Lavendel thee is daar een van. Lavendel heeft een rustgevende werking op de geest. Kies er 's avonds voor om een paar druppels lavendelolie op je kussen te druppelen of neem een warme kop lavendelthee en je zult als een blok in slaap vallen. Een ander soort thee dat zorgt voor een goede nachtrust is kamillethee.
Melatonine zorgt ervoor dat je op een natuurlijke wijze slaperig wordt. Het vertraagt je ademhaling wat ervoor zorgt dat je begint te gapen. Hierdoor val je sneller in slaap en krijg je een beter slaapritme. Wat leuk is om te weten is dat melatonine je lichaam 's nachts herstelt met een anti-verouderende werking.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Een slaapmutsje is een alcoholische drank die voor het slapengaan wordt genuttigd om de slaap te vergemakkelijken. Dit komt doordat alcohol het zenuwstelsel onderdrukt en een kalmerend effect heeft, waardoor je sneller in slaap kunt vallen.
Slaapmutsjes bestaan meestal voornamelijk uit bruine drank – brandewijn, bourbon, cognac, kruidenrum , enz.
Alcohol is een verdovend middel. Als je al moe bent en je neemt dan een middel dat je nog iets meer verdooft, kan je hiervan heel moe worden. Ook komt het vaak voor dat mensen die regelmatig drinken na een avondje doorzakken vermoeidheidsklachten hebben.
Water zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft. Dit helpt je lichaam ontspannen en zorgt voor een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Naast 'gewoon' water kun je ook kokoswater drinken. Het water van de kokosnoot zit boordevol kalium en laat kalium nou een belangrijke rol spelen in je slaap- en waakritme!
Melatonine speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden wanneer het donker wordt. Kersen zijn een natuurlijke bron van dit melatonine. Ze helpen je niet alleen om moe te worden, maar zorgen er ook voor dat je beter en dieper slaapt.
Kamille en valeriaan zijn populaire theesoorten die mensen voor het slapengaan drinken, maar andere stoffen kunnen ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk en kersensap . Hoewel sommige dranken tryptofaan of melatonine bevatten, waarvan bekend is dat ze de slaap verbeteren, weten onderzoekers niet hoe andere dranken mensen helpen in slaap te vallen.
Bij een onderzoek in 21 landen dronken 30.000 deelnemers verschillende soorten alcohol, zoals wijn, bier en sterkedrank. Daarbij moesten de proefpersonen aangeven of ze positieve of negatieve gevoelens kregen. Liefst 60 procent van de mensen bleek zich moe te voelen na het drinken van een glas rode wijn.
Extreme vermoeidheid
Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
De kalmerende kwaliteit van alcohol kan je op een andere manier van energie beroven. Wijn, bier of sterke drank drinken gedurende de dag kan ervoor zorgen dat je je slaperig of lusteloos voelt.
Het beste kun je 's avonds kruidenthee drinken. Kruidenthee bevat namelijk helemaal geen theïne. Bepaalde kruiden staan immers al eeuwen bekend om hun rustgevende effect. Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem.
Heerlijke slaapmutsjes
En als je een glas wilt van iets anders dan alleen melk, dan is een White Russian de oplossing. Of je nu op zoek bent naar iets lekkers na een heerlijke maaltijd, wat afterparty-servies of een lekker wodka-slaapmutsje om je dag mee af te sluiten, de opties zijn legio .
Cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken
Vanwege dit effect kunnen cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken, waaronder frisdrank, koffie, thee met cafeïne en chocoladeproducten met cafeïne, de slaap negatief beïnvloeden en je 's nachts wakker houden.
Drink bij het opstaan meteen 1 groot glas water. Dit hydrateert je lichaam opnieuw na een lange periode zonder drinken. Het maakt ook je spijsvertering wakker en verdunt de toxines - giftige stoffen - die zich in de nacht hebben opgehoopt. Om rustig wakker te worden, is het goed om water op kamertemperatuur te drinken.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Water drinken na het opstaan vult het vocht aan, dat je lichaam tijdens de nacht heeft uitgescheiden. Je zult je ook direct wat fitter en energieker voelen na het drinken van twee grote glazen water. Water stimuleert het uitscheidingsproces. Tijdens de nacht herstelt je lichaam zichzelf.