Voedingsstoffen behouden De courgette zit boordevol stoffen die ontgiftend werken en zijn goed voor je hersenen, de lever en het hart. Goed om te weten: van juli tot november is de courgette van Nederlandse bodem te verkrijgen.
Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groente als snijbiet, spinazie en rucola, maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Helpt om je spijsvertering te verbeteren
Courgettes zijn gemakkelijk te verteren, omdat ze (net als komkommers) voor een groot deel uit water bestaan. Ook bevat de courgette veel vezels. Water en vezels bevorderen beide de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen.
Ze worden in jong stadium gegeten net als augurk en komkommer. Ze zitten vol met saponinen dat een vochtafdrijvende werking heeft.
Courgette zit boordevol belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten . Het heeft een hoog vezelgehalte en een laag caloriegehalte. Vezels spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering en kunnen de kans op verschillende maag-darmproblemen verkleinen.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Courgettes bevatten minimale calorieën en veel water, waardoor ze verre van dikmakend zijn. Hoewel ze niet vol zitten met voedingsstoffen, bevatten ze wel veel vitamine C, wat goed is voor het immuunsysteem, en kalium, wat kan helpen om een normale bloeddruk te behouden .
Het schillen van een courgette is niet nodig. Net als in de rest van de groente zitten er in de schil waardevolle voedingsstoffen. Daarnaast krijg je met de schil extra vezels binnen, die weer goed zijn voor je spijsvertering. Wel even goed wassen voor gebruik.
Zomerpompoenen zijn malser en omvatten courgette en gele pompoen. Waarom is pompoen een superfood? Pompoen is prima voor de vroege stadia van CKD en niertransplantatie wanneer kalium goed wordt beheerd zonder dieetbeperkingen . Overweeg om pompoen in kleine hoeveelheden te eten, met het oog op kaliumniveaus.
Geniet ervan in een roerbak, curry of gebakken in een licht beslag . Probeer ze geraspt en gebakken in ons recept voor courgettebeignets, in een elegant maar eenvoudig voorgerecht zoals onze courgettecarpaccio of probeer onze gemakkelijke ovengebaseerde ratatouille & worstjes voor een vullende familiemaaltijd.
Hunkeren naar groenten kan erop duiden dat ons lichaam essentiële vitaminen, mineralen en fytonutriënten nodig heeft . Groenten zitten vaak boordevol voedingsstoffen die ons immuunsysteem ondersteunen, een gezonde spijsvertering bevorderen en bijdragen aan het algehele welzijn.
Courgette is rijker aan vitamine B en vitamine C vergeleken met komkommers . Beide groenten hebben relatief gelijke hoeveelheden calcium, maar courgette is rijker dan komkommers aan kalium en ijzer. Courgette heeft ook een hogere hoeveelheid eiwitten en vezels.
Een giftig geworden courgette verraadt zichzelf door een zeer bittere smaak. Daarom kan het nooit kwaad om als u het niet helemaal vertrouwt, van uzelf gekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Smaakt dat veel bitterder dan normaal, dan wijst dit op de aanwezigheid van cucurbitacine.
Kun je elke dag courgette eten? Zoals je alles met mate eet, geldt dit ook voor courgette. Iedere groente bestaat uit een aantal mineralen en vitaminen, zorg er dus voor dat je varieert en dan komt het goed! Onderstaande tabel geeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van courgette weer.
Het bevat ook kleine hoeveelheden ijzer , calcium, zink en verschillende andere B-vitamines. Met name de ruime hoeveelheid vitamine A kan uw zicht en immuunsysteem ondersteunen.
Net als andere soorten fruit en groenten bevat courgette weinig calorieën, maar bevat het verzadigende vezels en water die je een vol gevoel kunnen geven. Door het te vervangen door snacks met lege calorieën of door delen van je maaltijden te vervangen door courgette, kun je het aantal calorieën dat je in totaal binnenkrijgt verminderen, wat je helpt om af te vallen .
Courgettes zijn licht verteerbaar en zitten vol met vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn rijk aan kalium, calcium en fosfor, en bevatten onder andere vitamine B11 (foliumzuur), C en B6.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
2. Bestrooi 'm met wat zout. Om de smaak van de courgette optimaal tot z'n recht te laten komen, kun je de in blokjes of repen gesneden courgette bestrooien met wat peper en zout. Laat dit vervolgens minimaal 10 minuten tot maximaal 1 uur 'zweten' voordat je ze verwerkt.
Kan helpen bij diabetes
Courgettes zijn rijk aan vitamine B6. Onderzoek suggereert dat deze vitamine kan helpen bij het reguleren van de bloedglucose. Vitamine B6 kan zelfs een beschermende rol spelen tegen diabetes.
Ja, je kunt rauwe courgette eten! Hoewel het op zichzelf een heel milde smaak heeft, kan het de smaken van andere ingrediënten in een recept overnemen en deze aanvullen. Rauwe courgette kan in dunne plakjes gesneden of geraspt worden en gebruikt worden in salades, op sandwiches of als garnering .
Slechte courgette voelt rubberachtig of slijmerig aan .
Het is een goede bron van vitamine B6, wat ons helpt eiwitten te metaboliseren . Pompoen is een bron van foliumzuur dat rode bloedcellen produceert en het risico van een vrouw op een baby met bepaalde hersen- of ruggenmergafwijkingen vermindert. Zomerpompoen is een zeer goede bron van kalium, wat helpt de bloeddruk onder controle te houden.