Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Zet melkproducten na gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren. Let altijd op de THT-datum.
Melkproducten zoals boter, yoghurt, room, kwark, kaas… bewaar je dus altijd in de koelkast. Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren. Hou wel de houdbaarheids- of THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) in het oog om verspilling te vermijden.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Kwark kan je makkelijk een paar uur buiten de koelkast bewaren!
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid raadt af om bederfelijke levensmiddelen langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren . Dat geldt zeker voor zachte kazen, zoals kwark, roomkaas, brie of verse mozzarella.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
Zet het direct in de koelkast.
Yoghurt die twee uur of korter buiten de koelkast staat, is nog steeds veilig om te eten , maar omdat bacteriën en schimmels bij kamertemperatuur gemakkelijk groeien, moet u er rekening mee houden dat het product sneller kan bederven, vooral als het fruit of toegevoegde suikers bevat.
"Yoghurt is een vrij stabiel voedingsmiddel, maar het kan bederven door schimmels, gist of langzaam groeiende bacteriën. Dit bederf is waarschijnlijk als de yoghurt niet gekoeld wordt bewaard bij 40 graden of lager ," zegt Amidor.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
De vuistregel is: kijk, ruik en proef! Kijk eerst naar de verpakking of deze niet bol staat en dan naar de melk of deze een normale kleur heeft en geen klontjes bevat. Ruik dan even of de geur niet muf of zuur is. Is beide oké, dan kun je proeven of de melk ook prima smaakt.
Wanneer de melk op kamertemperatuur wordt bewaard, vindt er een oxidatiereactie plaats en groeien er micro-organismen, waardoor de melk zuur wordt . Oxidatiereacties vinden plaats wanneer melk in de zomer op kamertemperatuur wordt bewaard en zuur wordt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Volgens US Dairy kan yoghurt tot twee uur op kamertemperatuur blijven staan voordat het bewaard moet worden . Die tijd wordt echter gehalveerd naarmate de temperatuur stijgt. Als de temperatuur 90℉ of hoger is, kan yoghurt slechts één uur buiten de koelkast blijven staan.
Het invriezen van bepaalde zuivelproducten is een geweldige manier om een koele temperatuur te garanderen voor uw favoriete snacks. Probeer string cheese en yoghurttubes in de vriezer te bewaren. Beide ontdooien binnen een paar uur nadat ze zijn verwijderd, waardoor u een textuur en smaak overhoudt die net zo vers zijn als uit de koelkast.
Actimel mag niet langer dan de op het product aangegeven houdbaarheidsdatum in de koelkast worden bewaard, onder de +6°C. Zoals bij alle gekoelde voedingsproducten raden wij aan om Actimel zo snel mogelijk in de koelkast te zetten als u thuiskomt van het winkelen.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Als u het in bevroren vorm wilt, moet u het in de vriezer bewaren . In de koelkast smelt het tot vloeistof en krijgt het een andere smaak. Na verloop van tijd kunnen er textuurafwijkingen ontstaan.
Yoghurt is een vers en dus ook kwetsbaar product. Bewaar yoghurt daarom altijd in de koelkast en houd de houdbaarheidsdatum in het oog. Eenmaal de verpakking is geopend, geldt de opgegeven vervaldatum niet meer. Bewaar de geopende verpakking verder in de koelkast en verbruik de inhoud ervan binnen enkele dagen.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Kaas een nachtje buiten laten staan
Als u extra voorzichtig wilt zijn, volg dan de richtlijnen van de USDA. Daarin wordt aanbevolen om bederfelijke voedingsmiddelen (inclusief zachte, maar geen harde kaas) weg te gooien die langer dan 2 uur op kamertemperatuur hebben gelegen .
Ongeopend in de winkel gekocht kaasbrood kan 2-3 dagen na de houdbaarheidsdatum bewaard worden als het op kamertemperatuur bewaard wordt, en tot een week als het in de koelkast bewaard wordt . Eenmaal geopend, is het het beste om het binnen 2-3 dagen te consumeren als het op kamertemperatuur bewaard wordt, en binnen een week als het in de koelkast bewaard wordt.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Verse afgekolfde melk blijft bij een temperatuur van 19-22 graden zo'n 5 uur houdbaar buiten de koelkast. Bij een kamertemperatuur van 23-26 graden is de melk zo'n 4 uur houdbaar.