Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Je kunt voedsel niet meer dan één keer opwarmen
Ook dit is niet waar, maar het is wel belangrijk dat je de gerechten tussentijds in de koelkast bewaart, in een goed afgesloten bakje.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden.
Hoewel een gezondere kapsalon vers gemaakt het lekkerst is, kun je een eventueel restje goed bewaren. Dek de ovenschaal, zonder sla, tomaat en komkommer, goed af en bewaar in de koelkast. De volgende dag verwarm je de oven even voor en warm je het gerecht in ongeveer 8 minuten op.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Kun je stamppot rauwe andijvie opwarmen? Je kunt stamppot met rauwe andijvie opwarmen, maar je moet er rekening mee houden dat de andijvie tijdens het opwarmingsproces niet rauw blijft. De smaak verandert daarom iets, maar het is niet slecht voor je gezondheid.
Aardappelen. Aardappelen zit vol gezonde voedingstoffen, die je prima een paar dagen in de koelkast kunt bewaren. Je moet piepers echter nooit opnieuw opwarmen. Wanneer je bereide aardappelen laat afkoelen bij kamertemperatuur, kan de zeldzame bacterie botulisme door de warmte tot leven komen.
Als je te veel eten hebt gekocht en bereid, laat de restjes dan afkoelen binnen 2 uur. Doe de afgekoelde restjes in afsluitbare bakjes, zet de datum erop en zet het in de koelkast of in de vriezer. Eet restjes uit de koelkast binnen twee dagen op. Het is 3 maanden houdbaar als je het in de vriezer doet.
Als je restjes lasagne van de vorige dag hebt, kun je deze weer opwarmen. Warm de lasagne bijvoorbeeld opnieuw op in de oven. Opwarmen in een pan is ook mogelijk.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Je kunt voedselvergiftiging krijgen door het eten van opgewarmde rijst . Het is niet het opwarmen dat het probleem veroorzaakt, maar de manier waarop de rijst is bewaard voordat deze wordt opgewarmd. Bewaar rijst maximaal één dag in de koelkast totdat u deze opwarmt.
Aardappelen opwarmen hoeft niet schadelijk te zijn, maar dan moet je ze na de eerste kookbeurt wel direct in een luchtdicht doosje in de koelkast zetten. Doe je dat niet, hebben de bacteriën vrij spel – en geloof ons, dat wil je niet. Kortom, eten meerdere keren opwarmen wordt sterk afgeraden door het Voedingscentrum.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Geen tweede keer
Een restje meer dan één keer opwarmen is geen aanrader.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Zijn roerei de volgende dag nog lekker als ze in de koelkast worden bewaard? Ja, roerei kan nog steeds een smakelijke en handige maaltijdoptie zijn als het in de koelkast wordt bewaard en de volgende dag wordt gegeten . Zorg er wel voor dat je je roerei in een luchtdichte container of een afsluitbare plastic zak bewaart onder de 4°C in de koelkast, zodat ze niet bederven.
Hoewel bijna alle voedingsmiddelen ontelbare keren opgewarmd kunnen worden, is het een goede gewoonte om te voorkomen dat u dezelfde maaltijd keer op keer opwarmt. Elke keer dat u uw eten minder heet maakt, bewaart en opwarmt, neemt de kans op schadelijke bacteriën toe .
Wat betreft voedselveiligheid, zolang u het voedsel opwarmt op de juiste temperatuur en gedurende de juiste tijdsduur, kan het in feite veilig meerdere keren worden opgewarmd. De Food Standards Agency (FSA) raadt echter aan om voedsel slechts één keer op te warmen, dus volg deze richtlijnen waar mogelijk.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.