Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
Symptomen van wortelrot
Eén van de eerste tekenen van wortelrot is dat de bladeren van je plant beginnen te verwelken en slap te hangen, zelfs als de plant recent water heeft gehad. Dit komt doordat de wortels niet meer in staat zijn om voldoende water op te nemen voor de plant.
De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen. Ook kun je ze in plakjes snijden en bijvoorbeeld meewokken in een gerecht.
In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, gaat het probleem niet vanzelf over.
Wortelrot kun je eenvoudig behandelen met bodemverbeteraars. Op deze manier wordt de plant via de grond weer hersteld. Je kunt de bodemverbeteraars van Pireco in diverse formaten verkrijgen en je hebt de keus tussen vloeibaar of korrels.
Gezonde plantenwortels zijn, op een paar uitzonderingen na, stevig en wit. Ongezonde, rottende wortels zijn zacht en bruin . Als ze echt ver heen zijn, zijn rotte wortels papperig zwart. Op dat punt ruiken ze absoluut slecht.
Het beste wat u kunt doen is de plant uit de pot halen, de aangetaste delen van de plant verwijderen (inclusief de wortels) en verpotten in verse compost. Als de rot zichtbaar is op de meeste wortels en bladeren van de plant, is het onwaarschijnlijk dat u de plant kunt redden .
Planten verschillen van dieren in het algemeen en van voelende, gewervelde dieren in het bijzonder. Planten hebben namelijk geen centraal zenuwstelsel, geen hersenen en geen zenuwen. Deze eigenschappen hebben ze ook niet nodig. Planten voelen daarom geen pijn en kunnen ook niet bewust op externe prikkels reageren.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Zodra u wortelrot constateert, gooit u de aarde uit de lege pot en maakt u deze grondig schoon met water, zeep en een beetje bleekmiddel (als de pot klein genoeg is, kunt u hem zelfs in de vaatwasser zetten!).
Te veel wateropname. Guttatie treedt vooral op wanneer de wortels van de plant niet al het water kunnen opnemen, en ook het verdampen van het overtollig water wordt beperkt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de luchtvochtigheid in de omgeving van de plant hoog is of omdat de huidmondjes gesloten zijn.
Planten zijn anders dan dieren. Ze hebben geen hersenen, geen zenuwen en geen centraal zenuwstelsel. Ze kunnen geen pijn voelen of bewust op een externe prikkel reageren.
Bij droogte worden als gevolg van vochttekort de huidmondjes gedeeltelijk gesloten, waardoor de fotosynthese afneemt. Bij hitte gaat de plant over naar verhoogde ademhaling, waardoor er stress ontstaat. Deze stress zorgt voor vorming van zogenaamde hitteshock-eiwitten, waardoor ook weer de fotosynthese afneemt.
Plant reageert op geluid
Een Australisch onderzoek toonde aan dat de wortels van erwtenplantjes (Pisum sativum) in de richting van het geluid van stromend water groeien. Ook maken sommige planten afweerstoffen aan als ze het geknaag van insecten aan planten horen. Planten kunnen dus 'horen' zonder oren.
Wortelrot is precies wat het lijkt. Het gebeurt wanneer uw plant consequent te veel water heeft gekregen, waardoor de wortels in het water hebben gestaan. Na een tijdje beginnen de wortels af te sterven en te rotten. Als het niet wordt behandeld, zal het uiteindelijk uw plant doden .
Het goede nieuws is dat de meeste planten binnen 7-14 dagen weer opknappen als ze de juiste verzorging krijgen (waaronder rehydratie). Als dit niet mogelijk is omdat er grote schade is aangericht of er weinig gezond wortelstelsel is, dan duurt het ongeveer 2 weken voordat er verbetering zichtbaar is.
Helaas ja, wortelrot kan van de ene plant naar de andere worden overgedragen . De schimmelsporen zijn door de lucht verspreid en kunnen ook door insecten en vuile tuingereedschappen worden getransporteerd.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Knip de rotte wortels af met een gesteriliseerde schaar — denk aan een operatie, niet aan een knipbeurt. Gooi de oude grond weg; die is aangetast. Als je nog genoeg gezonde wortels over hebt, verpot ze dan in een verse, goed drainerende mix. Overweeg voor extra zekerheid een fungicide dip, maar reken er niet op dat het een wondermiddel is.
Als de wortels helemaal geen ruimte meer hadden om te groeien, kun je deze een beetje bijsnoeien. Haal maximaal eenderde van de wortels weg en eventueel snoei je ook de plant boven de grond.