Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Sprenkel een beetje zout over de komkommer en zet een halfuur in de koelkast. Hiermee wordt de komkommer nog zachter en krijgt het een mooiere groene kleur.
Hoe maak je een komkommer schoon? Was de komkommer voor gebruik en snijd een stukje van de uiteinden. Daarna kun je de komkommer zowel geschild als ongeschild gebruiken.
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
De schil van een komkommer bevat vezels die obstipatie tegen kunnen gaan. Vezels houden namelijk water vast in je lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bovendien bevat de komkommer zelf ook veel water, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is bij verstopping.
Echter wijst toxicologisch onderzoek uit dat we ons daar niet veel zorgen over hoeven te maken en is goed afspoelen vaak voldoende, zo schrijft ook hoogleraar Jaap Seidell in Het Parool. De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Hoewel komkommers gevoelig zijn voor koude kou, is de koelkast nog steeds de beste plek om ze te bewaren . Bij kamertemperatuur blijven komkommers slechts ongeveer twee dagen goed. Dus, wat is de oplossing? Bewaar komkommers in het warmste deel van de koelkast — aan de voorkant, het verst van de koelelementen.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Komkommers - rollen in zout
Als u dit doet , worden de stippels (bultjes) verwijderd en worden zowel de kleur als de smaak vernieuwd . Deze bereidingsmethode wordt in het Japans "itazuri" genoemd. De aanbevolen hoeveelheid zout voor 1 komkommer is ongeveer 1/2 tot 1 tl. Spoel de komkommer na het uitvoeren van itazuri snel af en snijd hem vervolgens in stukken.
Bovendien zijn ze heerlijk om te snacken met een dip of zo. Maar omdat komkommers vol vocht zitten, kunnen ze je maaltijden veranderen in een zompige, doorweekte bende. Gelukkig voor ons is er een simpele oplossing voor dit probleem: je komkommers zouten .
Komkommers worden vaak geweekt in zout water om een deel van het van nature hoge watergehalte te verwijderen . Komkommers geven anders water af en verdunnen de saladedressing. Ongeschilde komkommers hebben een hogere voedingswaarde omdat vezels en vitamine A verloren gaan door het schillen.
Droog de komkommers grondig, want overtollig water op het oppervlak kan bederf bevorderen . Zodra uw komkommer schoon en droog is, wikkelt u deze in een schone theedoek of papieren handdoek. Dit helpt condensatie en vochtigheid op afstand te houden, waardoor doorweektheid, schimmel en algehele achteruitgang worden voorkomen.
Papieren handdoeken kunnen helpen vocht te absorberen om producten langer vers te houden. Bewaar komkommers niet in de buurt van tomaten, appels, avocado's of andere soorten producten die ethyleen afgeven . Dit gas kan ervoor zorgen dat komkommers sneller rotten.
Wikkel uw komkommers in . Komkommers, als ze helemaal droog zijn, moeten worden gewikkeld in droge papieren handdoeken of een droge, schone theedoek. Komkommers moeten in de koelkast worden bewaard als ze niet direct worden gebruikt. Hoewel ze wel gekoeld moeten worden, moet u komkommers niet bewaren bij extreem lage temperaturen.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Komkommer is een fantastische groente om buikvet te bestrijden vanwege zijn zuiverende werking. Daarnaast hydrateert het jouw lichaam omdat het grotendeels uit water bestaat. Je kan een komkommer juicen en het sap drinken of natuurlijk komkommers toevoegen aan jouw menu.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Twintig procent van de voedingsstoffen zit in de aardappelschil. Een ongeschilde aardappel bevat meer vezels, calcium, ijzer, kalium, fosfor, riboflavine, foliumzuur en vitamine A en K. Laat de schil dus zitten bij het maken van gebakken aardappelen. Dat geeft ze ook extra smaak en textuur.