Volop oplosbare vezels uit bijvoorbeeld groente, fruit, peulvruchten, lijnzaad, kokos, kokosmeel, haver, inuline, zeewieren, noten en zaden. Mensen die 30 tot 40 gram oplosbare vezels per dag eten, hebben minder ontstekingen dan mensen die onvoldoende van deze vezels eten.
Meng een oplossing met 1 kopje warm water en 1 eetlepel ACV. Breng de oplossing aan op gaas of stroken schone katoenen stof en breng het aan op de huid. Bedek het verband met droge, schone, katoenen stof .
Azijn kan micro-organismen zoals bacteriën en virussen doden en schimmelinfecties behandelen . Vanwege de antimicrobiële eigenschappen is azijn gebruikt voor de behandeling van oorontstekingen, wratten en nagelschimmel. Het is ook gebruikt om bepaalde huidinfecties en brandwonden te behandelen.
Appelazijn wordt vaak aangeprezen als een natuurlijk huismiddeltje om de symptomen van gifsumakuitslag te verminderen . Er wordt gezegd dat het verlichting biedt door de uitslag op te drogen. De verlichting zal echter waarschijnlijk tijdelijk zijn en appelazijn kan huidirritatie veroorzaken.
Appelazijn kan helpen jeuk te verminderen door ontstekingen te verminderen en de vochtigheid in de huid te verhogen, maar wetenschappers hebben nog niet bevestigd dat dit het geval is . Azijn kan ook de huid irriteren en het kan branden. Praat met een arts voordat u het gebruikt, verdun de azijn en doe eerst een pleistertest.
Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer. Helpt verbeteren en voorkomen van een droge schilferige huid wanneer het toegevoegd wordt aan het badwater. Als je vaak last hebt van een stijve nek kan een doekje gedrenkt in warm water met evenveel azijn helpen.
Citroen(sap) of azijn
Het bijtende zuur zorgt er namelijk voor dat je huid tijdelijk verdoofd wordt en de jeuk afneemt. Snijd een citroen in plakjes en leg een plakje op elke muggenbult. Of je kunt een beetje sap of (appel)azijn op een watje doen en deppen.
Vertrouw NIET op azijn.
Het idee is dat het toevoegen van azijn aan je bad je vaginale pH kan verlagen, waardoor gist minder snel groeit. Maar er is weinig bewijs dat het werkt , en het kan branderigheid of irritatie veroorzaken.
Deze studie vond dat ACV het meest effectief was tegen gist wanneer het 1:1 gemengd werd met water. Tegen Staphylococcus aureus en E. coli werkte ACV zelfs wanneer het verdund werd in verhoudingen van respectievelijk 1:25 of 1:50 . Dit suggereert dat ACV, wanneer toegevoegd aan een gedeeltelijk gevuld bad, kan helpen bij het bestrijden van bepaalde infecties.
Azijn is een effectief middel tegen schimmel, dankzij de zuurgraad die schimmelsporen kan doden. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen.
Azijnzuur heeft antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Azijn kan de groei van sommige soorten voetschimmel en huidinfecties vertragen . Een onderzoek uit 2020 suggereert dat gedestilleerde witte azijn effectief is bij de behandeling van Sarocladium kiliense, een schimmel die in de grond voorkomt en een huidziekte genaamd mycetoma kan veroorzaken.
Bij diepe huidinfecties zijn meestal orale antibiotica geïndiceerd of is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij orale antimicrobiële behandeling heeft een smalspectrum-penicilline de voorkeur. Macroliden en clindamycine zijn alternatieven wanneer bijvoorbeeld penicillinen niet worden verdragen.
Ontsmet de wond eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken. Daarna is het belangrijk om de wond goed af te dekken, zodat er geen bacteriën bij de wond komen en het mooi kan genezen. Gebruik voor het afdekken verband, een gaasje of een pleister.