Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
In de meeste gevallen moet je soep niet een nacht laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F. Als je besluit om de soep een nacht te laten staan, is het aan te raden om de soep 10 minuten te koken om alle actieve bacteriën te doden.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Soep bewaren in de koelkast
Als je soep hebt gemaakt en je weet dat je het binnen drie dagen opeet, kun je de soep het beste in de koelkast bewaren.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben. Maar er komt geen suiker aan te pas.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Bewaartip voor dit product
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten . Na deze tijd kunnen bacteriën gaan groeien en uw heerlijke maaltijd veranderen in een voedselvergiftiging die op het punt staat te gebeuren.
3. Laat de soep afkoelen. Voordat je de soep invriest, is het belangrijk om deze volledig te laten afkoelen. Warme soep in de vriezer kan leiden tot condensatie, wat zorgen voor ijskristallen en een gekke textuur.
De soorten bacteriën die wel ziektes veroorzaken, hebben geen invloed op de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel. Daarom is het belangrijk om gekoelde restjes binnen 3-4 dagen in te vriezen of weg te gooien. Als u niet zeker weet hoe lang uw restjes in de koelkast hebben gelegen, neem dan geen risico – gooi ze weg als u twijfelt!
Soep van tevoren maken is handig
Laat je soep in plaats daarvan sudderen op een luie weekendmiddag, tijdens het avondeten of zelfs een nachtje in de slowcooker . Verwarm de soep en serveer hem later als je klaar bent om te eten.
Zuivelproducten in bijvoorbeeld soepen en sauzen zullen na een dag zoeter gaan smaken door de afbraak van lactose naar glucose. Hetzelfde gebeurt met de fructose in groenten.
Over het algemeen raden wij aan om soep maximaal drie dagen in de koelkast te bewaren.
De eenvoudigste manier om soepen en stoofschotels te bewaren (als u van plan bent ze binnen een paar dagen te gebruiken) is in de koelkast . Het koelen van soepen en stoofschotels is meestal een kwestie van het overbrengen naar een soort container met een goed sluitend deksel en het binnen twee uur in de koelkast zetten.
De vuistregels van soep bewaren
Op een temperatuur van zo'n 4 graden blijven de meeste soepen twee tot drie dagen goed. Ben je van plan om de soep nog iets langer te bewaren? Verhuis 'm dan vooral van de koelkast naar de vriezer. Daar kan de soep tot wel drie maanden overleven.
Na het bereiden van de kippensoep, kun je kippensoep maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je kippensoep langer bewaren? Dan kun je de soep invriezen. Dan kun je de kippensoep maximaal 3 maanden bewaren.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur blijven .