Eigenlijk zijn aardbeien 'schijnvruchten' want dat wat de vrucht lijkt, is eigenlijk de opgezwollen bloembodem. De pitjes op de aardbei zijn de daadwerkelijke vruchtjes. 'Echte' vruchten ontstaan uit vruchtbeginsels nadat bevruchting heeft plaatsgevonden.
Soorten fruit
Appels en peren worden beschouwd als hardfruit, aardbeien en bessen als zachtfruit.
De aardbei is een schijnvrucht, de kleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes. Rijp zijn ze dieprood van kleur en hebben ze een zoete smaak. Aardbeien zitten bomvol vitamine C. Ze dragen daarnaast bij aan de inname van foliumzuur en ze bevatten weinig calorieën.
Vanuit botanisch oogpunt is de appel geen vrucht maar een schijnvrucht. Een appel komt niet voort uit een bevrucht vruchtbeginsel, maar uit de bloembodem die als een verdikte laag het vruchtbeginsel omhult.
Vaak echter groeien andere delen van de bloem zoals de bloembodem, de kelkblaadjes of zelfs de bloeistengel mee uit tot een deel van de "vrucht". In dit geval spreekt men niet van een "echte vrucht" maar van een schijnvrucht.
Eigenlijk zijn aardbeien 'schijnvruchten' want dat wat de vrucht lijkt, is eigenlijk de opgezwollen bloembodem. De pitjes op de aardbei zijn de daadwerkelijke vruchtjes. 'Echte' vruchten ontstaan uit vruchtbeginsels nadat bevruchting heeft plaatsgevonden.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Verrassend genoeg worden aubergines, tomaten en avocado's botanisch geclassificeerd als bessen. En de populaire aardbei is helemaal geen bes. Botanisten noemen de aardbei een "valse vrucht", een pseudocarp . Een aardbei is eigenlijk een meervoudige vrucht die bestaat uit veel kleine individuele vruchten die in een vlezige houder zijn ingebed.
De ananas is een grote samengestelde schijnvrucht. Binnenin zit de verdikte, vlezige, vezelige bloeistengel. Het vruchtvlees ligt hier omheen en bestaat uit meerdere met elkaar vergroeide bessen en met de onderste delen van de schutbladen.
In de tuinbouw is tomaat een groente
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Binnen de tuinbouw wordt de tomaat daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Tomaten groeien namelijk aan een kruidachtige plant en niet aan een houtachtige plant.
Waarom de aardbei 'aardbei' heet
Een aardbeiplant (in Vlaanderen: 'aardbezie') groeit dicht bij de grond, vandaar dat 'aard'. Men denkt dat het naamdeel 'bei' is ontstaan uit het Franse 'baie' dat weer aan het Latijnse 'baca' is ontleend en 'bes' betekent. Fragaria komt van 'fragrans' (Latijn: lekker geurend).
Is de aardbei een bes? Zoals de naam van de vrucht al doet vermoeden, is de aardbei eigenlijk geen bes. Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees).
Aardbeien zijn rijk aan mineralen zoals kalium (190 mg), calcium (25 mg) en fosfor (26 mg). Dat kan helpen bij een hoge bloeddruk, en het zou zelfs het cholesterolgehalte in het bloed aanzienlijk verlagen, wat het risico op ziekten als diabetes of kanker kan helpen verminderen.
Botanisch gezien is het fruit van de aardbei een schijnvrucht. De echte vruchten zijn nootjes, en herkenbaar als pitjes op het oppervlak van de schijnvrucht. Het ras 'Mieze Schindler' heeft kruisbestuiving nodig om vruchten te vormen.
Steenvruchten: kers, perzik, nectarine, abrikoos, pruim … Zachte vruchten: bes, druif, framboos, aardbei, bosbes … Exotische vruchten: banaan, kiwi, ananas, mango …
De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen. Olijven eet je niet vers van de boom.
Plantkunde: tomaat is fruit
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Een vijg valt ook onder het steenfruit, ondanks dat de pitjes niet opvallend hard zijn. Er zijn dus ook wat uitzonderingen op de regel die niet makkelijk te herkennen zijn!
Het tintelende gevoel in je mond, is de bromelaïne uit ananas die de proteïnen in tong en wangen afbreekt. Maar je hoeft je geen zorgen te maken; je mond maakt constant nieuwe cellen aan die de beschadigde cellen vervangen. De bromelaïne wordt verteerd in je lichaam.
Valse vrucht is een vrucht waarvan een deel van het vruchtvlees niet afkomstig is van de eierstok, maar van aangrenzend weefsel aan de buitenkant van de vruchtwand . Valse vrucht wordt ook wel pseudovrucht of pseudokarper genoemd. Voorbeelden van dergelijke vruchten zijn aardbei, ananas, moerbei, appels, peren etc.
Reden: Appels en cashewnoten worden valse vruchten genoemd en geen echte vruchten omdat deze vruchten worden gevormd door de eierstok samen met andere accessoire bloemdelen. Er zijn twee verschillende soorten vruchten - Echte vruchten en valse vruchten.
Citrusvruchten: Citrusvruchten zijn een soort echt fruit dat wordt gekenmerkt door hun zure of zure smaak. Voorbeelden van citrusvruchten zijn sinaasappels, citroenen en grapefruits.
De olijf is een vrucht. Net zoals perziken, nectarines en kersen behoort ze tot de groep van het steenfruit (wat dat juist is, lees je hier).
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.