De beste truc om te checken of yoghurt die er nog normaal uitziet nog te eten valt is om goed te ruiken. Je neus zal je zelden bedriegen. Een opvallend zure of ranzige geur is een veeg teken. Die yoghurt kieper je beter de vuilnisemmer in.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Bevroren yoghurt
Dit is een uitstekende manier om yoghurt die bijna over de datum is op te maken en een gezonder alternatief te creëren voor traditioneel ijs. Meng yoghurt met fruit zoals aardbeien of mango's, een scheutje honing of zelfs wat chocoladechips voor een zoete twist. Vries in in mallen voor een makkelijke snack.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Als je nieuwsgierig bent en je afvraagt — "Kan yoghurt bederven?" — dan is het antwoord ja. Hoewel yoghurt een relatief lange houdbaarheidsdatum heeft, kan het uiteindelijk bederven door toegevoegde suikers, fruit en het feit dat het gemaakt is met zuivelproducten .
Blijft een yoghurtje na aankoop een tijdje in de koelkast staan, dan is het mogelijk dat die structuur wat losser wordt. “Daardoor kan er vocht op de yoghurt komen. Dat laagje wordt ook 'wei' genoemd”, zegt Frank Devlieghere.
Roeryoghurt wordt tijdens het rijpen doorgeroerd, standyoghurt rijpt in de verpakking zonder eerst geroerd te zijn en is daardoor wat korreliger van structuur.
Waarom yoghurt bij planten? Yoghurt kan nuttig zijn voor planten vanwege de levende bacteriën die het bevat. Deze bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de grond, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die de plant kan opnemen.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Als je vloeibare wei in je bak yoghurt ziet, kun je het er meteen weer doorheen roeren. Het is perfect smakelijk en voedzaam , en het zal scheiden, ongeacht of je yoghurt gloednieuw is of een paar dagen oud.
Volle yoghurt bevat een relatief hoog gehalte aan verzadigde vetten. Daardoor zitten er natuurlijk meer calorieën in. Als je wil afvallen moet je er dus niet mee overdrijven. Maar het is wel gezond.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Een mogelijke oorzaak van dunne yoghurt is dat de bacteriën fermenteren, inactief worden of gedood worden door een ongelijkmatige warmtebron . Langer fermenteren resulteert sowieso altijd in een dikkere yoghurt.
Wei is gewoon het water in melk/yoghurt en kan wat mineralen en voedingsstoffen bevatten, waaronder calcium en kleine hoeveelheden proteïne. Een lichte scheiding van wei van de yoghurt is natuurlijk en kan ofwel terug in de yoghurt worden geroerd of worden afgegoten .
"Yoghurtwei is de vloeibare yin van de vaste yang die je gewend bent te zien in je Griekse yoghurt," zegt Dashtaki. " Om de dikke, decadente Griekse yoghurt te krijgen die je kent , moeten we traditioneel de vloeistof (wei) eruit zeven. Het is een neongeel, prachtig zijdezacht elixer dat ontstaat door het maken van gezeefde yoghurt."
Overmatig klonteren of schiften : yoghurt moet een gladde textuur hebben, dus een klonterige of schiftende consistentie is een teken van bederf en een teken om de yoghurt weg te gooien. Overmatig vocht: yoghurt heeft meestal een kleine hoeveelheid vocht op het oppervlak (die eraf kan worden gegoten als dat de voorkeur heeft).
Ruik of proef het in plaats daarvan om te zien of het zuur is en gooi het niet weg als dat zo is. Bak het in cakes, gebruik het als zure dressing voor gekookte groenten of zeef het om labneh te maken, een romige dip die heerlijk is om te serveren met olijfolie of in balletjes te rollen en te bedekken met specerijen zoals sumak of za'atar.
Gooi de yoghurt dus niet meteen weg zodra de THT-datum verlopen is. Gebruik ook hier je zintuigen en controleer of de smaak, de geur en de kleur nog goed zijn. Zijn die OK, dan kan je de yoghurt nog opeten.
Griekse yoghurt kan daadwerkelijk wat minder ideale bijwerkingen veroorzaken. Het bevat een natuurlijke suiker genaamd lactose en een proteïne genaamd wei die ontstekingsproblemen kan veroorzaken . Net als andere zuivelproducten bevat Griekse yoghurt natuurlijke hormonen, die schadelijk kunnen zijn voor mensen met hormonale onevenwichtigheden.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Het consumeren van probiotica in yoghurt verhoogt de nuttige bacteriën in uw darmen en brengt uw darmmicrobioom in evenwicht . Onderzoek toont aan dat probiotica uw gezondheid ten goede kunnen komen door: Verbetering van de opname van mineralen. Voorkomen van constipatie, diarree, darminfecties en inflammatoire darmziekte.