Boter in de koelkast bewaren Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Doe het botervet in een glazen pot. Na het afkoelen krijgt het vet zijn typisch gele kleur. Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden.
Het gras smaakt jong en sappig en er zitten massa's vitamines, mineralen en smaakstoffen in. Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Boter is een melkerijproduct. Het gebeurt maar al te vaak dat de boter of de margarine gesmolten wordt in een veel te warme pot of pan. Als gevolg verkleurt en verbrandt de vetstof heel snel. De regel is: werk op een matig vuur en geeft vleeswaren of groenten de tijd om rustig te braden.
Boter bederft namelijk niet door bacteriën, maar reageert op zuurstof (vetoxidatie); een proces dat je niet kunt tegenhouden, maar je kan het wel vertragen door de boter goed afgesloten te bewaren. Dat is sowieso belangrijk, want boter neemt snel smaakjes op van andere dingen.
Door boter langzaam en gelijkmatig op te warmen, verdampt het water, verandert de kleur van boter van lichtgeel naar donkergoud en ontstaat de typische smaak en geur van bakken met boter. De weinige melksuikers en -eiwitten die nog in boter zitten, zorgen voor deze bruinkleuringsreactie.
Of de boter nog eetbaar is kunt u zien en ruiken. Als het niet goed meer is, dan wordt het ranzig, ruikt en smaakt het zuur of verkleurt het donker.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Bewaar het in de koelkast voor de lange termijn
Als je boter langer dan een paar dagen bewaard gaat worden, bewaar hem dan in de koelkast . Of je kunt hem maandenlang invriezen, zolang je hem maar goed inpakt in folie of een diepvrieszak.
Een makkelijke manier om te zien of je boter begint te bederven is door ernaar te kijken. Boter die ranzig wordt, verandert van kleur van gebroken wit naar geel en bruin . Ook de textuur verandert. Als je schimmel ziet, moet je het meteen weggooien.
De reden hiervoor is wat de koeien te eten krijgen; grasgevoerde koeien produceren een gele boter. De wetenschap hierachter is de bètacaroteen (geel pigment) die in het gras zit dat door koeien wordt gegeten; dat wordt opgeslagen in het vet van de koeien en in de melk terechtkomt .
Wanneer boter wordt blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof, oxideert het. Hierdoor verandert de moleculaire structuur, waardoor de smaak, textuur en zelfs de kleur veranderen .
Omdat witte boter minder lactose bevat, is het mogelijk gemakkelijker te verteren. Het gezonde melkvetgehalte in witte boter wordt als iets beter beschouwd in vergelijking met gele boter, wat kan helpen bij het verlagen van slechte cholesterolwaarden. Matiging is echter de sleutel om de voordelen te oogsten.
Kleurverschillen in melk en boter worden voornamelijk veroorzaakt door het ras van het vee dat de melk produceert . Sommige rassen produceren witte boter; andere, gele. Het populairste ras van melkkoeien in de Verenigde Staten, de Holstein, produceert witte boter.
Bij de productie is margarine een pasta-achtige witte kleur, die er onaantrekkelijk uitziet. Boter krijgt zijn rijke kleur van caroteen in het gras dat koeien eten. Vanaf de jaren 1870 voegden margarinefabrikanten gele kleurstof toe om hun product op boter te laten lijken .
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is. Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Als je boter hebt gebruikt en ontdekt dat de houdbaarheidsdatum is verstreken, maak je dan geen zorgen. De kans is groot dat deze boter veilig is om te consumeren, mits je op tekenen van bederf let . Hoewel veel zuivelproducten een korte houdbaarheid hebben, is boter een uitzondering op deze regel. Dit komt door de samenstelling.
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Het bruinen van boter is een voorbeeld van de Maillard-reactie . Als boter opwarmt, verdampt het water in de boter en reageren suikers en aminozuren in de boter om nieuwe smaakcomponenten te creëren en van wit naar bruin te veranderen.
Hoe weet je of boter verbrand is? Verbrande boter ruikt scherp en licht metaalachtig, en doet denken aan overgekookte magnetronpopcorn. Verbrande boter heeft zwarte resten die drijven in een zee van bruine vloeistof .
Roer de boter de hele tijd om hem in beweging te houden. Zodra de boter gesmolten is, zal hij gaan schuimen en sissen aan de randen. Blijf roeren. In ongeveer 5-8 minuten vanaf het moment dat je begon (afhankelijk van de hoeveelheid boter die je hebt gebruikt), zal de boter goudbruin worden .