Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten.
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast.
"Mocht je voor 48+ kiezen, let er dan op dat je niet meer dan 30 gram per dag eet. Kaas bevat vooral verzadigd vet. Verzadigd vet laat het slechte cholesterol in het bloed stijgen; hier wil je dus eigenlijk zo min mogelijk van binnenkrijgen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Kaas kan een uitstekend onderdeel zijn van een afslankdieet vanwege de voedingswaarde . Proteïne is een effectief hulpmiddel bij gewichtsverlies omdat het helpt de eetlust te verminderen en u langer een vol gevoel te geven. Kaas bevat echter veel calorieën en verzadigd vet, dus u moet het met mate consumeren.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Als u een heleboel bewerkte kaas eet, kunt u de limiet voor de dag ver overschrijden. Dit komt doordat bewerkte kazen veel extra natrium kunnen bevatten en veel vet en calorieën, wat leidt tot gewichtstoename en in feite buikvet .
Ja, het schrappen van zuivelproducten kan bijdragen aan gewichtsverlies , vooral omdat je calorieën uit een belangrijke (voor de meeste) voedselgroep schrapt.
Kaas helpt het risico op osteoporose te verminderen omdat het een hoger percentage calcium bevat, terwijl boter helpt gezondere spieren op te bouwen . Boter verwijdert dode huidcellen, terwijl kaas eigenschappen heeft die de huid voeden. Kaas bevat minder vet vergeleken met boter.
Als beetje kaaskop weet je: kaas maakt alles beter. Of je lievelingstoetje nou een kaasplank is, je dolgelukkig wordt van pizza quattro formaggi of iedere dag een boterham met kaas eet: je hoeft je er nooit meer schuldig over te voelen.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Nee, de prijs van de kaas zegt niets over hoe gezond de kaas is. Het maakt dus niet uit of je kaas bij de kaasboer of in de supermarkt koopt.
De vinger werd gewezen naar kaas met een hoge concentratie caseïne, een proteïne die de opioïde receptor van de hersenen activeert — het zorgt er in principe voor dat je meer naar dingen verlangt. Caseïne is eigenlijk te vinden in alle zuivelproducten, maar het zit vooral in kaas vanwege de manier waarop het wordt gemaakt.
Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben de resultaten van alle studies verwerkt in een meta-analyse. Givens: 'Vergeleken met eenzelfde hoeveelheid verzadigd vet uit boter verlaagt kaas het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte significant.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Het gebrek aan vezels in kaas, een onverteerbare voedingsstof die helpt om voedsel door het maag-darmkanaal te loodsen, vertraagt ook de spijsvertering, waardoor deze mogelijk vastloopt in de dikke darm , waar water wordt opgenomen. Dit kan bij sommige mensen leiden tot constipatie.
Hoewel zuivelproducten niet voor iedereen een negatief effect hebben, ervaren veel mensen spijsverteringsproblemen als een opgeblazen gevoel, krampen en gasvorming door melk, kaas en andere zuivelproducten. Deze producten kunnen moeilijk te verteren zijn, vooral voor mensen met een lactose-intolerantie.
Eet je veel kaas? Dat is niet het beste idee als je een strakke buik wilt krijgen. Van een stukje kaas op tijd en stond word je heus niet dik, maar als je echt gaat voor een platte buik binnen een beperkte tijdsperiode kan je die schapen- en geitenkaas toch best even links laten liggen.