Diepvriesfruit is echter ook gewoon een prima keuze en bevat vaak evenveel of zelfs net wat meer voedingsstoffen dan verse vruchten. Kies eigenlijk vooral wat je lekker vindt, of dat nu kersen uit de diepvries of een handjevol verse cranberry's zijn.
Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
In het nieuws
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Voeg je bevroren fruit toe aan een heerlijk bakrecept. Maak bijvoorbeeld deze bramencrumble, cobbler met rood fruit, rustieke fruittaart of blauwebessentaart. Al werkt het natuurlijk ook met een bananenbrood of cake. Dat scheelt in de portemonnee!
Bevroren fruit en bessen zijn veilig om rauw, gekookt of zelfs uit de zak te consumeren . Bevroren groenten moeten echter altijd worden gekookt voor consumptie om het risico op voedselgerelateerde ziekten te minimaliseren. Gelukkig voor ons zijn er verschillende manieren om bevroren groenten net zo lekker te maken als verse.
Maar hoewel diepvriesproducten handig en over het algemeen veilig zijn, kunnen ze toch bacteriën bevatten die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, zoals Listeria monocytogenes of salmonella .
In sommige gevallen verbouwen boerderijen beide, maar de gewassen worden apart van elkaar aangewezen en geteeld. Bessen die worden geteeld met de bedoeling om te worden ingevroren, worden blootgesteld aan een aanzienlijk lagere hoeveelheid pesticiden dan hun tegenhangers die vers naar de supermarkt worden gestuurd.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Laten we het maar gewoon zeggen: fruit is het snoepgoed van de natuur. En het goede nieuws is dat fruit zijn voedingsstoffen niet verliest als het wordt ingevroren, en dat lost het probleem van te snel bederven op. Snacken kan onze intenties om goed te eten gemakkelijk in de war schoppen als we doorgaan met het snacken van de verkeerde dingen. Bevroren fruit is een perfecte snack.
In de supermarkt zijn diepgevroren producten qua voedingswaarde gelijk aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer, dan verse varianten. De een is dus niet minder gezond dan de ander. Bevroren fruit is handig voor smoothies en een goedkoper alternatief voor verse opties, maar de smaak van vers fruit is ongeëvenaard.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Zowel vers als bevroren fruit kunnen vergelijkbare voedingsstoffen leveren, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het soort fruit en de manier waarop het is verwerkt .
Een paar tips voordat je fruit gaat invriezen:
Want onrijp fruit invriezen, komt ook onrijp uit de diepvries. was het fruit en droog het goed met een schone theedoek. bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen.
Ik gebruik graag bevroren perziken in mijn smoothies en smoothie bowls . Je kunt bevroren perziken ook in muffins, taarten en andere gebakken producten gooien. Probeer ontdooide perziken in salade, in marinade gesneden, gegrild met een balsamico-glazuur en in deze gezonde perzikrecepten.
Diepvries fruit ontdooien
Wanneer je diepvries fruit wilt gebruiken tijdens een maaltijd of als snack wil eten, is dit het lekkerst wanneer je het fruit op een goede manier ontdooit. De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is.
Eet dus vaker bevroren fruit!
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Bevroren fruit in de verpakking kan worden ontdooid in de koelkast, onder stromend water of in een magnetron als het direct voor gebruik wordt ontdooid . Draai de verpakking meerdere keren om voor gelijkmatiger ontdooien. Laat 6 tot 8 uur in de koelkast staan om een verpakking van 1 pond fruit in siroop te ontdooien.
Bevroren fruit wordt gewassen en ingevroren, wat een vrij minimale bewerking is in vergelijking met bijvoorbeeld complete opwarmhamburgers uit de koeling.
Gebruik die microplane om bevroren aardbeien in een kom te raspen, zodat er een geschaafde ijstextuur ontstaat. Van daaruit garneerde Gaw met een scheutje gecondenseerde melk en sprenkels van gemalen pinda's, zwarte sesamzaadjes en verse munt, maar die zijn allemaal optioneel.
Doe het diepvries fruit in de blender. Je kunt één soort fruit gebruiken of verschillende soorten combineren voor een complexere smaak. Populaire combinaties zijn bijvoorbeeld banaan en aardbei, mango en ananas, of blauwe bes en framboos. Als je extra ingrediënten wilt toevoegen, doe dit dan nu.
Bevroren fruit opwarmen
Bevroren fruit is lekker door een smoothie, maar je kunt het beter niet opwarmen in de magnetron. Dat eindigt in de meeste gevallen namelijk in een grote bende doordat alles gaat spetteren. Daarnaast tast het ook de smaak van het fruit aan. Wil je bevroren fruit toch graag ontdooien?
Omdat de meeste pesticiden niet stabiel zijn bij een alkalische pH-waarde, kunnen de bestanddelen ervan worden afgebroken als u ze in een oplossing van zuiveringszout weekt. In combinatie met afspoelen onder de kraan kunt u ze dan wegspoelen.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.