Groente en fruit die veel water bevatten. Denk aan komkommer, watermeloen en tomaat. Het van nature aanwezige water bevriest ook, waardoor dit bij het ontdooien ook smelt.
Groenten met veel water bevriezen snel, maar het is niet bevorderlijk voor de smaak om deze groenten in te vriezen. Komkommers, selderij en radijs worden slap wanneer je ze weer ontdooit en dat maakt een salade er nou niet echt beter op.
Stevige komkommers zijn, buiten de diepvries, een week houdbaar. Komkommer invriezen kan ook. Dat doe je best niet met rauwe komkommer, die zo zijn smaak verliest en pap wordt. Gerechten met komkommer invriezen kan wel.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
De komkommer wordt gekweekt in een warme kas en moet getransporteerd worden van de producent naar de winkel. Door de komkommer in plastic te verpakken komt er minder vocht vrij en wordt de zuurstof gereguleerd. Zo blijft de komkommer verser en sappiger. Kortom langer houdbaar.
Komkommers zijn een bederfelijk product en kunnen snel gaan rotten als ze niet goed worden bewaard. Ze in plastic verpakken kan helpen om vochtverlies te verminderen en het rottingsproces te vertragen , wat hun houdbaarheid kan verlengen en ze langer vers kan houden.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Wil je komkommer langer bewaren? Rauwe komkommer is niet geschikt om in te vriezen, maar gekookte komkommer wel! In een afgesloten bakje of zakje kun je de groente tot 12 maanden bewaren.
Bevroren komkommers kunnen worden verwerkt in soepen, dips of smoothies , aangezien een papperige textuur deze gerechten niet zal maken of breken. Maar als je een salade of sandwich maakt die afhankelijk is van de knapperige textuur van een komkommer, kun je beter vasthouden aan verse producten.
Verdeel de komkommers in een enkele laag over een ondiepe schaal. Zet ze net lang genoeg in de vriezer om te bevriezen totdat de komkommerschijfjes stevig zijn. Doe de komkommers in een luchtdichte zak, laat geen ruimte over en sluit deze af. Er mag geen overtollige lucht in de zak zitten.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bevroren komkommers behouden hun voedingswaarde en zijn perfect om een koele, verfrissende touch toe te voegen aan smoothies . Hoewel hun textuur verandert en zachter wordt, heeft dit geen invloed op hun gebruik in gemengde dranken.
Temperatuurinstellingen
Als uw eten bevriest, is het mogelijk dat de temperatuurinstelling van uw koelkast per ongeluk te laag is ingesteld . Dit is een veelvoorkomend probleem dat ertoe kan leiden dat uw koelkast eten bevriest.
Bevroren komkommer heeft een kalmerend en verzachtend effect en rozenwater hydrateert, kalmeert en egaliseert.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Volgens de Agricultural Marketing Service van het Amerikaanse ministerie van landbouw voorkomt de was dat de komkommers verschrompelen en verbetert het hun uiterlijk . Het beschermt de komkommers tijdens verwerking, transport en opslag.
Engelse komkommers — ook bekend als zaadloze, kas-, burpless- of Europese komkommers — zijn lang en recht met minder zaden en dunne schillen , gemiddeld ongeveer een voet lang. Om deze redenen worden ze beschouwd als de crème de la crème van komkommers.
Maar Engelse komkommers kunnen in elk recept worden gebruikt waarin je een andere traditionele komkommeroptie zou gebruiken. "Ik gebruik graag Engelse komkommers in plaats van traditionele komkommers vanwege hun dunne schil en beperkte hoeveelheid zaden. Ze hoeven niet te worden geschild omdat hun schil erg zacht is .
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Een voldoende vochtinname voorkomt verstopping en krampen. Komkommers bevatten voedingsvezels die dat effect vergroten. Daarnaast zorgt het eten van gezond caloriearm voedsel als komkommers simpelweg dat er minder plaats is voor ongezondere keuzes, en dat helpt de spijsvertering ook.