Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Vanwege de kalium zijn snoeptomaatjes gezond voor het op peil houden van de bloeddruk, de werking van de spieren en de geleiding van het zenuwstelsel. Waar zijn tomaten nog meer goed voor? Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Verhoog je vezelinname
Vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren producten, havermout, peulvruchten, noten en zaden stimuleren de darmen en dragen bij aan het normaal functioneren van de stoelgang.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Rijk aan voedingsstoffen: Tomaten in blik zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en zijn een goede bron van vitamine A, C en E, evenals mineralen zoals kalium en foliumzuur . Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, ondersteunen de gezondheid van de ogen en helpen het algehele welzijn te behouden.
Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
Overconsumptie van tomaten kan leiden tot lycopenodermie, een aandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan lycopeen in het bloed . Dit kan resulteren in een doffe en doffe huid. Let wel, lycopeen is een goede antioxidant die aanwezig is in tomaten, maar de hoeveelheid ervan moet worden beperkt tot 75 mg per dag.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Solanine is een natuurlijke gifstof die voorkomt in aardappelen. Tomatine komt voor in onrijpe tomaten. Het is schadelijk om te veel solanine of tomatine binnen te krijgen. Het kan bijvoorbeeld misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken.
Tomaten: verhitten
Lycopeen staat bekend als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Er zijn zelfs tomaten, de San Marzano tomaten, waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze het risico op bepaalde kankers en op hart- en vaatziekten verkleinen.
1. (Snoep)groente. Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën.
Een tomaat of wat snoeptomaatjes zijn ook een prima tussendoortje. Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt (300-400 gram).
Als tussendoortje
Voeg rauwe cherrytomaatjes toe aan een snackbordje samen met hummus en crackers (zoals deze zelfgemaakte multi-seed crackers) om een uitgebalanceerde snack te maken die je uit een middagdip haalt . "Als je tomaten rauw eet, blijft hun vitamine C-gehalte behouden, wat geweldig is voor je immuunsysteem", zegt Wale.
Als het blik in kwestie een voedingsmiddel met een hoger zuurgehalte bevat, zoals tomaten, fruit, augurken, zuurkool of een voedingsmiddel in een saus op basis van azijn, raadt de USDA aan om deze producten 18 maanden na de aankoopdatum weg te gooien.
Een tomatenintolerantie of -gevoeligheid treedt op wanneer uw spijsverteringsstelsel negatief reageert na het eten van tomaten . Er zijn verschillende soorten voedselgevoeligheden als het gaat om tomaten: chemische gevoeligheden voor de alkaloïden, reacties op het zuurgehalte en IgG-reacties op de eiwitten in tomaten.
Als tomaten rauw moeten blijven, dan moeten ingeblikte tomaten niet worden vervangen door verse . Rauwe sauzen en salsa's zijn niet de plek voor ingeblikte tomaten. Ingeblikte tomaten zijn 'gekookt' tijdens de verwerking.