Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur en een hoog rookpunt waardoor hij zeer geschikt is voor de bereiding van eten op hoge temperaturen, denk aan frituren en roerbakken (wokken).
Rijstolie heeft een aantal positieve eigenschappen. Als eerste heeft het een hoog rookpunt (255 graden) en daarom wordt het vaak aanbevolen om in te bakken/frituren. Rijstolie zou ook antioxidanten zoals vitamine E bevatten.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Rijstolie heeft een hoger rookpunt dan andere oliën, wat betekent dat rijstolie gezonder is. Hiernaast bevat King Rijstolie een hoog gehalte aan Oryzanol, een antioxidant die o.a. het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd. In Azië wordt er al zeer veel geroerbakt met rijstolie.
“Wanneer ik vis, vlees of een of andere groente wil bakken, gebruik ik daar altijd rijstolie voor. Tuurlijk, boter kan af en toe ook lekker zijn, maar bij boter loop je altijd het risico dat het verbrandt. Rijstolie heeft een heel hoog rookpunt, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken tijdens het bakken.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Tips voor goudgele aardappeltjes:
Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge kan minder goed tegen hoge temperaturen), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
Rijstzemelenolie is rijk aan vitamine E en gamma-oryzanol. Olie gemaakt van de schil van rode rijst is ook rijk aan een andere antioxidant genaamd bètacaroteen. Studies tonen aan dat deze bioactieve moleculen vrije radicalen opsporen en uw lichaam beschermen. Onderzoek toont aan dat rijstzemelenolie de immuunfunctie verbetert bij ziektes .
Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. ,,Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten”, verduidelijkt Sollid. En dat is goed nieuws, want dat doet het cholesterolgehalte in je bloed dalen. ,,Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Antioxidanten, vetzuren, vitaminen en mineralen herstellen de huid, waardoor jeuk, roodheid en irritatie afnemen. Rijstolie is ook zeer geschikt om te gebruiken bij eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen waarbij de huid uitdroogt, schilfert en jeukt.
Als u op zoek bent naar een olie die rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetten met een kenmerkende smaak, dan is pindaolie misschien de juiste keuze . Als u daarentegen de voorkeur geeft aan een olie met een hoog vitamine E-gehalte en een neutrale smaak voor uiteenlopende kookbehoeften, dan is zonnebloemolie wellicht uw ideale keuze.
Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan. Hij is ook redelijk goed betaalbaar.
Om te koken kunt je het beste plantaardige olie gebruiken met een hoge verbrandingsgraad, zoals zonnebloemolie. Voor een mooie bruin/zwarte kleur op de plaat is het raadzaam bij de eerste keer inbranden echter olijfolie te gebruiken.
Rijstolie heeft een neutrale smaak en geur. De olie wordt veelal gebruikt om in te bakken of te braden of om een saladedressing mee te maken. Voor deze laatste twee toepassingen zijn er andere, meer gezonde alternatieven zoals extra vierge olijfolie voor koud gebruik en roomboter, ghee of kokosvet om in te bakken.
Rijstzemelenolie levert gezonde vetten en een verscheidenheid aan andere voedingsstoffen . Eén eetlepel (14 ml) bevat 120 calorieën en 14 gram vet ( 1 ). Net als andere niet-tropische plantaardige oliën zoals koolzaadolie en olijfolie, bevat rijstzemelenolie hogere verhoudingen hart-gezond onverzadigd vet dan verzadigd vet.
Rijstolie is een gebalanceerde en veelzijdige olie met een evenwichtige verhouding in verzadigde en onverzadigde vetten. Het product is een salade-,frituur-wok en bakolie ineen. Het hoge rookpunt wijst op het stabiel blijven van de olie.
' Karine Hoenderdos: ,,Rijstolie is een prima keuze om mee te bakken en te braden. Het is een neutraal smakende olie die tot hoge temperatuur kan worden verhit.
Gezonde oliën: saffloerolie
Als je sceptisch bent over plantaardige- en koolzaadolie, denk dan eens aan saffloerolie. Saffloerolie bevat weinig verzadigde vetten en veel gezonde omega-9 vetzuren, heeft een neutrale smaak en een hoog rookpunt. Saffloerolie wordt zowel chemisch verwerkt als koudgeperst verkocht.
Conclusie. Olijfolie is beter dan zonnebloemolie als het gaat om gezondheid en voedingswaarde. Het bevat meer gezonde vetten en vitamines dan zonnebloemolie en heeft meer gezondheidsvoordelen.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is om eten in te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.