Om sperziebonen in te vriezen, moet je ze eerst blancheren. Dit doe je door ze 2-3 minuten te koken, hierna giet je ze af en dompel je de bonen onder in ijswater om het garingsproces te stoppen. Laat de sperziebonen uitlekken en verpak ze in een luchtdicht bakje of diepvrieszakje.
Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.
bereidingstijd de sperziebonen goed doorroeren. (1 portie: 200g) de bevroren sperziebonen (200 g) met een beetje water aan de kook brengen, ca; 4 minuten zachtjes laten doorkoken. Afgieten en naar wens op smaak brengen.
Gekookte peulvruchten zijn 3 maanden houdbaar in de diepvries.
Als je de sperziebonen wilt bewaren zonder water, kun je ze het beste in een papieren zak bewaren. Zorg ervoor dat de bonen droog zijn voordat je ze in de zak plaatst. Bewaar de zak vervolgens op een koele plaats, zoals de koelkast of een kelder.
Je kunt rauwe sperziebonen invriezen , maar de kans is groter dat ze papperig worden met minder smaak als je ze kookt. Als je bonen gaat bijsnijden en invriezen voor langdurige opslag, is het de moeite waard om ze ook te blancheren.
Groente uit pot moet lang houdbaar zijn en daarom wordt er zout aan toegevoegd. Sperziebonen uit pot leveren 3 zo veel zout dan bijvoorbeeld verse of diepvries sperziebonen!
Antwoord. De oude variëteiten van boontjes hebben nogal eens last van vezelige draden op de naad van de peulen, zeker als ze niet al te jong geoogst worden. Om die draden te verwijderen worden de topjes en de steeltjes afgebroken, zodat de draden meekomen.
Blancheren. Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren. Dit is een kort kookproces waarbij enzymen en bacteriën gedood worden en de structuur en de smaak het beste behouden blijven.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten.
Verse snijbonen kunnen worden ingevroren en blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Door de snijbonen eerst te blancheren (kort verhitten) blijft de smaak en textuur beter behouden. Verse snijbonen kun je gemiddeld 4 dagen in de koelkast bewaren.
Koks breken het uiteinde van sperziebonen af zodat ze gelijkmatig kunnen koken en malser worden . Tenzij de sperziebonen al mals zijn, hoef je je geen zorgen te maken over het afbreken van het uiteinde, want het uiteinde hoeft alleen maar afgebroken te worden om de bonen aan de binnenkant van de sperziebonen te helpen ontwikkelen.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is. Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Om sperziebonen te blancheren, vul je een grote pan met water, zet je het op hoog vuur en breng je het aan de kook. Zout het water (per liter water, schat een eetlepel koosjer zout) , dit brengt de sperziebonen tot leven en verbetert hun smaak. Zodra het water kookt, voeg je de bonen toe en kook je ze twee tot drie minuten.
Sperziebonen koken duurt ongeveer 6-8 minuten. Kook ze in een pan met water en een klein beetje zout. Dan zijn ze na 6-8 min. mooi beetgaar.
Leg de sperziebonen in één laag op een schaal. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken tijdens het invriezen. Zet de schaal in de vriezer totdat de bonen stevig en bevroren zijn . Daarna kunnen de bonen worden overgebracht in luchtdichte diepvriesbestendige containers of zakken.
Bewaar ongewassen verse bonen in een herbruikbare container of plastic zak in de groentelade van de koelkast . Hele bonen die op deze manier worden bewaard, blijven ongeveer zeven dagen goed. Groene bonen invriezen: spoel uw groene bonen af in koud water en laat ze uitlekken. Snijd de uiteinden van de bonen af en snijd de bonen vervolgens in de lengte die u wenst.
De meeste groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden gevriesdroogd . Deze stap van het kort koken van groenten helpt om veranderingen in kleur, textuur en smaak, veroorzaakt door enzymen, te voorkomen tijdens langdurige opslag.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Sperziebonen invriezen is heel makkelijk, maar de bonen moeten wel eerst schoon gemaakt worden. De beide uiteinden er af snijden, en de bonen in kleinere stukken snijden of breken. Dan natuurlijk nog een keer goed wassen onder koud water.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.