De banaan wordt met de dag zachter en zoeter, tot er geen geel stukje meer te zien is. Anders dan veel mensen denken, is de banaan dan nog steeds prima te eten (of te verwerken in baksels). Pas als je een hoopje pulp of schimmel overhebt, kun je hem beter weggooien.
Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien. Bedorven bananen stinken overigens behoorlijk: dus vaak ruik je gelijk dat je die beter niet kunt eten. Daarnaast heeft een banaan met bruine vlekken meer smaak dan een groen of geel exemplaar: hij is namelijk gewoon wat rijper geworden.
Fruit kan nog 2 jaar blijven liggen
Maar er is nog een reden om te wachten tot u een afvalbak tegenkomt. Weggegooid fruit trekt namelijk dieren aan. Vooral in de buurt van snelwegen kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen, helemaal als het gaat om bananen of citrusvruchten.
Denk hierbij aan groente- en fruitafval, zoals een bananen- of sinaasappelschil of appelklokhuis. Deze overblijfselen kunnen worden afgebroken in een periode van enkele weken tot maximaal enkele jaren.
Een banaan met bruine vlekken is helemaal niet slecht. Voor sporters zijn ze in deze staat zelfs het allerbest. Ze bevatten immers het hoogste suikergehalte en meer antioxidanten wanneer ze rijper zijn. De smaak is ook een stuk zoeter.
Overrijpe bananen zijn veel smeuïger en zoeter van smaak. Daarom zijn ze erg geschikt om in bakrecepten te verwerken. Dit luchtige bananenbrood is makkelijk om te maken en lekker als ontbijt, snack of tussendoortje.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Naarmate een banaan rijpt, wordt hij zoeter, zachter, aromatischer en bruiner. Die verkleuring is geen teken dat het fruit bedorven is. Het is een natuurlijk onderdeel van het rijpingsproces , en hoe bruiner, hoe rijper en zoeter het fruit over het algemeen.
Om te beginnen zijn bananen, als tropische vruchten, erg temperatuurgevoelig. De koude temperatuur van de koelkast zorgt ervoor dat de schil van de bananen na een paar dagen donkerder wordt .
In de compostbak mag al het verteerbare organische materiaal, denk aan: Onbewerkt groente-, fruit- en tuinafval. Aardappelschillen (biologische) Bananenschillen (in stukken)
Onrijpe groengele bananen rijpen bij kamertemperatuur na. Afhankelijk van de soort duurt dit 1 tot 4 dagen. Je kunt bananen beter niet in de koelkast bewaren, omdat ze bij deze lage temperatuur kunnen bederven. De banaan is een broze vrucht en daardoor gevoelig voor temperatuurschommelingen.
Ook een banenschil of het klokhuis van een appel horen niet thuis in de natuur, maar netjes in de vuilbak of – nog beter – in je groene GFT container thuis. Want ook organische producten hebben tijd nodig om te vergaan.
Het klokhuis van een appel kost ongeveer 2 tot 8 weken. Bananenschillen daarentegen kunnen tot wel 2 jaar blijven liggen voordat ze goed zijn afgebroken. Sinaasappelschillen, mandarijnen, citroenen en vergelijkbare vruchten blijven ook rustig 2 jaar liggen voordat ze helemaal weg zijn.
Een banaan die bruin is geworden omdat hij overrijp is, zal je waarschijnlijk niet ziek maken. Als een banaan echter schimmel begint te krijgen, vocht loslaat of een onaangename geur heeft , is hij waarschijnlijk gaan rotten en is hij niet langer veilig om te eten.
Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien.
Als de schil nog intact is en er geen schimmel te bekennen is, is die gekneusde banaan nog steeds rijk aan voedingsstoffen, vezelrijk en veilig om te snacken ! De smaak en textuur van het beschadigde gebied zullen een beetje veranderen en als dat niet jouw ding is, begrijp ik dat helemaal.
Bananen groeien in warme klimaten, dus ze zijn niet gewend aan de kou. Als ze op een koude temperatuur worden bewaard, worden de enzymen die ze laten rijpen geremd. En als die enzymen inactief worden, werken andere enzymen efficiënter. Sommige veroorzaken celschade, terwijl andere (bruinende enzymen) ervoor zorgen dat de schil zwart wordt .
Wikkel de bananenstelen in plastic
Mollie zei: "De theorie is dat bananen 'ademen' via de steel, dus door de steel in plastic te wikkelen voorkom je dat ze rijpen." Wikkel bananen in huishoudfolie, aluminiumfolie of zelfs papier en elastiekjes en bewaar ze vervolgens uit de buurt van ander fruit, zodat de bananen langer geel en vers blijven.
Zijn bananen langer houdbaar in de koelkast of op het aanrecht? Als een banaan al rijp is, kan hij langer in de koelkast bewaard worden, omdat hij dan niet verder rijpt. Maar als een banaan nog niet rijp is, bewaar hem dan niet in de koelkast, want hij zal niet rijpen. Groene bananen moet je buiten de koelkast bewaren.
Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar. Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij smaakt.
Na een tijdje op het aanrecht, krijgen rijpe bananen een bruine schil. Bananen bevatten het enzym polyfenoloxidase, en wanneer het enzym interageert met zuurstof, veroorzaakt het een chemische reactie. Deze chemische reactie, bekend als enzymatische bruining , verandert de schil en het fruit van de banaan in bruin.
Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter het fruit. Gooi die mooie bruingevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog prima te eten .
Normale zwarte vlekken op een banaan
Deze vlekken worden vaak kneuzingen genoemd. Deze kneuzingen betekenen dat het fruit rijp is en dat het zuur erin is omgezet in suiker. Met andere woorden, de banaan is op het hoogtepunt van zijn zoetheid.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, problemen met de bloedsuikercontrole en tekorten aan voedingsstoffen.