Sommigen eten ze liefst als er nog wat groen zijn, anderen enkel als ze egaal geel of iets bruiner zijn. Een banaan met bruine vlekken is helemaal niet slecht. Voor sporters zijn ze in deze staat zelfs het allerbest. Ze bevatten immers het hoogste suikergehalte en meer antioxidanten wanneer ze rijper zijn.
Als je een banaan gaat eten, snij dan even het zwarte puntje eraf. Daar zitten de meeste gifstoffen in.
Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar. Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij smaakt. Dit komt doordat enzymen het zetmeel omzetten in suikers.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien. Bedorven bananen stinken overigens behoorlijk: dus vaak ruik je gelijk dat je die beter niet kunt eten. Daarnaast heeft een banaan met bruine vlekken meer smaak dan een groen of geel exemplaar: hij is namelijk gewoon wat rijper geworden.
Een banaan die bruin is geworden omdat hij overrijp is, zal je waarschijnlijk niet ziek maken. Als een banaan echter schimmel begint te krijgen, vocht loslaat of een onaangename geur heeft , is hij waarschijnlijk gaan rotten en is hij niet langer veilig om te eten.
De afhaalmaaltijd. Volledig zwarte bananen zijn waarschijnlijk veilig om te consumeren zolang er geen zichtbare schimmel is, een rotte geur, of het fruit binnenin zwart is . Als geen van deze waar is en uw bananen gewoon zwart zijn, is uw beste gok om ermee te koken in plaats van ze rauw te eten.
Normale zwarte vlekken op een banaan
Deze vlekken worden vaak kneuzingen genoemd. Deze kneuzingen betekenen dat het fruit rijp is en dat het zuur erin is omgezet in suiker. Met andere woorden, de banaan is op het hoogtepunt van zijn zoetheid.
Het hangt er allemaal vanaf hoe bruin je banaan is. Uiteindelijk is het veilig om bruine bananen te eten, zolang je banaan niet beschimmeld is en niet slijmerig of te zacht en papperig is als je de schil verwijdert. Een banaan met bruine vlekken of sproeten is prima.
Onrijpe groengele bananen rijpen bij kamertemperatuur na. Afhankelijk van de soort duurt dit 1 tot 4 dagen. Je kunt bananen beter niet in de koelkast bewaren, omdat ze bij deze lage temperatuur kunnen bederven. De banaan is een broze vrucht en daardoor gevoelig voor temperatuurschommelingen.
'Toch zijn er gevallen wanneer bananen klachten als buikpijn of winderigheid kunnen geven', zegt Rook. 'Je spijsvertering heeft moeite met onrijpe bananen. De bacteriën in je darmen moeten extra hard werken en daar komen gassen bij vrij. Maar wat betreft rijpe bananen: die zijn niet de boosdoener voor verstoppingen.
Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien.
Bananen zijn een heerlijk, voedzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen, inclusief mensen met diabetes . Het eten van dit gezonde fruit kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de gezondheid van het hart te verbeteren.
Soms ook wel de "vingertop" genoemd, is het volledig eetbaar maar wordt het vaak weggegooid vanwege de taaie textuur en bittere smaak . Je zou het kunnen verachten, maar het was ooit een grote schoonheid. Voor bananenbloemen is schoonheid vluchtig.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Kortom, er is een mythe in omloop dat het onderste deel van een banaan giftig is, maar dit is niet waar. De bijgevoegde afbeelding die beweert dit te bevestigen is misleidend en er is geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen .
Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was. Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten.
De meeste mensen eten bananen als de vrucht geel en rijp is, maar groene onrijpe bananen zijn ook veilig om te eten . Sommige mensen vinden de smaak en textuur echter niet lekker.
Maar bananen zijn gezond en veilig om te eten in elk stadium van hun ontwikkeling . De volgende keer dat je er een pakt, bedenk dan dat een banaan die een beetje groen is, iets meer darmvriendelijke vezels kan bevatten dan een banaan die helemaal rijp of overrijp is (die zijn misschien beter voor een van onze gezonde bananendessertrecepten).
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is het verschijnen van zwarte vlekken op bananen geen indicator van bederf . Het duidt op verhoogde niveaus van tumornecrosefactor (TNF), een stof die bekendstaat om zijn kankerbestrijdende eigenschappen.
Sommigen eten ze liefst als er nog wat groen zijn, anderen enkel als ze egaal geel of iets bruiner zijn. Een banaan met bruine vlekken is helemaal niet slecht. Voor sporters zijn ze in deze staat zelfs het allerbest. Ze bevatten immers het hoogste suikergehalte en meer antioxidanten wanneer ze rijper zijn.
" Floeembundels ." Nooit van gehoord? Nou, geloof het of niet, je hebt er waarschijnlijk je hele leven al mee te maken. De bundels, zoals ze officieel heten, zijn die extra draderige stukjes die je ziet als je een banaan pelt.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf. Zij adviseren minimaal twee stuks te eten, omdat je dan makkelijker aan die dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen en vitaminen komt.
Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, problemen met de bloedsuikercontrole en tekorten aan voedingsstoffen.