Vlees en vis: achteraan Rauw vlees, vis en schaaldieren zijn de meest delicate ingrediënten van je koelkast. Je bewaart ze dus best in het koudste deel: achteraan. Daar krijgen de producten minder last van de warmte wanneer de deur opengaat.
Zet vlees, vis en vleeswaren onder in de koelkast
Onder in de koelkast is het kouder dan bovenin. Dit kan wel 2 °C schelen. Daarom kun je zeer bederfelijk voedsel, zoals vlees(waren), vis of kant-en-klaarmaaltijden het beste op de onderste plank bewaren.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Bewaar vlees en vis onderin de koelkast
Vlees en vis kun je het beste goed gekoeld bewaren. De meest koele plek in de koelkast is onderin, net boven de groentelade. Daarom is dit de beste plek voor het bewaren van vlees en vis. Onderin bewaar je producten op zo'n 4 graden Celsius.
Bovenin of op de plank onder de bovenste plank kun je beste boter en kaas bewaren. Wanneer je kaas te koud bewaard, kan hij uitdrogen. Niet lekker! Daarom is bovenin de koelkast een veilige plek.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Dit is de ideale plaats voor het bewaren van rauw vlees en vis. Deze bederven minder snel op een lage temperatuur. Door ze altijd op deze plaats te bewaren, minimaliseer je dat bacteriën tussen verschillende voedingswaren gaan hoppen.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Een slimme opruimtip is om items die ongeveer dezelfde temperatuur nodig hebben in grotere dozen te sorteren . Het onderste deel van de koelkast is kouder – goed voor rauw vlees en zuivel. Het bovenste deel is beter voor spreads en kant-en-klare maaltijden, bijvoorbeeld. Dozen maken het ook makkelijker om op te ruimen als er iets lekt.
Omdat koude daalt, is het in het bovenste compartiment van de koelkast iets warmer. Hier leg je dus de voedingsmiddelen die het graag koud hebben maar niet Antartica-fris. Leg hier voedsel dat niet gekookt hoeft te worden. Boterhambeleg, snacks en restjes voelen zich hier thuis.
Koelen van vlees en zeevruchten
Houd rauw vlees en zeevruchten gescheiden van gekookte of kant-en-klare voedingsmiddelen om kruisbesmetting te voorkomen. Bewaar vers vlees of vis in luchtdichte containers of wikkel het in huishoudfolie en leg het op de onderste plank van de koelkast op een bord of schaal om lekkage te voorkomen .
Koeling vertraagt bacteriegroei . Bacteriën komen overal in de natuur voor. Ze zitten in de grond, lucht, water en het voedsel dat we eten.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast.
Onderaan: rauw vlees, rauwe vis en andere zaken die snel bederven bewaar je het best op de onderste schappen van de koelkast. Daar is de temperatuur het laagst. Groenten en fruit bewaar je in de groentelade.
Gebruik rekken en planken voor vaak gebruikte artikelen
Door rekken en planken boven de koelkast te plaatsen, blijven veelgebruikte items gemakkelijk toegankelijk. Dit transformeert eerder verwaarloosde ruimte in waardevolle opslag. Kruidenrek. Een kruidenrek aan de muur plaatst kruiden en specerijen binnen handbereik voor het koken.
Koudste en warmste plek
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Probeer veel verse groenten, mager vlees, fruit en andere voedingsmiddelen te hebben die niet verpakt zijn . Tip: Houd uw koelkast op een temperatuur tussen 32-40 graden F. Verplaats het voedsel dat snel bederft naar voren, waar u het gemakkelijk kunt zien. Groenten.
In het algemeen geldt dat rauw voedsel altijd onder al het andere in de koelkast bewaard moet worden , dus gekookt voedsel moet erboven bewaard worden als u beide in uw koelkast hebt. Dit is vooral om te voorkomen dat het rauwe voedsel, met name vlees, op een ander ingrediënt druppelt, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken.
Normaal gesproken zijn de achterkant en onderkant van de koelkast het koudst . Dit komt doordat koude lucht naar beneden zakt en de achterkant van de koelkast het verst van de deur af is. Het is anders voor koelkasten met ijsblokjescompartimenten aan de bovenkant, waardoor de bovenkant kouder wordt.
Maar hier zijn de basisprincipes: de bovenste plank en de deur zijn doorgaans de warmste "zones", terwijl de middelste en onderste planken geleidelijk koeler worden. Dus, u moet specerijen in de deur bewaren, zuivelproducten, eieren en smeersels op de bovenste planken, vlees en melk op de onderste plank en fruit en groenten in de groentelade .
Deuren: Deuren zijn ideaal voor het bewaren van drankflessen, geopend en ongeopend, samen met specerijen zoals jam, chutneys en augurken . Dat komt omdat deuren doorgaans warmer zijn dan andere delen van de koelkast, en dus een plek moeten zijn voor voedsel dat minder snel bederft.
De deuren zijn het warmste gedeelte van de koelkast en moeten gereserveerd worden voor voedsel dat het meest resistent is tegen bederf. Bewaar hier condimenten, die over het algemeen rijk zijn aan conserveringsmiddelen zoals zout en azijn, gepasteuriseerde sappen en andere voedingsmiddelen die bestand zijn tegen temperatuurschommelingen.
Zone 1 is het minst koud. Daar kan het zo'n 3°C tot 4°C warmer zijn dan de ingestelde temperatuur. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren. Zone 2 is het koudste deel van de koelkast en de beste plek voor de bederfelijkste waren of producten die bacteriegevoelig zijn.
70% van de Nederlanders blijkt in een slaapkamer te slapen van maximaal 18 graden. Daarmee is onze slaapkamer de koudste ruimte in huis. Gevolgd door het kleinste kamertje: de toiletruimte.