Die vetvrije melkbestandsdelen zijn namelijk de reden waarom gewone roomboter kan verbranden bij een rookpunt van 120 graden Celsius. Geklaarde boter kan dus op hoge temperatuur worden verhit, zonder dat het aanbrandt of bruin wordt. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld pannenkoeken, poffertjes of crêpes wilt bakken.
Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken.
Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
Het geconcentreerde melkvet (room) wordt vervolgens gekarnd: dit is het kloppen van de room. Door dit kloppen gaan de vetdeeltjes meer aan elkaar kleven waardoor ze nog verder geconcentreerd worden. Na het karnen verkrijgt men boter en karnemelk.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Le Gall Gekarnde boter ongezouten. Le Gall Gekarnde boter ongezouten kun je wel als extraatje eten.
Geklaarde boter kan dus op hoge temperatuur worden verhit, zonder dat het aanbrandt of bruin wordt. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld pannenkoeken, poffertjes of crêpes wilt bakken. Daarnaast kun je er ook in frituren. En als je wil, kun je deze botersoort zelfs op een boterham smeren.
Karnen betekent het scheiden van vetten en vloeistoffen van room . De toevoeging van deze levende bacteriën geeft de boter een pittige smaak, bekend als gekweekte boter. Normale boter – Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het vervaardigd met behulp van het normale karnproces.
Ingrediënten: room van gepasteuriseerde MELK, 2% MELKzuurfermenten.
Boter en margarine bevatten ongeveer evenveel vet, alleen zijn dat bij boter verzadigde vetten, en bij margarine onverzadigde. bevat geen natuurlijke vitamine A en D. De fabrikanten voegen deze toe, maar wel in een hogere dosis dan de natuurlijke vitaminen in boter. is ook smeerbaar als ze recht uit de koelkast komt.
Geschikt voor bakken en smeren.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Gewone boter heeft een rookpunt tussen 300°F en 350°F, terwijl geklaarde boter een rookpunt heeft van ongeveer 450°F . Dit maakt geklaarde boter net zo makkelijk te gebruiken bij sauteren of andere toepassingen met hogere temperaturen als een olie met een hoog rookpunt.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Roomboter geeft een lekkere smaak af aan je vlees, olie kan een hogere warmte aan in de pan. Je kan er ook voor kiezen om een combinatie van roomboter en olie te gebruiken. Kies voor roomboter en niet een andere soort boter met toevoegingen.
Gekoelde ghee kan tot een jaar bewaard worden, zelfs als deze geopend is .
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Altijd een goed begin van een maaltijd: knapperig brood met romige boter. En dan hebben we het wel over écht goede boter. Eén van de betere boters in het supermarktschap is die van Lurpak. Gemaakt van Deense melk en die ligt gewoon naast de andere boter en margarine.
Boter eten én je cholesterol verlagen? Er is nog een manier om je cholesterol te verlagen, namelijk met plantensterolen. Dit zijn plantaardige stoffen die je cholesterolgehalte naar beneden brengen. De boter van Becel ProActiv zijn rijk aan plantensterolen, waardoor je cholesterol actief omlaag wordt gebracht.
De overige ingrediënten, water en vetvrije bestanddelen als eiwitten, melksuiker en zouten, worden afgeschuimd en maken er dan geen onderdeel meer van uit. Het voordeel van geklaarde boter is dat het tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd en bij verhitting minder snel bruin of bitter wordt.
Soms aangeduid als "Europese stijl boter", wordt gekweekte boter behandeld met levende culturen en mag fermenteren voordat het wordt gekarnd . Dit resulteert in boter met een sterkere, meer melkachtige smaak. Gekweekte boter heeft over het algemeen een hoger botervetgehalte (meestal 82-85%) dan standaard Amerikaanse boter (80-82%).
Karnen zorgt ervoor dat de vloeibare melk dikker en dichter wordt, totdat het wordt wat we kennen als boter. Dit werd traditioneel met de hand gedaan, maar tegenwoordig gebeurt het voornamelijk door mengmachines in fabrieken. Boter kan worden gebruikt in recepten, zoals het maken van bakwaren, of kan op zichzelf worden gebruikt als smeersel .
Boter is het favoriete vet om te gebruiken in cakes en baksels en we gebruiken ongezouten boter voor al onze cakes in de bakkerijen. Het wordt gemaakt van gekarnde room, een proces dat het botervet van de karnemelk scheidt. Het wordt meestal gemaakt van koemelk en is geel van kleur.
Amerikaanse boter, soms ook wel tafelboter genoemd, bevat ten minste 80% botervet, zoals gereguleerd door USDA. Het verschil van 2% in botervet tussen Europese en Amerikaanse boter lijkt misschien niet veel, maar de meeste chefs en receptontwikkelaars zijn het erover eens dat het een enorm verschil maakt in smaak en textuur.
Voor de productie van boter is veel melk nodig: voor één kilo boter is 22 liter volle melk (of 2 liter room) nodig.