Als je de gebakken bananen in aluminiumfolie verpakt kun je ze ongeveer 2 dagen bewaren. Vind je dat iets te kort? Dan kun je er ook voor kiezen om de baka bana in te vriezen. In de vriezer blijven de bananen tot wel 2 maanden goed.
De pisang goreng is het lekkerste als deze vers is bereid. Maar je kunt ze ook 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje buiten de koelkast. Om ze weer op te warmen, bak ze 10 minuten af in een voorverwarmde oven op 180°C. Zo zijn ze weer lekker krokant en warm.
Bakbanaan bereiden & bewaren
Bakbananen kunnen niet tegen kou, dan stopt hun narijping en ontstaat direct bederf. Bewaar de bakbananen dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats (12-15ºC). Dan zijn ze ca. 2-6 dagen houdbaar.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Gepelde bananen blijven in de vriezer ongeveer vier maanden goed. Je kunt bananen 2x invriezen zolang het fruit niet op kamertemperatuur is ontdooid. Leg je bananen voor het invriezen eerst in de koelkast op de onderste plank, want daar is het 't koudst, voordat je ze in de vriezer doet.
Waarom is een bakbanaan goed voor je gezondheid:
De bakbanaan is net als de 'gewone' banaan een goede bron van kalium, pyridoxine (vitamine B6) en vezels. Kalium is in je lichaam belangrijk voor de normale werking van je zenuwen en spieren en het helpt je bloeddruk goed te houden.
Een bakbanaan moet absoluut niet in de koelkast worden bewaard. Bewaar de bakbanaan op een plek waar het ongeveer vijftien graden is. Dan zijn ze maximaal zes dagen houdbaar.
Als je de gebakken bananen in aluminiumfolie verpakt kun je ze ongeveer 2 dagen bewaren. Vind je dat iets te kort? Dan kun je er ook voor kiezen om de baka bana in te vriezen.
Het in één keer klaarmaken van fruithapjes voor meerdere dagen is ook mogelijk. Bewaar een portie voor de volgende dag afgedekt in de koelkast(4-7ºC). De overige porties gaan in de vriezer(-18ºC) Fruit is in de vriezer 8 - 12 maanden houdbaar. Laat voor het gebruik het fruithapje afgedekt ontdooien in de koelkast."
Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie.
Het grootste verschil zit hem in de smaak en structuur: een banaan is erg zoet en zacht, maar de bakbanaan juist zetmeelrijk en stevig. Een voordeel van de bakbanaan is dat je deze ook groen kunt eten: soms heeft dat zelfs de voorkeur in een recept vanwege de structuur die het aan een gerecht heeft.
Doe de bananen in een papieren zak en sluit de zak goed af. Bananen produceren namelijk ethyleen, een natuurlijk gas dat de bananen sneller laat rijpen. Als de zak gesloten is, kan de ethyleen niet ontsnappen, waardoor het fruit eerder rijp wordt.
Bananen invriezen
Bananen invriezen is de perfecte manier om ze veel langer te bewaren. Je kunt bananen heel gemakkelijk invriezen, je hoeft ze alleen maar te schillen en in stukjes van enkele centimeters te snijden en ze als individuele bananen in zakken te doen.
Bakbananen smaak
De bakbanaan is, na bereiding, net zo zoet als de gewone banaan. Bakbananen kunnen niet rauw gegeten worden, maar moeten altijd eerst bereid worden. Dit komt doordat ze een relatief hoog zetmeelgehalte bevatten en onrijp dus moeilijk te verteren zijn.
Pisang goreng, beter bekend als gebakken banaan komt van oorsprong uit de Maleisische en Indonesische keuken. Dat wilde ik wel eens zelf maken: en blijkt dus hartstikke makkelijk te zijn! Lekker crispy aan de buitenkant en zacht van binnen. Heerlijk als snack, bijgerecht of met een bolletje vanille ijs als dessert.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Dan kan je de banaan ook alvast in plakjes snijden en in een bakje in de vriezer bewaren. Of pureer de banaan en bewaar in een bakje in de vriezer om bijvoorbeeld als fruithapje voor je kind te gebruiken.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren.
Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.
Een van de belangrijkste voordelen van bakbananen is dat ze rijk zijn aan vezels, die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering en het behouden van een gezonde darmflora. De vezels in bakbananen helpen ook om de bloedsuikerspiegel te reguleren en kunnen helpen bij het voorkomen van diabetes.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.
Laat je niet verleiden door een mooie, gele schil… het zijn juist de bananen met zwarte schil die rijp -en dus lekker zoet- zijn. Voel ook even hoe stevig de banaan is. Als hij 'n klein beetje zacht is, is hij perfect.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken).