Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Gesteriliseerde melk en vla
Houdbare melk is tot ongeveer 2 maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding.
Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden. Staat er "te gebruiken tot", dan is de voedselveiligheid niet gegarandeerd. Die producten gooi je dus beter weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Producten met een 'te gebruiken tot' datum zijn meestal verse producten die relatief minder lang houdbaar zijn, zoals zuivel, vlees, vis, gebak, verse groenten en fruit. Is de TGT-datum verstreken? Dan wordt het onveilig deze producten te eten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Ook voor ketchup en mosterd geldt dat wanneer de verpakking ongeopend is, je ze nog lang na de tht-datum kunt eten: zeker een jaar. Mosterd zelfs twee. Ketchup kan na openen tot zes maanden in de koelkast bewaard worden en mosterd één jaar.
Hoelang kun je vla bewaren? Vla is een zuivelproduct en hoort thuis in de koelkast. Geopende vla kun je 4 tot 6 dagen in de koelkast bewaren.
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Ja, je kunt de vla opwarmen, maar je zult wel heel goed moeten roeren. Hij is namelijk al gebonden en zet daarom makkelijk aan op de bodem. Verder mag de vla natuurlijk niet meer koken!
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
THT: Ten minste Houdbaar Tot
Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of zo'n product nog lekker is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
De klachten van voedselvergiftiging en buikgriep lijken erg op elkaar. Ze hebben dezelfde symptomen: buikpijn, diarree en braken. Voedselvergiftiging krijg je door het eten van verontreinigd voedsel. Buikgriep krijg je door besmetting met een virus of bacterie via een andere persoon, en geeft je vaker koorts.
Niet consumeren na TGT. Kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Deze zalm is met de hand gesneden en ambachtelijk gerookt. Het gewicht kan daarom iets lager of iets hoger uitvallen; de smaak is er niet minder om! Na het roken is dit warm gerookte zalm mootje direct vacuüm verpakt waardoor hij 2 tot 3 weken houdbaar is in de koelkast.
Diepvriesproducten tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wij adviseren om de vlaai in de koelkast te bewaren, waar deze tot 3 à 4 dagen na aankoop zijn optimale smaak en textuur behoudt.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj, flaai of vla) is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg. Het gebak beschouwt men elders in Nederland en België als typisch Limburgs. Het wordt vaak aangeboden bij gelegenheden waarbij men de Limburgse gastvrijheid wil benadrukken.