Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Om bederf en schimmelvorming tijdens de opslag te voorkomen, is het het beste om aardbeien te wassen vlak voordat u ze eet of bereidt .
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 eetlepel baking soda in 1,5l water.
Voeg 1 tl. baking soda toe aan 4 kopjes water en laat je aardbeien vijf minuten weken in een grote kom. Spoel je aardbeien vervolgens af met koud stromend water en dep ze droog . Baking soda helpt vuil, sporen van pesticiden en meer te verwijderen van verse groenten en fruit.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De beste manier om aardbeien te wassen is om ze af te spoelen met water en ze vervolgens ongeveer 20 minuten in azijn te laten weken of ze ongeveer 15 minuten in een mengsel van water en baking soda te laten weken . Hoe kom je van insecten op aardbeien af? Was je aardbeien in zout water om insecten en vuil te verwijderen.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Azijnbad, vers tot 2 weken houdbaar
Het baden van uw aardbeien in azijn kost slechts vijf eenvoudige stappen en kan de bessen veel langer laten meegaan . Het goede nieuws is dat deze methode voor elk type bes werkt. Stap 1: Vul een maatbeker met 1/4 kopje azijn en 1 1/2 kopje water.
Spoel de bessen af in een vergiet. Laat koud kraanwater over elke bes lopen en wrijf ze voorzichtig met je handen om het vuil los te maken. Roer een theelepel baking soda door twee kopjes water. Dompel de bessen onder in het water en laat ze vijf minuten weken.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Ten eerste kunnen ongewassen aardbeien vuil bevatten van de verwerking en verpakking . Er kunnen ook resten van pesticiden of zelfs kleine beestjes in zitten. Bah! Daarom is het zo belangrijk om aardbeien goed te wassen.
Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar. Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen.
De belangrijkste regel over het wassen van aardbeien is simpel: was aardbeien wanneer, en alleen wanneer, je ze wilt eten of ermee wilt koken . Aardbeien van tevoren wassen introduceert alleen vocht dat er eerst niet was en zorgt ervoor dat ze veel sneller bederven.
Volgens Welty kunnen consumenten vaststellen of de vliegenlarven zich in een stuk fruit bevinden door het fruit in een plastic opbergzak met ritssluiting of in een bakje van een liter gevuld met warm, zout water te leggen en 15 minuten te wachten .
Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Aardbeien zijn een aromatische, glinsterend-rode, ruwweg kegelvormige bes bedekt met wat eruitziet als kleine zwarte stippen. Deze stippen worden dopvruchten genoemd en zijn de echte vruchten van de aardbeienplant. Elke dopvrucht is eigenlijk een individuele vrucht met één zaadje.
Spoelen met azijnoplossing : Week aardbeien een paar minuten in een azijnoplossing (één deel witte azijn en drie delen water). Giet ze vervolgens af, dep ze droog en leg ze op een schone papieren handdoek in een glazen bak. Doe het deksel er losjes op en bewaar ze in de koelkast.
Baking soda (zuiveringszout) biedt een andere natuurlijke optie. Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. In een grote kom laat je de groenten en fruit enkele minuten weken. Spoel ze vervolgens af onder stromend water en dep ze droog.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.