,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.''
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Is zonnebloemolie gezond? Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer negentig procent uit gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor is zonnebloemolie gezond in vergelijking met harde bak- of braadproducten die veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Conclusie. Olijfolie is beter dan zonnebloemolie als het gaat om gezondheid en voedingswaarde. Het bevat meer gezonde vetten en vitamines dan zonnebloemolie en heeft meer gezondheidsvoordelen. Het is ook een uitstekende keuze om mee te koken vanwege het hoge rookpunt.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Beide oliën bevatten minimale minerale elementen. Zonnebloemolie bevat twee keer zoveel fytosterolen als olijfolie, wat gunstig is voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.
Uit een onderzoek onder 15 gezonde volwassenen bleek dat degenen die gedurende 10 weken een dieet aten dat rijk was aan zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte, aanzienlijk lagere bloedwaarden van LDL (slechte cholesterol) en triglyceriden hadden , vergeleken met degenen die een dieet aten met een vergelijkbare hoeveelheid verzadigd vet ( 13 ).
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Bij inname via de mond: Palmolie wordt vaak geconsumeerd in voedsel. Maar palmolie bevat een type vet dat het cholesterolgehalte kan verhogen. Mensen moeten dus vermijden om palmolie in overmaat te eten. Palmolie is mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn .
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
Zowel zonnebloemolie als olijfolie hebben gezonde eigenschappen. Zo bevatten zonnebloemolie en olijfolie allebei gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten. Zonnebloemolie is een bron van omega 6 en vitamine E is, maar olijfolie bevat weer veel omega 3 en vitamine K. Welke olie gezonder is, verschilt per individu.
Verschillende onderzoeken suggereren dat het consumeren van zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte (en minder verzadigde vetten) het risico op beroertes en hartaandoeningen kan helpen verminderen door LDL (slecht) en HDL (goed) cholesterol te verhogen.
"HDL wordt beschouwd als een goede cholesterol omdat het de hoeveelheid cholesterol meet die uit je aderen terug naar de lever wordt verwijderd," zegt Dr. Fernandes. Je vindt deze goede vetten in olijfolie, avocado-olie en soja- en plantaardige olie .
Het is wel aangetoond dat omega 6-vetzuren, zoals zonnebloemolie, je risico op hartziekten verlagen in vergelijking met verzadigde vetzuren, zoals kokosvet. Daarom kies je beter voor zonnebloemolie, zelfs opgewarmde, dan voor kokosvet.
Alle vetten, zelfs de gunstige vetzuren van zonnebloemolie, zijn calorierijke voedingsmiddelen . Het eten van overtollig vet kan bijdragen aan obesitas en de gezondheidsrisico's die dat met zich meebrengt. Mensen die overgewicht hebben maar niet obees zijn, kunnen ook profiteren van gewichtsverlies. In deze gevallen is het noodzakelijk om de inname van vetten, inclusief de inname van zonnebloemolie, te controleren.
Pindaolie bevat veel enkelvoudig onverzadigd "goed" vet en weinig verzadigd "slecht" vet. Dit zou hartziekten helpen voorkomen en het cholesterol verlagen . Pindaolie zou kunnen helpen de vetophoping in bloedvaten te verminderen.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.