Aardbeien bevatten ontstekingsremmende eigenschappen Net als alle bessen, zoals kersen, frambozen en bosbessen, bevatten aardbeien anthocyanen, een pigment dat helpt ontstekingen te bestrijden en ziekten zoals jicht helpt te tegen te gaan. Ze helpen de botten te versterken en stimuleren het immuunsysteem.
Aardbeien zijn net snoepjes, maar vormen wel degelijk een goede aanvulling in je dagelijkse eetpatroon. “Net als veel andere fruitsoorten bevatten aardbeien veel nuttige stoffen. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien bevatten ze weinig calorieën”, legt de diëtist uit.
Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar. Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Q: Welke van de twee bessen heeft een hogere voedingswaarde? A: Hoewel beide bessen rijk zijn aan voedingsstoffen, worden wilde bosbessen beschouwd als rijker aan anthocyaninen, een soort antioxidant, dan blauwe bessen. Beide bessen leveren echter vitamine C, vitamine K en vezels, wat ze beide een gezonde keuze maakt.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Ook bevatten aardbeien polyfenol. Deze stof kan de bloeddruk verlagen en het ontstaan van een bloedprop voorkomen, doordat de opstapeling van bloedplaatjes door deze stof wordt tegengegaan. Aardbeien kunnen op die manier de kans op hart- en vaatziekten verminderen.
Uit onderzoek van onderzoekers van de Harvard Chan School is gebleken dat het eten van bosbessen het risico op diabetes type 2 kan verlagen. Ook blijkt dat het eten van voedingsmiddelen met veel anthocyanen (vooral bosbessen en aardbeien) mensen kan helpen om op gewicht te blijven. Bovendien kan het eten van bessen het risico op een hartaanval verkleinen en het leervermogen verbeteren .
Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten.
Bramen . "Ze worden een beetje onderschat en ondergewaardeerd," zegt Johnson. Ze behoren ook tot de bessen met de hoogste antioxidanten- en vezelgehaltes, en ze zijn minder gekweekt dan bosbessen, wat betekent dat wat we vandaag de dag eten dichter bij het fruit ligt dat ooit in het wild voorkwam.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk , heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
In een studie uit 2012 van Annals of Neurology ervoeren mensen die regelmatig bosbessen aten een langzamere cognitieve achteruitgang - een vertraging van veroudering van wel 2,5 jaar - dan minder fervente besseneters . Ze zijn een geweldige bron van vitamine K en bevatten ook vitamine C, vezels en andere antioxidanten die vooral belangrijk zijn voor senioren.
Je moet vermijden om bosbessen te wassen voordat je ze in de koelkast bewaart , omdat het extra vocht ervoor zorgt dat ze sneller bederven. Dit kan ze ook zacht en papperig maken, zegt Vu, dus wacht tot je ze wilt eten.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Aardbeien zou hij dus niet bestempelen als het gezondste fruit. “Maar als je gezond wilt snacken en kijkt naar calorieën en suikers, kun je beter een handje aardbeien nemen dan een appel.” Dat wordt volgens hem trouwens ook geclaimd door zogenaamde superfoods.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
Ze ontdekten ook dat deze vruchten goed kunnen zijn voor de nuttige bacteriën in de darmen . Op basis van deze en andere resultaten raadt de USDA aan om ongeveer 8 grote aardbeien per dag te eten of dagelijks een kopje verse of bevroren bosbessen. En nee, je hoeft ze niet allemaal in één keer op te eten.
Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten, die je cellen kunnen helpen beschermen tegen schade. Ze bevatten ook vitamine C en K, en vezels. Geniet er op elk moment van als gezonde snack , maar voeg ze toe aan het ontbijt of een pre-workout snack om een natuurlijke energieboost te krijgen.
Frambozen zijn een uitstekende bron van vitamine C, mangaan en voedingsvezels . Ze bevatten ook ellaginezuur, waarvan is aangetoond dat het antikankereigenschappen heeft. Bosbessen zitten daarentegen boordevol vitamine K, vitamine C en antioxidanten zoals anthocyanen.